Ο Σαρντόρ Μιρζοκαρίμοφ ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή στην Αγία Πετρούπολη πριν από περίπου μια δεκαετία ως βοηθός κουζίνας.
Με τα χρόνια εξελίχτηκε και έγινε διευθυντής ενός εστιατορίου.
Αυτή η καριέρα έχει πλέον τελειώσει.
«Ο ιδιοκτήτης μας είπε ότι από την 1η Μαρτίου μας βάζει όλους σε άδεια αορίστου χρόνου.
»Είπε ότι ο λόγος ήταν ότι η παράδοση των προμηθειών θαλασσινών από τη Σκανδιναβία, που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του μενού μας, είχε στερέψει», είπε ο Μιρζοκαρίμοφ, ένας 37χρονος από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιργιστάν, την Ος.
Ο Μιρζοκαρίμοφ έχει πλέον επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως αναγκάζονται να κάνουν πολλοί από τους ομοεθνείς του Κιργίζιοι υπήκοοι.
Μόλις έφτασε στην Ος, άρχισε να ψάχνει για δουλειά, αλλά δεν βρήκε τίποτα κοντά στα 50.000 ρούβλια που κέρδιζε στη Ρωσία.
(Αυτός ο μισθός αξίζει τώρα λιγότερο από $400, αλλά ήταν πιο κοντά στα $650 πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία).
«Στην καλύτερη περίπτωση, μου προσφέρουν έως και 20.000 som [περίπου 200 δολάρια], τα οποία δεν είναι αρκετά χρήματα για την οικογένειά μου, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν», είπε.
Ωστόσο, αυτή η θλιβερή προοπτική δεν μετριάζει τη βιασύνη των Κιργιζίων να φύγουν από τη Ρωσία. Ο φόβος και οι φήμες τροφοδοτούν τον πανικό.
Στις 3 Μαρτίου, ο Αϊμπέκ Ματμουσάγιεφ, ο οποίος έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα το 2021, επέστρεψε στην πατρίδα του με μία από τις τελευταίες διεθνείς πτήσεις που πραγματοποίησε ρωσική αεροπορική εταιρεία.
«Δούλευα ως οδηγός ταξί στη Μόσχα», είπε στο Eurasianet ο 29χρονος, με καταγωγή από την περιοχή Τζαλάλ-Αμπάντ.
«Έλαβα ένα ηχητικό μήνυμα σε μια λίστα αλληλογραφίας μέσω των social media.
»Είπαν ότι νεαροί άνδρες κινητοποιούνταν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
»Χωρίς να το σκεφτώ, παράτησα αμέσως τη δουλειά μου.
»Είπα σε όλους ότι έπρεπε να κάνω εγχείρηση».
Ο Ματμουσάγιεφ λέει ότι άκουσε για πολλούς ανθρώπους, που περνούν τώρα από τη διαδικασία αίτησης για ρωσική υπηκοότητα, οι οποίοι κλήθηκαν από αξιωματούχους μετανάστευσης και τους πρόσφεραν συμβόλαια να υπηρετήσουν με στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επίθεση στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο.
Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε στους άνδρες μια γρήγορη διαδρομή προς την υπηκοότητα, είπε.
«Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, αλλά υπήρξαν επίσης φήμες για ασιάτες με ρωσική υπηκοότητα που κρατούνται σε σταθμούς του Μετρό και μεταφέρονται με τη βία στα προάστια, όπου ο στρατός φέρεται να τους προετοιμάζει για να σταλούν στον πόλεμο», είπε στο Eurasianet.
Τέτοιοι ισχυρισμοί, που κυκλοφορούν πυρετωδώς μεταξύ των κοινοτήτων πολιτών Κιργιζίας, Τατζίκ και Ουζμπεκιστάν, δικαιώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν άρχισαν να κάνουν τον γύρο βίντεο με έναν Ουζμπέκο να λέει ότι οδηγούσε ένα φορτηγό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Δημοσιογράφοι από το Ουζμπεκιστάν του RFE/RL, Radio Ozodlik, εντόπισαν τον άνδρα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του είχε προσφερθεί συμβόλαιο τριών μηνών και έπαιρνε μισθό 50.000 ρούβλια.
Είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει γρήγορα τη ρωσική υπηκοότητα με αυτόν τον τρόπο.
Ο Αλεξάντερ Κιμ, ένας Ρώσος μπλόγκερ που διευθύνει μια ομάδα στο Facebook για ζητήματα πρόνοιας μεταναστών, είναι δύσπιστος ως προς το ότι κάποιος δέχεται πιέσεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Αντίθετα, τάσσεται υπέρ της ιδέας ότι στους άνδρες προσφέρονται βραχυπρόθεσμα συμβόλαια του τύπου που υπαινίσσεται ο Ματμουσάγιεφ.
«Το θέμα είναι ότι άνθρωποι στρατολογούνται ως μισθοφόροι, έτσι ώστε οι μετανάστες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας», είπε στο Eurasianet.
«Επιπλέον, στους ανθρώπους προσφέρεται γρήγορα η ρωσική υπηκοότητα ή κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση, όπως υψηλοί μισθοί».
Η Βαλεντίνα Τσούπικ, μια εξέχουσα Ρωσίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια παρέχοντας δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε μετανάστες, είπε ότι η μαζική έξοδος των οικονομικών μεταναστών έχει ήδη ξεκινήσει.
«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν. Δεν μπορώ να είμαι συγκεκριμένη για τον ακριβή αριθμό, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες άνθρωποι.
»Οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται πρώτα στο σπίτι», είπε η Τσούπικ.
Ένας βουλευτής της Κιργιζίας προβλέπει ότι έως και το 70% των ομογενών του που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία μπορεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ζοφερές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 83% των εμβασμάτων που στάλθηκαν στην πατρίδα τους από Κιργίζους μετανάστες εργάτες στο εξωτερικό τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 προήλθαν από τη Ρωσία.
Τα εμβάσματα αντιστοιχούν στο 30% περίπου της οικονομίας της χώρας.
«Δεν είναι για το τίποτα που οι άνθρωποι [στο Κιργιστάν] ανησυχούν για την κοινωνική αναταραχή», είπε ο Τσούπικ.
«Θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε δύο-τρεις μήνες, μόλις οι μετανάστες συνειδητοποιήσουν ότι τα εισοδήματά τους στη Ρωσία έχουν χάσει τόσο μεγάλη αξία που η μετανάστευση δεν είναι πλέον οικονομικά συμφέρουσα».
Οι Κιργίζοι δεν είναι μόνοι που θέλουν μια διέξοδο.
«Δεν φεύγουν μόνο Ασιάτες με ρωσική υπηκοότητα, αλλά και Σλάβοι Ρώσοι τους οποίους γνωρίζω προσωπικά», είπε η Τσούπικ.
Καθώς μεγάλες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στον τομέα της ψυχαγωγίας, εγκαταλείπουν μαζικά τη ρωσική αγορά, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αρχίσουν να αυξάνονται.