Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόρεια Κορέα, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Κίνα, Μιανμάρ,
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη μαύρη λίστα των κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκτός από την Κίνα, τη Μιανμάρ, τη Βόρεια Κορέα και το Μπαγκλαντές προστέθηκε και η κινεζική νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime Group.
Επίσης, κυρώσεις επέβαλαν και στο ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο JUSTO (European institute JUSTO) που έχει την έδρα του στην Μόσχα και στον πρύτανη του, επειδή έδινε «εκατοντάδες φοιτητικές βίζες σε εργάτες -οικοδόμους από την Βόρεια Κορέα».
Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησαν επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόσθεσε την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime σε έναν κατάλογο «εταιρειών του κινεζικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος», κατηγορώντας την ότι έχει αναπτύξει προγράμματα αναγνώρισης προσώπου που μπορούν να προσδιορίσουν το πρόσωπο με βάση την εθνικότητά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό των Ουιγούρων.
Αυτό έχει ως συνέπεια την απαγόρευση επενδύσεων για τους Αμερικανούς επενδυτές.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, βρίσκονταν ως κρατούμενοι τα τελευταία χρόνια σε ένα τεράστιο σύστημα στρατοπέδων που βρίσκεται στην δυτική περιοχή της Κίνας, τη Σιντζιάνγκ.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε 14 φυσικά πρόσωπα από την Βόρεια Κορέα, την Κίνα, τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, καθώς και σε εννέα οντότητες, μεταξύ των οποίων η γενική εισαγγελία της Βόρειας Κορέας, στρατιωτικές δομές της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές καθώς και εταιρείες από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.