Την ώρα που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με τους ειδικούς να επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά της άποψης ότι ο Covid-19 είναι κοντά στο να γίνει ενδημική νόσος φέτος, σηματοδοτώντας το τέλος της πανδημίας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζει πως η πανδημία του νέου κορωνοϊού «δεν πλησιάζει στο τέλος της».
Μάλιστα ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε για την αποπροσανατολιστική λειτουργία της υπόθεσης ότι η πρόσφατα κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον είναι σημαντικά πιο ήπια και έχει εξαλείψει την απειλή που θέτει ο ιός.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Δρ Τέντρος είπε στους δημοσιογράφους ότι η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε 18 εκατομμύρια νέες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, καθώς πολλές χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας που την Τρίτη ανέφερε σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα, ενώ η Γερμανία ακολούθησε επίσης τα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας καταγράφοντας πάνω από 100.000 νέες μολύνσεις σε μια μέρα.
Ενώ η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αποδειχθεί κατά μέσο όρο λιγότερο σοβαρή, «το αφήγημα ότι πρόκειται για μια ήπια ασθένεια είναι παραπλανητικό», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Μην κάνετε λάθος, η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους, ενώ ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα κατακλύζουν τις εγκαταστάσεις υγείας», πρόσθεσε, προειδοποιώντας παράλληλα τους ηγέτες ότι με την απίστευτη ανάπτυξη της Όμικρον παγκοσμίως, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.
«Γι’ αυτό η παρακολούθηση και η αξιολόγηση παραμένουν κρίσιμες», είπε.
«Παραμένω ιδιαίτερα ανήσυχος για πολλές χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, καθώς οι άνθρωποι διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου εάν δεν είναι εμβολιασμένοι», συνέχισε.
Μάλιστα, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιαν, η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, ειδικά σε χώρες όπου εμβολιάζονται λιγότεροι άνθρωποι.
«Μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των επιμέρους παραλλαγών, οδηγεί σε αναπόφευκτη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά.