Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία η Γερμανία εξαίρεσε τον ενεργειακό τομέα

Στις κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία η Γερμανία εξαίρεσε τον ενεργειακό τομέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η γερμανική κυβέρνηση πίεζε για μια εξαίρεση στον ενεργειακό τομέα στην περίπτωση μιας κίνησης για τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από την εκκαθάριση συναλλαγών σε δολ. ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Πηγές με γνώση των πρόσφατων συζητήσεων ανέφεραν ότι και άλλες μεγάλες δυτικές χώρες έχουν παρόμοιες απόψεις.

Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μετά την κυκλοφορία των εγγράφων δείχνουν ότι η εξαίρεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μέρος του τελικού πακέτου των κυρώσεων που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις αυτές θα δρομολογηθούν εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εργάζονται για να διαμορφώσουν ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η Γερμανία ανησυχεί ότι χωρίς μια εξαίρεση, η προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

Μια τέτοια εξαίρεση πάντως δεν θα εμπόδιζε πιθανά μέτρα κατά του αγωγού Nord Stream 2, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε ότι οι επιλογές στο τραπέζι περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να μετατρέπει ξένα νομίσματα, να διεξάγει εμπορικές συναλλαγές με τη Δύση και να έχει πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες.

Η πρόκληση είναι ότι καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα συνολικό πακέτο μέτρων, την ίδια στιγμή η κάθε χώρα προσπαθεί να προστατέψει την οικονομία της από ενδεχομένως σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Αρκετές άλλες χώρες έχουν επίσης επιδιώξει εξαιρέσεις στο πλαίσιο των συζητήσεων και έχουν ζητήσει μεταβατικές περιόδους πριν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων καθώς και την προστασία των υφιστάμενων συμβολαίων, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πάντως ότι η Μόσχα χρειάζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όσο και η Ευρώπη στρέφεται στη Ρωσία για ενέργεια.

Το θέμα της ενέργειας θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας σχέσης αλληλεξάρτησης, αντί να θεωρείται ένα πλεονέκτημα αποκλειστικά του Πούτιν, σημείωσε.

Το Βερολίνο εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τον ισχυρό αντίκτυπο στα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα και την ευρωπαϊκή οικονομία στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ολοκληρωτικό πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση συναλλαγών με μεγάλες ρωσικές τράπεζες.

Τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες πέρα από τα ιδρύματα που έχουν μπει στο στόχαστρο αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα.

Επικαλείται το παράδειγμα του Ιράν, όπου οι αμερικανικές κυρώσεις οδήγησαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα να σταματήσουν σχεδόν όλες τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ιράν.

«Το ίδιο ισχύει και για τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το Swift», το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, αναφέρει το έγγραφο.

Οι γερμανικές προτάσεις

Στην περίπτωση «στρατιωτικής επιθετικότητας κατά ενός κυρίαρχου κράτους και σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, απειλώντας την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη» η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να υπογράψει ένα πακέτο [μέτρων] που μπορεί να περιλαμβάνει:

-Το πλήρη πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση συναλλαγών για μια επιλεγμένη ομάδα ρωσικών τραπεζών.

-Περαιτέρω περιορισμούς στο κρατικό χρέος και περιορισμούς στις κεφαλαιαγορές για κρατικές οντότητες.

-Μια απαγόρευση σε συναλλαγές σε κάποιες κρατικές ρωσικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις αυτές να αποχωρήσουν από τα χρηματιστήρια.

-Περιορισμούς στις εισαγωγές επιλεγμένων μετάλλων και χημικών από τη Ρωσία και περιορισμούς στις εξαγωγές σε κάποια πολυτελή είδη και αγαθά υψηλής τεχνολογίας.

-Αυστηρότερος περιορισμούς σε αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

-Ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένους ολιγάρχες.

-Περιορισμούς στις επενδύσεις στη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άσχημες ημέρες για τη Γερμανία» – «Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο Ζελένσκι λέει ότι 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Για όλα τα πιθανά σενάρια προετοιμάζεται η ΕΕ εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια για τον Νοέμβριο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr