Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Εσείς που προμηθεύετε όπλα την Ουκρανία φέρετε ευθύνη

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Εσείς που προμηθεύετε όπλα την Ουκρανία φέρετε ευθύνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα μέρη που προμηθεύουν φονικά όπλα στην Ουκρανία θα φέρουν την ευθύνη εφόσον αυτά χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας δεν θα μείνουν χωρίς μια σκληρή απάντηση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τη Μόσχα ότι η απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ήταν εξωφρενική καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην πρώην σοβιετική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger από τα αποθέματα της Bundeswehr, ώστε να μπορεί να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

«Αυτή η εξωφρενική χειρονομία δικαιολογείται από τον “αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία”, καθώς και από την “απειλή” που φέρεται να θέτει η χώρα μας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωση.

Ζ. Μπορέλ: Η στρατιωτική βοήθεια των €450 εκατ. στην Ουκρανία «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ»

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε:

«Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βάναυση και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με θάρρος. Το Κίεβο αντιστέκεται».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανέφερε ο Μπορέλ.

Τόνισε, επίσης, ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ».

Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι αν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.

Εξάλλου, ο Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

«Πιστεύουμε ότι στη Μολδαβία θα αυξηθεί η ρωσική πίεση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια ο Μπορέλ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τομέας της ενέργειας δε θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση.

«Έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και πρέπει να τη μειώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να το κάνουμε πράξη και να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές και στο υδρογόνο.

«Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και οι τιμές θα αυξηθούν και για τους καταναλωτές.

»Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πλέον ευάλωτους.

»Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Η ειρήνη θα έχει τίμημα», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και για τους Ευρωπαίους.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα γιατί αργότερα το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο», ανέφερε.

Τέλος, ο Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άσχημες ημέρες για τη Γερμανία» – «Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο Ζελένσκι λέει ότι 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Νίκος Δένδιας: «Η παρουσία μας στην Ερυθρά Θάλασσα συμβολίζει την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών»

Για όλα τα πιθανά σενάρια προετοιμάζεται η ΕΕ εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr