Ζωηρός διάλογος έχει ανοίξει για τη χορήγηση των επαναληπτικών δόσεων μέσα στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.
Κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες, όπως ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, μιλούν για την ανάγκη παραγωγής ενός εμβολίου που θα στοχεύει αποκλειστικά στην εκάστοτε κυρίαρχη παραλλαγή.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσει τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, αυτό θα γίνεται λίγο πριν από τον χειμώνα, όπως γίνεται και με την γρίπη.
Αυτό θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό, ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.
Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην τέταρτη δόση.
Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.
Ωστόσο, στους ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις τρεις δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί και η 4η δόση.
Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με διαφορετική σύσταση, απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.
«Η τέταρτη δόση δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την Omicron» δείχνει ισραηλινή έρευνα
Tέταρτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη δόση, ωστόσο δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την παραλλαγή Omicron, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.
Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάϊ, διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.
Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Ρεγκέρ Γιοχάϊ.
«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Omicron», είπε σε δημοσιογράφους.
«Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Omocron είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.
Το Ισραήλ ήταν η χώρα που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς τους αρχικούς εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίων, ή μια δεύτερη αναμνηστική, στις πιο ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συντομεύσει σε πέντε από επτά ημέρες την υποχρεωτική χρονική περίοδο καραντίνας για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19, μετά από μια αρχική μείωση του χρονικού διαστήματος την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί.