«Διακοπή ρεύματος στο διαδίκτυο σε εθνική κλίμακα», πιθανότατα ως απάντηση στις πρωτοφανείς αναταραχές που λαμβάνουν χώρα στο Καζακστάν, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του διαδικτύου NetBlocks.
«Επιβεβαιωμένο: Το Καζακστάν βρίσκεται τώρα στη μέση ενός διαδικτυακού μπλακ άουτ εθνικής κλίμακας μετά από μια ημέρα διακοπών στο ίντερνετ κινητής τηλεφωνίας και μερικών περιορισμών», έγραψε στο Twitter η NetBlocks.
«Το περιστατικό είναι πιθανό να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των κλιμακούμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων», πρόσθεσε.
Οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καζακστάν είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο ήταν διακοπτόμενη και ότι οι εφαρμογές messenger Telegram, Signal και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες.
Οι ανταποκριτές δεν ήταν προσβάσιμοι στα κινητά τους τηλέφωνα το βράδυ της Τετάρτης.
Οι διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της ενέργειας την Πρωτοχρονιά έχουν σαρώσει την πρώην σοβιετική χώρα, σε μια σπάνια αντίδραση προς την αυταρχική κυβέρνηση.
Η ηγεσία του Καζακστάν ανέχεται ελάχιστη πραγματική αντιπολίτευση και έχει κατηγορηθεί ότι φιμώνει τις ανεξάρτητες φωνές και τα μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα την Τετάρτη, διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του δημάρχου στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, και φαίνεται ότι κατέλαβαν τον έλεγχο του κτηρίου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί από τους διαδηλωτές έφεραν ρόπαλα και ασπίδες, ενώ φλόγες εθεάθησαν να βγαίνουν από το κτήριο, αν και δεν ήταν σαφές πόσο εκτεταμένη ήταν η πυρκαγιά.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στην πόλη.
Αναφέρθηκε επίσης πυρκαγιά στο γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.
Παρά την παραίτηση της κυβέρνησης, όλοι οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.
Παραμένει ασαφές αν η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε αλλαγές πολιτικής ή θα είχε οποιαδήποτε επίδραση στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες.
Οι διαδηλώσεις κατά της απότομης αύξησης των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου – που χρησιμοποιείται από πολλούς για την τροφοδοσία των αυτοκινήτων τους – ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στα δυτικά της χώρας και έχουν εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια.
Ο πρόεδρος Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αλμάτι, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και περιορίζοντας την πρόσβαση στην πόλη.
Αργότερα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.
Στις αρχές του έτους, οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου περίπου διπλασιάστηκαν.
Αν και το Καζακστάν διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και ορυκτό πλούτο, η δυσαρέσκεια για τις κακές συνθήκες διαβίωσης είναι έντονη σε ορισμένα μέρη της χώρας.
Δεκάδες αστυνομικά οχήματα πυρπολήθηκαν ή βανδαλίστηκαν στην πόλη, σύμφωνα με αναφορές.
Απευθυνόμενος την Τετάρτη στο έθνος ο Τοκάγεφ υποσχέθηκε «σκληρή» απάντηση στις μαζικές διαμαρτυρίες.
Ήταν η δεύτερη φορά που απευθύνθηκε στη χώρα, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του, αφού απέλυσε το υπουργικό του συμβούλιο νωρίτερα την Τετάρτη.
«Ως πρόεδρος, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύω την ασφάλεια και την ειρήνη των πολιτών μας, να ανησυχώ για την ακεραιότητα του Καζακστάν», δήλωσε στα ρωσικά στην τηλεόραση του Καζακστάν.
Είπε ότι στη χώρα σημειώθηκαν «μαζικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών» και υποστήριξε ότι τουλάχιστον αρκετοί «σκοτώθηκαν» ή «τραυματίστηκαν».
«Πλήθη κακοποιών στοιχείων ξυλοκοπούν στρατιωτικούς, τους χλευάζουν, τους οδηγούν γυμνούς στους δρόμους, κακοποιούν γυναίκες, ληστεύουν καταστήματα», ισχυρίστηκε.
«Ως επικεφαλής του κράτους και από σήμερα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σκοπεύω να δράσω όσο το δυνατόν πιο σκληρά», τόνισε ο Τοκάγεφ.
«Μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή τη μαύρη περίοδο στην ιστορία του Καζακστάν».
Ο Τοκάγιεφ επιλέχθηκε από τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019.
Ο Ναζερμπάγεφ είχε διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας μέχρι τώρα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως «ηγέτης του έθνους» – ένας συνταγματικός ρόλος που του παρέχει μοναδικά προνόμια χάραξης πολιτικής καθώς και ασυλία από διώξεις.