Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει το «οικονομικό πυρηνικό όπλο» SWIFT ενάντια στη Ρωσία

Η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει το «οικονομικό πυρηνικό όπλο» SWIFT ενάντια στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Τράπεζες,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλύσει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει αυτό το «οικονομικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιλογής αυτής, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα καλύπτει το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες διστάζουν να προχωρήσουν παραπάνω διακόπτοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στο διατραπεζικό δίκτυο μεταφοράς χρημάτων SWIFT λόγω ανησυχιών για τις πληρωμές στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά και για τις ρωσικές οφειλές σε ευρωπαίους πιστωτές.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνήλθαν σήμερα στο Παρίσι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξουν «τις επόμενες ώρες» μια ανάλυση σχετικά με τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

«Το Swift είναι το οικονομικό πυρηνικό όπλο.

»Το SWIFT είναι αυτό που θα επέτρεπε στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκοπούν από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Λεμέρ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της επιλογής αυτής λέγοντας πως «όταν έχεις ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια σου σκέφτεσαι πριν το χρησιμοποιήσεις, ορισμένα κράτη μέλη έχουν επιφυλάξεις αλλά η Γαλλία δεν συγκαταλέγεται σε αυτά».

Σημειώνεται ότι σε εκείνους που εκφράζουν επιφυλάξεις είναι το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει νωρίτερα σήμερα ότι η αποβολή της Μόσχας από το SWIFT θα ήταν δύσκολο να διευθετηθεί τεχνικά και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο για τη Γερμανία και τις γερμανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Αργότερα σήμερα πάντως στη συνεδρίαση στο Παρίσι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, λέγοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο, αλλά θα πρέπει να κατανοεί κάποιος τι κάνει».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάχθηκε σθεναρά υπέρ της αποπομπής της Ρωσίας από το SWIFT, μιλώντας στους ομολόγους του των χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ζέμαν είπε ότι η Δύση θα πρέπει να αποκόψει τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ουκρανία θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Η Γερμανία χαιρετίζει και εναντιώνεται

Η Γερμανία χαιρετίζει τις κυρώσεις στη Μόσχα, ωστόσο εναντιώνεται προς το παρόν σε έναν αποκλεισμό της Ρωσίας από το δίκτυο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Swift.

Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρετίζει τις νέες, ευρωπαϊκές κυρώσεις που συμφωνήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί «σοβαρό πλήγμα» για τη χώρα και τον πρόεδρο Πούτιν.

Όμως αυτό που προκύπτει από τις Βρυξέλλες και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Γερμανία κυρίως -μαζί με κάποια άλλα κράτη μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία- τάχθηκε κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο συναλλαγών SWIFT, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το έσχατο μέτρο κατά της Ρωσίας σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Ο καγκελάριος Σολτς φαίνεται ότι, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατές οικονομικές κυρώσεις από τώρα.

Τι είναι το Swift;

Το Swift θεωρείται κομβικής σημασίας δίκτυο για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με συναλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό μιας χώρας από αυτό ως «οικονομική πυρηνική βόμβα», διότι έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία των εισαγωγών και εξαγωγών και βέβαια βασικών χρηματοπιστωτικών διαδικασιών.

Η Γερμανία, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί πρόσφατα και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δεν επιθυμεί προς το παρόν ένα τέτοιο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το «λάθος».

Ένα τέτοιο μέτρο, ειδικοί εκτιμούν, θα έπληττε αμφίδρομα και γερμανικές επιχειρήσεις με συμφέροντα στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μέρτς έχει πει μάλιστα ότι η ενεργοποίηση ενός αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift θα προκαλούσε «σοβαρές δυσκολίες και ζημίες στις διεθνείς εμπορικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν είναι απροετοίμαστη απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένου ότι από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας έχει σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών ονόματι SPFS, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από τις ρωσικές τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δριμύ κατηγορώ από τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική σε έντονους τόνους ασκεί για τη στάση της Γερμανίας και την άρνησή της να ενεργοποιήσει το μέτρο αυτό ο Ουκρανός Πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ.

Μιλώντας χθες στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο ZDF κατηγορεί επίσης ευθέως τη Γερμανία για «αδιαφορία», και αποκαλύπτει ότι ο ίδιος εδώ και καιρό απευθύνει με κάθε τρόπο εκκλήσεις στη γερμανική κυβέρνηση για άμεση παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία, δηλαδή αμυντικά όπλα και καύσιμα, λαμβάνοντας ωστόσο «με ψυχρότητα και επιμονή», όπως χαρακτηριστικά λέει, μόνο αρνητικές απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik

Οι ρωσικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν bitcoin σε διεθνείς πληρωμές για να αντιμετωπιστούν οι δυτικές κυρώσεις

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο

Γερμανία: «Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες – Έρχονται νέες απολύσεις

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, καταθέτει αίτηση διαζυγίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr