Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και Αίγυπτος ανταγωνίζονται για επιρροή και εδραίωση στην Κένυα

Τουρκία και Αίγυπτος ανταγωνίζονται για επιρροή και εδραίωση στην Κένυα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αίγυπτος και η Τουρκία διεκδικούν παρουσία στην Κένυα, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν να εδραιώσουν σχέσεις σε όλα τα οικονομικά, τεχνολογικά και βιομηχανικά επίπεδα με την αφρικανική χώρα, μεταδίδει το Al Monitor.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο υποστράτηγος Άμπντελ Μονεΐμ Αλ Τερράς, πρόεδρος του Αραβικού Οργανισμού Βιομηχανοποίησης της Αιγύπτου, δέχθηκε μια αντιπροσωπεία της Κένυας, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κάρλος Καχαρίρι, διευθυντή του Κολλεγίου Εθνικής Άμυνας της Κένυας.

Για πρώτη φορά, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τοπικοποίηση της βιομηχανίας όπλων της Αιγύπτου στην Κένυα και στην υποστήριξη της τοπικής βιομηχανίας της Κένυας σε αμυντικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Τερράς είπε ότι ο οργανισμός θα τοποθετήσει όλη του την τεχνογνωσία, τις ανθρώπινες και τεχνολογικές του δυνατότητες σε συνεργασία και συνεργασία με την Κένυα.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου για συνεργασία με την Κένυα δεν περιορίζονται στο στρατιωτικό πεδίο.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Αλάα αλ Ουακέελ, επικεφαλής της Επιτροπής Αφρικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εξαγωγών για τις Βιομηχανίες Τροφίμων, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το συμβούλιο οργανώνει μια εμπορική αποστολή στην Κένυα τον Ιανουάριο.

Ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Αλ Ζαλάτ, επικεφαλής της Αρχής Βιομηχανικής Ανάπτυξης, είπε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να ενισχύσει τη βιομηχανική συνεργασία με την Κένυα και να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτές οι αιγυπτιακές κινήσεις ακολουθούν παρόμοιες τουρκικές προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με την Κένυα.

Στις 4 Ιουνίου, η τουρκική Qatamercilar for Defense Industries ανακοίνωσε συμφωνία για εξαγωγή 118 τετρακίνητων τεθωρακισμένων οχημάτων στην Κένυα, καθιστώντας την Κένυα την τρίτη αφρικανική χώρα που εισάγει τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο υποστράτηγος Νασρ Σάλεμ, σύμβουλος στη Στρατιωτική Ακαδημία «Νάσερ», είπε στο Al-Monitor ότι η Αίγυπτος πρόσφατα κινήθηκε για να υποστηρίξει την παραγωγή και την εξαγωγή όπλων στο εξωτερικό και την εμπορία των αμυντικών προϊόντων της μέσω του EDEX 2021, μία νέα τάση για την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, με στόχο την είσοδο στις αφρικανικές αγορές όπλων.

Ο Σάλεμ πρόσθεσε ότι η επιτυχία της Τουρκίας στην πώληση ντρόουνς και τεθωρακισμένων οχημάτων σε αφρικανικά έθνη ώθησε την Αίγυπτο να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ο στόχος της Άγκυρας για στρατιωτική και οικονομική βάση στο Κέρας της Αφρικής απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, δεδομένης της ύψιστης σημασίας αυτής της περιοχής για τη σταθερότητα και τη ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα του Σουέζ.

Στις 18 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ υπέγραψε συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών και στις 17 Οκτωβρίου, επίσημη τουρκική πηγή είπε στο Reuters ότι το Μαρόκο και η Αιθιοπία υπέβαλαν επίσημα αιτήματα στην Τουρκία για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.

Στις 30 Ιουλίου, ο σεΐχης Μοχάμεντ Αχτάρ, θρησκευτικός ηγέτης της Κένυας, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Τουρκία, τον τουρκικό λαό και τον Ερντογάν.

Ο Σάλεμ πιστεύει ότι η είσοδος της Αιγύπτου στην αγορά όπλων της Κένυας θα βοηθήσει να παραγκωνιστεί η τουρκική επιρροή και να κερδίσει την υποστήριξη της Κένυας στην κρίση του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης (GERD).

Στις 27 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υδάτων και Ενέργειας της Αιθιοπίας Χαμπτάμου Ιτέφα είπε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για το GERD συνεχίζονται, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίστηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας εδώ και μήνες.

Η Κένυα θεωρείται επίσης ως ο παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κέρας της Αφρικής, ιδιαίτερα αφού η Αιθιοπία χρειάζεται πλέον ανασυγκρότηση από τον πόλεμο.

Επομένως, μία νίκη στην Κένυα σημαίνει περαιτέρω προσέγγιση με την Ουάσιγκτον για την Αίγυπτο.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Κενυάτη ομόλογό του Ουχούρου Κενιάτα.

Ο υποστράτηγος Άχμεντ Αλ Αουάντι, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, είπε στο Al-Monitor ότι η άνευ προηγουμένου συνεργασία Αιγύπτου-Κένυας εντάσσεται στη στρατηγική του Καΐρου «να υποστηρίξει τους αδελφούς του στην αφρικανική ήπειρο και τις χώρες της λεκάνης του Νείλου».

Ο Αουάντι είπε ότι οι προσπάθειες της Αιγύπτου να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με αφρικανικές χώρες γενικά και όχι μόνο με την Κένυα, είναι εμφανείς μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας που συνήφθη πρόσφατα με πολλά αφρικανικά κράτη.

Στις 2 Μαρτίου, η Αίγυπτος και το Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, μετά την επίσκεψη του Αρχηγού του Επιτελείου του Αιγυπτιακού Στρατού, αντιστράτηγου Μοχάμεντ Φαρίντ, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Στις 8 Απριλίου, η Αίγυπτος και η Ουγκάντα ​​υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στρατιωτικών πληροφοριών για την ανταλλαγή πληροφοριών στο αρχηγείο πληροφοριών της Ουγκάντα ​​στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

Και στις 10 Απριλίου, η Αίγυπτος υπέγραψε επίσης συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Μπουρούντι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν απαιτεί την διεθνή αναγνώριση του αποσχιστικού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Ο Κοτζιάς για τη διαγραφή Σαμαρά: «Σχεδιασμοί» στα ελληνοτουρκικά «που δεν προδικάζουν κάτι θετικό για την Πατρίδα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr