Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μετάλλαξη Όμικρον, Ντόμινικ Ράαμπ, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,
«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Βρετανία καθώς 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της παραλλαγής Όμικρον, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα.
Και οι Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν ανήσυχοι για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, με τον καθηγητή, Στέφεν Ρέιτσερ, να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η Όμικρον είναι σαν ένα τρένο μεγάλης ταχύτητας που έρχεται κατά πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα».
Ο ίδιος υποστηρίζει, μάλιστα, πως δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη από την Δέλτα, ξεκαθαρίζοντας πως όταν αυτό γίνει γνωστό ίσως θα είναι πολύ αργά.
Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού του για να εξετάσει νέα μέτρα – ακόμα και ένα καθολικό lockdown, που εισηγούνται οι ειδικοί.
Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία.
Η όποια απόφαση για περιορισμούς στις χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις θα ληφθεί με υψηλό πολιτικό κόστος για τον Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η διαχείριση της πανδημίας έχει υπονομευθεί από τις πληροφορίες ότι ο ίδιος και στελέχη του παραβίασαν πέρυσι τους κανόνες του lockdown.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι τρία είναι τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό.
Το πρώτο είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σκωτίας και να απευθύνει στους πολίτες μία αυστηρή σύσταση για περιορισμό συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.
Η άλλη επιλογή, που πιστεύεται ότι είναι η βασική πρόταση των επιστημονικών συμβούλων του, είναι να ισχύσει εκ νέου κανονισμός περιορισμού συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους για άτομα που δεν συγκατοικούν, να οριστεί ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έως τις 8 το βράδυ και να επανέλθει η υποχρέωση τήρησης απόστασης δύο μέτρων.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει ένα καθολικό lockdown.