Ένα αεροπλάνο που μετέφερε αμερικανικά στρατεύματα προσγειώθηκε στην Πολωνία την Κυριακή, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters, καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει τους νατοϊκούς συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής ενίσχυσης στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε την Τετάρτη να σταλούν σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς η Ουάσιγκτον κινείται για να καθησυχάσει τους νευρικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περίπου 1.700 μέλη του στρατού, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα αναπτυχθούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία.
Η άφιξη του αεροσκάφους C17 την Κυριακή ακολουθήθηκε από ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον διοικητή της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, υποστράτηγο του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Ντόναχιου, το οποίο προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka, καθώς και από μερικά αεροπλάνα με στρατιωτικό εξοπλισμό και μια «ομάδα προώθησης».
Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι στρατιώτες έφτασαν, αλλά ένα αεροσκάφος C17 είναι «σχεδιασμένο για να ρίξει από αέρος 102 αλεξιπτωτιστές και τον εξοπλισμό τους», σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Η εθνική μας συνεισφορά εδώ στην Πολωνία δείχνει την αλληλεγγύη μας με όλους τους συμμάχους μας εδώ στην Ευρώπη και προφανώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί», δήλωσε ο Ντόναχιου την Κυριακή.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροσκάφους ότι πρόκειται για την πρώτη ομάδα Αμερικανών στρατιωτών «από μια επίλεκτη μονάδα».
«…Περισσότερα αεροπλάνα θα προσγειωθούν τις επόμενες ώρες. Οι στρατιώτες θα επιχειρήσουν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να λάβει στρατιωτικά μέτρα (τα οποία δεν έχει προσδιορίσει) εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ποτέ την Ουκρανία.