Η Ισπανία προτείνει η Covid-19 να αντιμετωπιστεί ως ενδημική νόσος, όπως και η γρίπη, και γίνεται η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει να εννοηθεί ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον εν λόγω κορωνοϊό.
Είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο, δηλώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Φάουτσι.
Η ιδέα σταδιακά κερδίζει έδαφος και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία επαναξιολόγηση των κυβερνητικών στρατηγικών στην αντιμετώπιση του ιού.
Ο Βρετανός υπουργός Εκπαίδευσης, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε για παράδειγμα στο BBC ότι και η Βρετανία «είναι σε μονοπάτι μετάβασης από το πανδημικό στο ενδημικό (καθεστώς)».
Καθοριστικό ρόλο βεβαίως σε μία τέτοια περίπτωση θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα εμβόλια – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης.
Τα χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων του στελέχους Όμικρον, παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων σε επίπεδα- ρεκόρ, ώθησαν τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσες να υπογραμμίσει την ανάγκη να αφήσει σταδιακά πίσω της η Ευρώπη τους περιορισμούς της πανδημίας και να προχωρήσει προς μία φυσιολογική ζωή.
«Πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη της Covid από πανδημική σε ενδημική νόσο» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίσως να χρειαστεί να αποτιμήσουν τον ιό με διαφορετικές παραμέτρους από εκείνες, που χρησιμοποιούσαν έως τώρα.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία- όπου τα ημερήσια κρούσματα είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- ίσως να είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο πάντως.
Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα όπου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων.
Έτσι τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας πιθανότατα θα παραταθούν, αλλά με μικρές προσαρμογές.
Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις χθες προειδοποίησε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θα κολλήσουν Όμικρον μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ωστόσο καθώς οι κυβερνήσεις μάχονται να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία και τις οικονομίες τους, οι χαμηλότερες νοσηλείες ίσως να είναι αρκετές για αναθεώρηση της στρατηγικής.
Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι
Προς το παρόν Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους, ενώ η Ολλανδία έχει σε εφαρμογή ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.
Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 50 ετών.
«Τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Άντονι Φάουτσι: Κοντά στο να μάθουμε να ζούμε με τον ιό
Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19 οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται «στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να «ζουν με» τον ιό, εκτίμησε χθες Τρίτη ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Άντονι Φάουτσι.
Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους», επεσήμανε ο Φάουτσι μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS).