Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κασουλίδης μόλις ανέλαβε ΥΠΕΞ της Κύπρου «τορπίλισε» τον EastMed

Ο Κασουλίδης μόλις ανέλαβε ΥΠΕΞ της Κύπρου «τορπίλισε» τον EastMed
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι μέχρι σήμερα ανακαλυφθείσες ποσότητες (φυσικού αερίου) της Κύπρου είναι πολύ μικρές για να μιλούμε για την ανάγκη αγωγού, λέει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο κανάλι OMEGA.

Εξήγησε δε γιατί θεωρούσε τον East Med ως εργαλείο πρόκλησης προβλημάτων.

«Δεν ήταν εργαλείο για το Κυπριακό, κάθε άλλο.

»Ήταν καθαρά οικονομικής φύσεως υπόθεση.

»Αλλά για να αντιληφθείτε, ενώ αρχικά το Ισραήλ σκόπευε να καταλήξει σε συμφωνία για αγωγό που θα έφευγε βόρεια και να πάει στην Τουρκία και από εκεί θα ενωνόταν με αγωγούς προς την Ευρώπη, δημιουργήθηκε θέμα με τον ερντογάν να βρίζει το Ισραήλ είτε για τη Λωρίδα της Γάζας ή οτιδήποτε άλλο και έτσι αποφάσισε το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να στηριχτεί στην Τουρκία και τότε ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους του».

Έχασε, δηλαδή, την ευκαιρία η Τουρκία να αναδειχθεί ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.

Εάν η μελέτη που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδείξει ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν θα πραγματοποιηθεί ξεκαθαρίζει.

Τόνισε ότι δεν ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία που καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες γύρω από το έργο.

Η κατασκευή του αγωγού EastMed ήταν στον αέρα από την αρχή και πλέον απομένει η επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ίδιος έβλεπε πάντοτε τον East Med, ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν άλλες επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Έφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρών αγωγών, αλλά και πώλησης του φυσικού αερίου μέσω πετρελαιοφόρων που θα κινούνται σε όλες της περιοχές της γης.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει ηλεκτρισμό ο οποίος θα παράγεται από το κυπριακό φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες, τόνισε ότι πρώτιστος στόχος τους ήταν η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και σταθερότητας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σε σχέση με την απόφαση για δημιουργία γραμματείας τριμερών συνεργασιών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επί του παρόντος δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε διορισμός του Γιώργου Λιλλήκα στη συγκεκριμένη θέση, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό το οποίο έγινε, εξήγησε, είναι ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ζήτησε από τον κύριο Λιλλήκα να αναλάβει επικεφαλής της Γραμματείας τριμερών συνεργασιών.

Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ανατρέψει την απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Παρεμβαίνει ξανά, αυτή τη φορά δημόσια ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συζήτηση που άνοιξε πλέον για τον αγωγό East Med η διαφαινόμενη απόσυρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από το έργο.

Σε γραπτή του δήλωση, τεσσάρων σημείων απαντά στα όλα λέγονται τα τελευταία 24ωρα, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του για την τροπή που πήρε η συζήτηση.

Ξεκαθαρίζει, εν αρχή ότι η απόφαση των τριών συμβαλλόμενων κρατών, είχε ληφθεί με ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

«Η πολιτική βούληση και απόφαση των τριών κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ελήφθη υπό την αίρεση των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας, υποθαλασσίων μορφολογιών βυθού που θα καθιστούσαν εφικτό ένα ανάλογο εγχείρημα σε σχέση πάντοτε και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μελέτες, συνεχίζει, τις οποίες χρηματοδοτεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ενέκρινε τον East Med ως έργο κοινής ωφελείας, αφού συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σπεύδουν να ενταφιάσουν την προοπτική υλοποίησής του.

«Είναι λυπηρό γιατί κάποιοι επιχαίρουν γιατί τάχα ματαιούται η εκτέλεση του έργου.

»Οι Κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις».

Πλωτές μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, μικρότερης κλίμακας αγωγοί με συνέργειες κοινοπραξιών, μερικές μόνο από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, με τον πρόεδρο της δημοκρατίας να διαβεβαιώνει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο προς όφελος του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού της Κύπρου και των συνεργαζόμενων κρατών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Συγκλονιστική! Η Νίνα Κασιμάτη πιστή στη Μεγάλη Ελλάδα της δημοκρατικής παράταξης: «Σας έχουμε νέα, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη, κύριε Γεραπετρίτη και κυρία Παπαδόπουλου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr