Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κούρδισσα πατριώτισσα Γκαριμπέ Γκεζέρ βρέθηκε νεκρή σε τουρκική φυλακή αφού βιάστηκε και βασανίστηκε

Η Κούρδισσα πατριώτισσα Γκαριμπέ Γκεζέρ βρέθηκε νεκρή σε τουρκική φυλακή αφού βιάστηκε και βασανίστηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από αναφορές ότι βασανίστηκε και βιάστηκε στη γυναικεία φυλακή «Καντίρα», έξω από την Κωνσταντινούπολη, η φυλακισμένη Κούρδισσα πατριώτισσα Γκαριμπέ Γκεζέρ (Garibe Gezer) βρέθηκε νεκρή από υποτιθέμενη αυτοκτονία στο κελί της. Ήταν 28 ετών.

Η 28χρονη φυλακισμένη Γκαριμπέ Γκεζέρ βρέθηκε νεκρή στο κελί της απομόνωσής της στην τουρκική γυναικεία φυλακή «Καντίρα».

Αφού φυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», φέρεται ότι κακοποιήθηκε σωματικά και σεξουαλικά από φρουρούς πριν από το θάνατό της.

Καταγγελίες ότι η Γκεζέρ κακοποιήθηκε βίαια από τους φρουρούς της εμφανίστηκαν νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο.

Οι εκπρόσωποι του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας υπέβαλαν πρόταση για έρευνα για τη μεταχείρισή της στη φυλακή ενώπιον του Κοινοβουλίου στις 25 Οκτωβρίου.

Η Γκεζέρ προσπάθησε να αναφέρει την κακοποίησή της και για αυτό τιμωρήθηκε.

Τοποθετήθηκε σε ένα κελί με ηχομόνωση χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο.

Παρόλα αυτά, δεν ξεκίνησε έρευνα και η Γκεζέρ παρέμεινε στην απομόνωση μέχρι το θάνατό της.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της φυλάκισής της, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησής της και της απομόνωσης σε ένα κελί παρά τη θέλησή της, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλούν τον θάνατό της «ύποπτο».

«Ο Γκαρυμπέ κρατούνταν σε απομόνωση.

»Πώς μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του σε ένα κελί να κρεμαστεί;», έγραψε η δικηγόρος Ερέν Κεσκίν (Eren Keskin), συμπρόεδρος της İHD, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν η İHD και η νομική ομάδα της Γκεζέρ έμαθαν για τον θάνατό της, οι δικηγόροι της Τζιγιάν Τοσούν (Jiyan Tosun) και Τζιγιάν Καγιά (Jiyan Kaya) μετέβησαν αμέσως στη φυλακή.

Λένε ότι οι σωφρονιστικές Αρχές δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στη φυλακή ούτε να συναντηθούν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όταν έφτασαν οι δικηγόροι, η νεκροψία της Γκεζέρ είχε ήδη ολοκληρωθεί και η αιτία θανάτου προσδιορίστηκε ως αυτοκτονία.

Ωστόσο, όταν οι δικηγόροι της Γκεζέρ επιθεώρησαν την έκθεση νεκροψίας που συντάχθηκε ερήμην τους, είπαν ότι δεν είχε προσδιοριστεί σαφής αιτία θανάτου.

Σημείωσαν επίσης ότι λόγω της απομονωμένης φύσης των κελιών απομόνωσης, κανείς δεν μπορούσε να ακούσει την Γκεζέρ να πεθαίνει.

Επιπλέον, τα κουμπιά κλήσης έκτακτης ανάγκης στα κελιά της φυλακής είχαν απενεργοποιηθεί, έτσι οι συγκρατούμενοι της Γκεζέρ δεν μπορούσαν να καλέσουν για βοήθεια όταν προσπαθούσε να αυτοκτονήσει, ακόμα κι αν είχαν ακούσει κάτι.

Στις 9 Δεκεμβρίου, η βουλευτής του HDP, Μεράλ Ντενίς Μπεστάς (Meral Danış Beştaş) ανακοίνωσε την είδηση ​​του θανάτου της Γκεζέρ από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Από το ίδιο βήμα όπου πριν δύο μήνες κατήγγειλε την κακοποίησή της.

«Αυτό δεν είναι αυτοκτονία, είναι ύποπτος θάνατος», είπε.

«Η Γενική Διεύθυνση Φυλακών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν, μαζί με εισαγγελείς που δεν έχουν ήδη ερευνήσει καταγγελίες για βασανιστήρια, παρενόχληση και βιασμό, να συγκαλύψουν αυτό το περιστατικό.

»Παρά το γεγονός ότι αυτή η νεαρή γυναίκα καταγγέλθηκε ότι βιάστηκε, υπέστη βία και κακοποιήθηκε στη φυλακή, η εισαγγελία και ο δικαστής δεν έκαναν καμία ενέργεια. Επέτρεψαν τον θάνατό της».

Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ερευνήσει τους ισχυρισμούς τους, είπε, η Γκεζέρ θα ήταν ακόμα ζωντανή.

Η Γκεζέρ ήταν τοπικό στέλεχος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP).

Η αδερφή της, Άσια Γκεζέρ (Asya Gezer), είπε στο φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Mezopotamya» ότι υποπτεύεται «άσεμνο παιχνίδι» από τους υπεύθυνους της φυλακής, όπου κρατούνται πολλοί Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι υψηλού προφίλ.

«Μας είχε είπε ότι η πίεση πάνω της είχε μειωθεί και ότι το ηθικό της ήταν υψηλό.

»Αλλά είχε ακόμα 20 ποινές απομόνωσης να ολοκληρώσει», είπε η Άσια Γκεζέρ.

«Επρόκειτο να την επισκεφτώ τον Ιανουάριο. Ήταν χαρούμενη για αυτό».

Η Γκεζέρ είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης και 21 χρόνια αφού καταδικάστηκε για «τρομοκρατία» το 2016.

Ο αδερφός της, Μπιλάλ Γκεζέρ (Bilal Gezer), σκοτώθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου, όταν Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Τουρκία, καθώς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πολιορκούσε τη συριακή κουρδική συνοριακή πόλη Κομπάνι.

Ένας άλλος αδερφός, ο Μεχμέτ Εμίν Γκεζέρ, έμεινε παράλυτος αφού πυροβολήθηκε από αστυνομικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων καθώς προσπαθούσε να εξακριβώσει την τύχη του Μπιλάλ.

Η Γκαριμπέ Γκεζέρ εντάχθηκε στο DBP ​​μετά τα επεισόδια και την επακόλουθη κράτηση της υπόλοιπης οικογένειάς της, σύμφωνα με το «Mezopotamya».

Ο Τζιγιάν Τοσούν, ένας από τους δικηγόρους της Γκεζέρ, μίλησε στον κουρδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Jin News» τον Οκτώβριο και εξέθεσε τα δεινά της νεαρής γυναίκας.

Σύμφωνα με τον Τοσούν, η Γκεζέρ είχε μεταφερθεί στη φυλακή «Καντίρα» από μια άλλη εγκατάσταση στην ανατολική επαρχία Καισάρεια (Kayseri), πολύ πιο κοντά στο μέρος όπου ζούσε η οικογένειά της. Κατά τη μεταφορά, την έσυραν στο έδαφος.

Στη φυλακή «Καντίρα», η Γκεζέρ τέθηκε σε απομόνωση για 22 ημέρες.

Όταν διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν την είχαν τοποθετήσει σε ένα τυπικό κελί τριών ατόμων, οδηγήθηκε σε ένα κελί με ηχομόνωση, όπου βασανίστηκε και βιάστηκε από δεσμοφύλακες, είπε ο Τοσούν.

Αφού είπε στην οικογένειά της για την κακοποίηση, η Γκεζέρ τέθηκε σε απομόνωση για άλλες πέντε ημέρες. Της δόθηκαν επιπλέον 11 ημέρες επειδή έσκισε ένα κομμάτι της ηχομόνωσης του κελιού.

Το κελί βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση βίντεο και οι κρατούμενοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα μπάνια μπροστά στις κάμερες, είπε ο Τοσούν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το κελί μύριζε ούρα και κόπρανα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κύμη Ευβοίας: «Το είδα σαν κάτι σημαδιακό, ότι υπήρχε κάτι κακό μέσα του και βγήκε με τον αγιασμό» λέει η 26χρονη που σκότωσε τον πατέρα της

Κύμη Εύβοιας: Περιέγραψαν πώς έπνιξαν τον πατέρα τους ο 22χρονος γιος και ο 29χρονος γαμπρός

Ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής «έχει αρχίσει να επιρρίπτει ευθύνες και στη μητέρα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr