Με απόσυρση του Forza Italia από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν ο Μάριο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας απειλεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που διεκδικεί για τον εαυτό του του συγκεκριμένο πόστο.
Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στη Ρώμη, αναζητώντας ψήφους για τη δική του εκλογή.
Η εκλογή του προέδρου της Ιταλίας γίνεται με μυστική ψηφοφορία από πάνω από 1.000 βουλευτές και περιφερειακούς εκπροσώπους. Η διαδικασία ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, αναμένεται να περάσει από πολλούς γύρους μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχος του Σέρτζιο Ματαρέλα, που αποχωρεί από το αξίωμα στις 3 Φεβρουαρίου.
Στην Ιταλία δεν υπάρχουν επίσημοι προεδρικοί υποψήφιοι, αν και οι ηγέτες των κομμάτων συνήθως έρχονται σε συνεννόηση για να καταλήξουν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου.
Ο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, είναι φαβορί των δεξιών κομμάτων για την επταετή θητεία.
Ωστόσο ο Ντράγκι θεωρείται ότι έρχεται πρώτος στην κούρσα της διαδοχής του Ματαρέλα, καθώς του πιστώνεται η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ιταλία, καθώς και η ικανότητα διατήρησης ενός πολυκομματικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι χωρίς τον Ντράγκι πρωθυπουργό «η Forza Italia θα έφευγε από την πλειοψηφία».
Πάνω από το 50% των Ιταλών προτιμούν τον Ντράγκι για πρόεδρο
Τυχόν ανάδειξη του Ντράγκι στην προεδρεία, ενδέχεται οι γενικές εκλογές να γίνουν έναν χρόνο νωρίτερα.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, πάνω από το 50% των Ιταλών δήλωσε ότι ο Ντράγκι είναι ο πλέον κατάλληλος για το ύπατο αξίωμα, ενώ το 39% υποστήριξε τον Μπερλουσκόνι.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής ηγέτης του Forza Italia, δήλωσε ότι ο Ντράγκι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ με τον Μπερλουσκόνι ως πρόεδρο «η κυβέρνηση θα ήταν σταθερή».
Ο Ντράγκι είχε υποδηλώσει τον Δεκέμβριο ότι θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τον νέο ρόλο εάν εκλεγεί.
Ωστόσο τη Δευτέρα, έθεσε βέτο σε συνέντευξη τύπου για ερωτήσεις που συνδέονται με την προεδρική εκλογή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπερλουσκόνι θα δυσκολευτεί για να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη στην υποψηφιότητά του, αν και διακρίνεται για τις «ικανότητες αγοράς ψήφων».