Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Euractiv: Οι «πατριώτες» της ΕΕ είτε αδιαφορούν είτε δηλώνουν «πίστη» στη Μόσχα

Euractiv: Οι «πατριώτες» της ΕΕ είτε αδιαφορούν είτε δηλώνουν «πίστη» στη Μόσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη στιγμή που πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα και οι Δυτικοί σύμμαχοι προειδοποιούν για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι Ευρωπαίοι «πατριώτες» είτε σφυρίζουν αδιάφορα είτε επιβεβαιώνουν την πίστη τους στη Μόσχα.

Το δίκτυο της EURACTIV ανά την Ευρώπη ανέλυσε την στάση των Ευρωπαίων «πατριωτών» στη συνεχώς κλιμακούμενη ουκρανική κρίση.

Παράλληλα με τα συγκεχυμένα μηνύματα της ακροδεξιάς, σε κάποιες χώρες η ακροαριστερά συντάσσεται με τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας «θεμιτές» τις ανησυχίες της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Η «Ελληνική Λύση» από την πλευρά της, εξαπέλυσε πυρά κατά της ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της Βαλτικής, λέγοντας ότι προσπαθούν να αναβιώσουν τον Ψυχρό Πόλεμο.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Γερμανία: Η ακροδεξιά ικανοποιημένη από τις «ίσες αποστάσεις» της κυβέρνησης

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD υποστηρίζει εδώ και καιρό στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Το κόμμα χαιρέτισε τη συμφιλιωτική προσέγγιση που υιοθέτησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ αναφορικά με τη Ρωσία, καθώς το AfD τάσσεται υπέρ της «πολιτικής ύφεσης».

«Η οικοδόμηση μιας απειλητικής στάσης κατά της Ρωσίας, όπως κάνει ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών CDU, Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Η Γερμανία επέλεξε να μην παραδώσει κανένα αμυντικό όπλο στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να αποκρούσει μια πιθανή ρωσική εισβολή, και μάλιστα έχει παρεμποδίσει τις προσπάθειες των συμμάχων της να το πράξουν.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να μπλόκαρε τις εξαγωγές όπλων της Εσθονίας στην Ουκρανία, καθώς τα εν λόγω όπλα ήταν γερμανικής προέλευσης.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα που μετέφεραν τα όπλα δεν πέταξαν πάνω από τον γερμανικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα οι διεθνείς παρατηρητές να πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν έδωσε το πράσινο φως.

Η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο να στείλει 5.000 κράνη στην Ουκρανία για να βοηθήσει τον στρατό της, μια κίνηση που πυροδότησε χλευασμό μεταξύ Γερμανών και διεθνών πολιτικών.

Για παράδειγμα, ο Ρούπερτ Πολέντς, εξέχον μέλος του υπουργικού συμβουλίου της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έγραψε στο Twitter ως απάντηση στην ανακοίνωση: «Μπορείτε να ντρέπεστε περισσότερο;»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας επίσης ότι η γερμανική απροθυμία να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία θα «ενθάρρυνε» ακόμη και μια ρωσική εισβολή.

Γαλλία: Ακροδεξιά και ακροαριστερά «χέρι χέρι»

Στη Γαλλία, οι ακροδεξιοί ηγέτες Ερίκ Ζεμούρ και Μαρίν Λεπέν καθώς και ο ακροαριστερός Μελανσόν στηρίζουν ανοιχτά τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Ζεμούρ τόνισε ότι η ρωσική θέση είναι «θεμιτή».

«Δεν είναι αποδεκτό να φανταζόμαστε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Ζέμουρ είπε στο ραδιόφωνο RTL ότι η Γαλλία θα πρέπει να απέχει από την ευθυγράμμιση με τη θέση των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Αν ήμουν πρόεδρος, θα έλεγα: Δεν υπάρχουν άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Στην ίδια γραμμή και η Λεπέν: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ουκρανία ανήκει στη ρωσική σφαίρα επιρροής», δήλωσε η Λεπέν στο πολωνικό μέσο ενημέρωσης Rzeczpospolita.

«Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν (στρατεύματα) στα σύνορά τους; Ποιος δεν θα έκανε το ίδιο με έναν τέτοιο γείτονα, μια χώρα που συνδέεται με μια δύναμη που τον απειλεί συνεχώς;», διερωτήθηκε ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Αυστρία: Να μην είμαστε η σκιά των ΗΠΑ

Το αυστριακό ακροδεξιό FPÖ έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Πούτιν παρευρέθηκε ακόμη και στον γάμο της τότε υπουργού Εξωτερικών του FPÖ, Καρίν Νέισλ, η οποία χόρεψε με τον Πούτιν.

Ο βουλευτής του FPÖ, Άξελ Κάσεγκερ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκλιμακώσει και να σταματήσει να στέκεται στη σκιά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Βασικά, είπε, πρέπει πάντα να λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες όλων των πλευρών.

«Ακόμη και αν δεν είστε φίλος της Ρωσίας, πρέπει μόνο να σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ εάν η Κούβα ή το Μεξικό γίνονταν μέλη μιας ρωσικής στρατιωτικής κοινότητας.

»Αυτό θα σήμανε επίσης κώδωνα κινδύνου. Είναι σημαντικό να ενεργήστε με εξισορροπητικό και αποκλιμακωτικό τρόπο – σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις», τόνισε ο Κάσεγκερ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ

Ιταλία: Ο Σαλβίνι θέλει καλές σχέσεις με Μόσχα για το αέριο

Ο Ματέο Σαλβίνι, του οποίου το κόμμα έχει και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση Ντράγκι ώστε να τηρηθούν ίσες αποστάσεις και να μην υπάρξει ενεργειακή κρίση με τη Ρωσία.

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι ακόμη και εάν η Ρώμη βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία γιατί πρέπει «να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και να μην αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου».

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να φθάνουν κανονικά στην Ιταλία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα.

Ισπανία: έκκληση ακροαριστεράς για έξοδο από το ΝΑΤΟ

Στη Μαδρίτη, οι ακροδεξιοί τηρούν σιγή ιχθύος ενώ αντιδρούν οι ακροαριστεροί Podemos.

Συγκεκριμένα, οι Podemos έκαναν λόγο για ειρήνη και διαπραγμάτευση ενώ χαρακτήρισαν το ΝΑΤΟ ως οργανισμό με γνώμονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς οι Ευρωπαίοι από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία;» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «φιλορώσος», αλλά ούτε είναι «υπέρ των ΗΠΑ» αλλά «υπέρ της ειρήνης».

Ελληνική Λύση: Η ανατολική Ευρώπη αναβιώνει τον Ψυχρό Πόλεμο

Η EURACTIV επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκο, καθώς μέχρι στιγμής το κόμμα στην Αθήνα δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα.

«Αν και διμερώς, τα περισσότερα κράτη μέλη επιδιώκουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η ΕΕ, καθοδηγούμενη από πολιτικά think-tanks, και από τις βαλτικές/ανατολικές χώρες αναβιώνει ξανά τον ψυχρό πόλεμο», ανέφερε ο Φράγκος.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, διαχρονικά, οφείλει να προσπαθεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη πως η Ρωσία παραμένει στρατιωτική υπερδύναμη και μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ας μην αναζητούμε καλούς και κακούς στην Ουκρανική κρίση. Δυστυχώς πολλοί στην Αθήνα εκφράζουν τέτοιες παιδαριώδεις θέσεις.

»Στη πραγματικότητα, υπάρχουν δύο πλευρές με διαφορετική επιχειρηματολογία».

«Ανατολικά του Δνείπερου υπερτερεί το πληθυσμιακό στοιχείο όσων δεν έπαψαν ποτέ να αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι.

»Η ίδρυση της Ουκρανίας τους συμπεριέλαβε, υπό τη δέσμευση ότι χώρα δε θα ενταχθεί στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.

»Όμως, η μετέπειτα πολιτική της κατεύθυνση δεν τους εκφράζει, καθώς τους αποκόβει από την, de-facto πατρίδα τους, Ρωσία», πρόσθεσε.

«Η υπέρβαση από τη Δύση των, ατύπως αλλά ουσιαστικά, συμφωνηθεισών με τη Ρωσία εγγυήσεων ασφαλείας, αναμενόμενα φέρνει ρωσική αντίδραση και στην Ουκρανία.

»Αν συνεχιστεί η υπάρχουσα δυτική πολιτική, στη «καλύτερη» περίπτωση θα διασπαστεί η Ουκρανία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι δεν τη συμφέρει στρατιωτικοποίηση και σύγκρουση, αντίθετα με τη Τουρκία που προβάλλεται ως μεσάζων, αποσπάζοντας ανταλλάγματα όπως ο ενταφιασμός του αγωγού East-Med.

«Ευλόγως, ο γαλλογερμανικός άξονας διαφοροποιείται από τις συγκρουσιακές ΗΠΑ, αλλάζοντας πλεύση στην Ουκρανία.

»Η Ουκρανία δε πρέπει να είναι εμπόλεμο σύνορο, αλλά γέφυρα», κατέληξε.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Σλοβακία: «Δεν θέλουμε νατοϊκή διεύρυνση»

Στη Σλοβακία, η συζήτηση για την Ουκρανία συνέπεσε με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γραμμές μεταξύ των ακροδεξιών και των πρώην κυβερνώντων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έχουν θολώσει, καθώς ευθυγραμμίζονται σε θέματα όπως οι μάσκες και η πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τους ενώνει για άλλη μια φορά κάτω από το αφήγημα για «ιμπεριαλιστική αμερικανική στάση», ζητώντας συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Δεν θέλουμε αμερικανικό πόλεμο, δεν θέλουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ – είμαστε μαζί σου, Ρωσία!» έγραψε ο βουλευτής Λούμπος Μπλάχα από το σοσιαλιστικό κόμμα SMER.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να ξεσπάσει.

»Δεν είναι πραγματικά ανόητο για οποιονδήποτε στην Ευρώπη να έχει μόνο Αμερικανούς και Ρώσους να κάθονται σε ένα τραπέζι πάνω από έναν ευρωπαϊκό χάρτη;» αναρωτιέται υπαινικτικά ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Republika.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει «να αφήσουν την Ευρώπη να είναι απλώς πεδίο μάχης για τα αμερικανικά συμφέροντα» και αντ’ αυτού, να εμπλακούν σε συζήτηση με τη Ρωσία.

Τσεχία: Πυρά Κομμουνιστών, ακροδεξιάς κατά ΝΑΤΟ

Η τσεχική κυβέρνηση θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο.

Αυτό το σχέδιο επικρίθηκε σκληρά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας ισχυριζόμενο ότι «βασίστηκε στην επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ».

Παρόμοια επιχειρήματα προέρχονται από το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το κόμμα, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί ενεργά στην κρίση της Ουκρανίας.

Το τσεχικό ακροδεξιό κόμμα κατηγορεί επίσης την Ουκρανία για πρόκληση στη Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στα ρωσικά σύνορα και οι ρωσικές ανησυχίες για την επέκτασή του (του ΝΑΤΟ) δικαιολογούνται σε κάποιο βαθμό.

»Επιπλέον, πολλοί Ρώσοι που ζουν στην Ουκρανία θα ήθελαν να γίνουν μέρος της Ρωσίας», αναφέρει το κόμμα.

Πισώπλατη μαχαιριά Όρμπαν στην ΕΕ

Ενώ οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να βρουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, ο ακροδεξιός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι ο μόνος ακροδεξιός ηγέτης σε κυβέρνηση της ΕΕ, μετέβη στη Μόσχα και συνάντησε τον Πούτιν.

Αφού εξασφάλισε προνομιακά ντιλ στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Μόσχα, τάχθηκε εν συνεχεία κατά πιθανών κυρώσεων της Δύσης κατά του Κρεμλίνου.

Μπερδεμένοι οι Πολωνοί ακροδεξιοί

Το πολωνικό ακροδεξιό κόμμα της Συνομοσπονδίας δεν τάσσεται ουσιαστικά κατά της βοήθειας της Ουκρανίας αλλά επίσης δεν παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Ρωσίας.

Ωστόσο, ούτε συμφωνούν με την ΕΕ στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη Ρωσία και να στηρίξει την ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας.

Ο βουλευτής Ρόμπερτ Γουινίκι κατηγόρησε τη Γερμανία και τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «ούτε το Βερολίνο ούτε η Ουάσιγκτον, οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρά επιχειρήματα κατά της Ρωσίας, εμφανίστηκαν ως σκληροί παίκτες απέναντι στη Ρωσία».

«Είπα στους Ουκρανούς πριν από 5-6 χρόνια ότι κανείς δεν θα δεχτεί στο ΝΑΤΟ μια χώρα με μη ελεγχόμενα σύνορα», είπε.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ρωσικής εισβολής οι Ουκρανοί θα πρέπει να αμυνθούν, επειδή η Δύση θα παράσχει μόνο όπλα και πρόσθετες δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ που είναι γειτονικές με την Ουκρανία.

Θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αυτές είναι «μόνο κυρώσεις».

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το βουλγαρικό ακροδεξιό κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση) έλαβε περίπου το 5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές και έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίνοφ Κοστάντνοφ υπερασπίζεται την αποχώρηση της Βουλγαρίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με τη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, εξήγησε ότι η Σόφια πρέπει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά κατηγόρησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ένταση.

«Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η ένταση προέρχεται από το ΝΑΤΟ», είπε.

ΠΗΓΗ: Euractiv (από Sarantis Michalopoulos)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr