Περισσότερο από το αναμενόμενο διάρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Ρώμη.
Σύμφωνα με το Anadolu κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα διαρκούσε 20 λεπτά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μιλά αγγλικά. Μεσολαβεί μετάφραση που ροκανίζει τον χρόνο.
Στην συνάντηση εκτός από τους δύο προέδρους παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίκεν.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινού μηχανισμού για την ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την κοινή προοπτική για την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου.
Στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν δόθηκε έμφαση στη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τη στρατηγική εταιρική σχέση και εκφράστηκε επίσης η ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που έγιναν για την κλιματική αλλαγή.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση
«Ο πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.
»Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας.
»Εξέφρασε την εκτίμηση για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
»Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.
»Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
»Επίσης τόνισε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία».
«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συνάντηση»
Κατά την είσοδο των δύο ηγετών στην συνάντηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε από Αμερικάνο δημοσιογράφο:
«Σκοπεύετε να δώσετε F-16 στην Τουρκία;».
«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συνάντηση» ήταν η απάντηση που έλαβε.
Πριν τη συνάντηση ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια σύντομου χαιρετισμού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, κατά την έναρξη των εργασιών της G20, ανέφερε ότι θα συζητούσε μαζί του το αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού άλλων 80 που έχει ήδη στον στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τη διμερή σχέση στο πεδίο της άμυνας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη, όπου οι θέσεις των δύο χωρών έχουν μεγάλες αποκλίσεις.
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιδρούν στην ενδεχόμενη πώληση των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού και απειλούν να την εμποδίσουν, επικαλούμενοι την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και το ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος» των ΗΠΑ.
Η αγορά αυτή οδήγησε στην ακύρωση της σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών stealth F-35 τεχνολογίας αιχμής από την Άγκυρα και την αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους.