Η παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός», έστω κι αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί» επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή.
Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.
«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια» σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ.
«Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος» υπογράμμισε.
Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια.
Ο Τέντρος ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.
Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αμερική
Την ίδια ώρα, η εξάπλωση της Covid-19 στην αμερικανική ήπειρο, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, στα 6,1 εκατομμύρια, την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).
Η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε σχεδόν όλες τις χώρες της Αμερικής και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα καταστεί η επικρατούσα παραλλαγή στην περιοχή αυτήν.
Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στις ΗΠΑ, ιδίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα CDC, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 33% και οι θάνατοι κατά περίπου 40% την περασμένη εβδομάδα.
Η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών Ροσέλ Ουαλένσκι εξήγησε ότι η αύξηση των θανάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο κύμα που προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα.
Το κύμα που προκαλείται από την Όμικρον αναμένεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει» η παραλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τους θανάτους.
Η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού και η Βραζιλία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλα κύματα ενώ στην Αργεντινή και την Παραγουάη οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300% μέσα σε μία εβδομάδα.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει την Όμικρον να ξεχωρίζει φαίνεται ότι είναι τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
»Ακόμη κι έτσι, οι μολύνσεις από την Όμικρον μπορεί να είναι θανατηφόρες, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανεμβολίαστους» προειδοποίησε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μπραζίλια.
Για τον λόγο αυτό προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Σχεδόν το 60% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19.
Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στη Χιλή, την Κούβα και την Αργεντινή.