Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε την Κυριακή την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, την «μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «εξαπέλυσε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ.
»Είναι (η) μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια.
»Η Πολωνία δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό και θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα σύνορα της ΕΕ», σημείωσε ο Μοραβιέτσκι σε μήνυμά του στο Twitter.
«Σήμερα, ο στόχος είναι η Πολωνία όμως αύριο θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ισπανία», συνεχίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο καταγγέλλει επίσης «τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», του Ρώσου προέδρου, στον Λουκασένκο.
Ο Μοραβιέτσκι ανήρτησε αυτό το βίντεο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ρητορική της Βαρσοβίας έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις της, για τις οποίες η ΕΕ την κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
«Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα στα σύνορα είναι σοβαρό και απαιτεί την αλληλεγγύη της δυτικής Ευρώπης» αλλά, όσον αφορά τη σημασία της κρίσης «απέχει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου προβληματισμού Globsec, Μαρσίν Ζαμπορόφσκι.
Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προκαλεί μια τεχνητή κρίση μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και προωθώντας τους στα σύνορα της με την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.
Η Λευκορωσία από την πλευρά της απορρίπτει την κατηγορία και καταγγέλλει ταυτόχρονα την ΕΕ ότι δεν δέχεται τους μετανάστες.
Ο Λουκασένκο είπε την Παρασκευή στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι Λευκορώσοι στρατιώτες να βοήθησαν κάποιους να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ αλλά αρνήθηκε ότι το καθεστώς του ενορχήστρωσε αυτήν την επιχείρηση.
«Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά.
»Οι στρατιώτες μας ξέρουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία…
»Ίσως κάποιος να τους βοήθησε. Αλλά δεν τους προσκάλεσα εδώ», είπε.
Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα.
Την Κυριακή στο Μπαχονίκι, ένα μεθοριακό χωριό, ενταφιάστηκε, παρουσία του αδελφού του, ένας Υεμενίτης που πέθανε από το κρύο στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως η Πολωνία κατηγόρησε την Κυριακή τη Λευκορωσία ότι εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορά της, μολονότι νωρίτερα την εβδομάδα εκκαθάρισε τους καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο.
Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία μεταφέρει αεροπορικώς χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια τους ωθεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μινσκ αρνείται ότι υποδαυλίζει την κρίση.
«Το Σάββατο (…) μια ομάδα περίπου 100, πολύ επιθετικών, αλλοδαπών, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από Λευκορώσους στρατιώτες και προσπάθησαν να μπουν στην Πολωνία δια της βίας.
»Οι (πολωνικές) υπηρεσίες το απέτρεψαν» ανέφερε την Κυριακή η συνοριοφυλακή στο Twitter.
Το Σάββατο καταγράφηκαν 208 απόπειρες μεταναστών να μπουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, λίγο περισσότερες απ’ όσες έγιναν την Παρασκευή αλλά πολύ λιγότερες από τις 501 που καταγράφηκαν την Τετάρτη.
Η γειτονική Λιθουανία ανακοίνωσε ότι 44 μετανάστες επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο έδαφός της το Σάββατο.
Καμιά δεκαριά μετανάστες από το Ιράκ, που μίλησαν στο λιθουανικό ειδησεογραφικό πόρταλ DELFI, είπαν ότι μεταφέρθηκαν δια της βίας στα σύνορα με στρατιωτικά φορτηγά από τους Λευκορώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι αγνόησαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε την Κυριακή την Εσθονία, για να συζητήσει την κρίση με την ομόλογό του, Κάγια Κάλας.
«Σήμερα, στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος πολέμου, έναν πόλεμο στον οποίο οι μετανάστες είναι όπλα, η παραπληροφόρηση είναι όπλο, έναν υβριδικό πόλεμο» είπε ο Μοραβιέτσκι, προειδοποιώντας ότι είναι υπό συζήτηση η επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία.
Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου SW Research που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Rzeczpospolita δείχνει ότι το 55,1% των Πολωνών ανησυχεί ότι η κρίση στα σύνορα μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύρραξη.
Το Σάββατο πάντως εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και κοντά στα σύνορα ζητώντας να παρασχεθεί βοήθεια στους μετανάστες.