Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανδημία: «Κύμα-τέρας» περιμένουν στη Γερμανία

Πανδημία: «Κύμα-τέρας» περιμένουν στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μετέφερε την ανησυχία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την εξέλιξη της πανδημίας και την έκκλησή της προς όλους «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.

Επισήμανε ακόμη ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο» και προειδοποίησε ότι, όσο επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναβολής προγραμματισμένων επεμβάσεων.

Για «κύμα-τέρας» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και ζήτησε άμεση εφαρμογή περιορισμών για ανεμβολίαστους.

«Υπάρχει σαφής σύνδεση» μεταξύ ποσοστού εμβολιασμού και εισαγωγών στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν σοβαρά από κορωνοϊό και νοσηλεύονται για αυτό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Εξακολουθεί να ισχύει ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας τόσο σοβαρής εξέλιξης», σημείωσε ο εκπρόσωπος και εξήγησε ότι για την Καγκελάριο βασική προτεραιότητα δίδεται στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους σε γηροκομεία και σε κέντρα αποκατάστασης.

«Τουλάχιστον για τους μη εμβολιασμένους σε αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση καθημερινού διαγνωστικού τεστ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ενισχυτικό εμβολιασμό, ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα από την πλευρά των κρατιδίων, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Πρέπει τώρα να γίνουν τα πάντα προκειμένου ο “αναμνηστικός” εμβολιασμός να προχωρήσει το συντομότερο, ειδικά για άτομα άνω των 70 ετών – δηλαδή σε 15, 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία – αλλά όχι μόνο για αυτούς. Για όλους, γενικότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ.

«Η ραγδαία αύξηση του αριθμού ασθενών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ δείχνει ότι μόλις φθάσει το νέο κύμα της πανδημίας τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ γρήγορα και κατόπιν να βρεθούμε και πάλι σε μια κατάσταση όπου οι τακτικές επεμβάσεις θα πρέπει να αναβληθούν – και αυτό μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει κορωνοϊό», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και κάλεσε τους πολίτες «να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν μάχη για κάθε ασθενή χωριστά».

Έχουμε καλούς κανόνες, αλλά έχουν νόημα μόνο εφόσον τηρούνται και ελέγχονται, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα Υγείας και υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση Καρλ Λάουτερμπαχ επισήμανε ότι αυξάνονται τα περιστατικά με σοβαρή εξέλιξη της Covid-19 ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

«Έχουμε μπροστά μας ένα κύμα – τέρας, αν δεν εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο τον κανόνα 2G (για πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες), με ελέγχους», δήλωσε.

«Ο κανόνας 2G δεν στρέφεται εναντίον των μη εμβολιασμένων, αλλά είναι προς όφελος όλων», τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής μικροβιολογίας.

Ο ίδιος τη Δευτέρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μεταφέρει την ανάρτηση του καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας Μίχαελ Χάλεκ, ο οποίος δημοσιεύει ακτινογραφία θώρακος διασωληνωμένου 38χρονου ανεμβολίαστου, χωρίς υποκείμενο νόσημα.

«Πιθανότητες επιβίωσης, περιορισμένες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι θανατηφόρα», επισημαίνει ο γιατρός.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, υπέρ της γενικής εφαρμογής του κανόνα 2G σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής τάσσονται περίπου δύο στους τρεις Γερμανούς, ενώ το 27% τοποθετείται κατά μιας τέτοιας επιλογής.

Ο κανόνας 2G εφαρμόζεται ωστόσο από σήμερα στη Σαξονία, με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης.

Στο κρατίδιο έχει ήδη αυξηθεί η ζήτηση για εμβολιασμό.

Ενδεικτικά, το Σάββατο, αντί των προγραμματισμένων 3.000 εμβολιασμών πραγματοποιήθηκαν τελικά 4.500, ενώ η υπουργός Υγείας Πέτρα Κέπινγκ δήλωσε ότι η προσφορά θα διπλασιαστεί.

Αντίστοιχα στην Αυστρία, η οποία ακολουθεί επίσης από σήμερα τον κανόνα 2G, σημειώνεται «έκρηξη» στην προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό.

Το Σάββατο χορηγήθηκαν 34.500 δόσεις εμβολίου και την Κυριακή 19.000 δόσεις, παρά το γεγονός ότι πολλά εμβολιαστικά κέντρα ήταν κλειστά.

Αντίστοιχα, η ζήτηση για εμβολιασμό έχει αυξηθεί και στη Σαξονία.

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) στο μεταξύ, αναφερόμενη στον ενισχυτικό εμβολιασμό τόνισε νωρίτερα απόψε ότι «για ανοσολογικούς και επιδημιολογικούς λόγους, είναι λογικό να προσφέρουμε “αναμνηστικό” εμβολιασμό στα ευπαθή άτομα και μεσοπρόθεσμα σε όλα τα πρωταρχικώς ανοσοποιημένα άτομα».

Αρχικά η Stiko είχε συστήσει τον ενισχυτικό εμβολιασμό μόνο των ατόμων άνω των 70 ετών και των ευπαθών ομάδων και ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση, καθώς ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε ανακοινώσει ότι η ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό.

Η Stiko καλεί πάντως τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν «επειγόντως», τονίζοντας ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 10 φορές υψηλότερος μεταξύ των μη εμβολιασμένων από ό,τι μεταξύ των εμβολιασμένων.

»Ομοίως, υπάρχουν πολλοί μη εμβολιασμένοι και άτομα με ανοσοανεπάρκεια μεταξύ των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Ο εμβολιασμός «εξυπηρετεί την αυτοπροστασία αλλά και την προστασία των άλλων», καταλήγει η Stiko.

Διαβάστε ακόμα: Το Ισραήλ ετοιμάζεται και για τέταρτη δόση – Η τρίτη δόση δεν είναι «αναμνηστική»: Εμβολιασμοί κάθε 5-6 μήνες

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr