Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλεσαν το Σάββατο τους διπλωμάτες τους από τη Βηρυτό, η τέταρτη χώρα του Κόλπου που λαμβάνει μέτρα εναντίον του Λιβάνου, με αφορμή τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού ο οποίος επέκρινε την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.
Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμ Μικάτι υπολόγιζε σε μια πιθανή οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου για να ανακάμψει η υπό κατάρρευση οικονομία του Λιβάνου.
Ο Μικάτι πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Πληροφοριών Ζορζ Κορντάχι, ο οποίος προέρχεται από ένα χριστιανικό κόμμα, σύμμαχο της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να παραιτηθεί.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κρίση αυτή αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν για το ποιος θα ασκεί επιρροή στην περιοχή, με τον Λίβανο να πληρώνει το τίμημα.
Μετά τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους διπλωμάτες τους σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς το Ριάντ.
Τα ΗΑΕ απαγόρευσαν επίσης στους πολίτες τους να επισκέπτονται στον Λίβανο.
Νωρίτερα το Σάββατο το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του από τη Βηρυτό και ότι ο Λιβανέζος επιτετραμμένος θα πρέπει να φύγει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.
Εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η λιβανέζικη κυβέρνηση «απέτυχε» να δώσει μια απάντηση «στις απαράδεκτες και κατακριτές δηλώσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων (έξι) χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».
«Προσωπικές απόψεις»
Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που χρονολογείται από τις 5 Αυγούστου και μεταδόθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κορντάχι, που τότε δεν ήταν υπουργός, χαρακτήρισε «γελοία» την παρέμβαση του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».
Ο συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν επίσης τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, στηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης απέναντι στους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι εργάζονται στις χώρες του Συμβουλίου του Κόλπου.
Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της την Παρασκευή και αποφάσισε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο.
Ακολούθησε το βασίλειο του Μπαχρέιν, που επίσης απέλασε τον πρεσβευτή του Λιβάνου.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Κορντάχι είπε ότι εξέφραζε «προσωπικές απόψεις» σε μια εποχή που δεν ήταν ακόμη υπουργός, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Ο Μικάτι τόνισε ότι «λυπάται βαθύτατα» για την απόφαση του Ριάντ, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του Κορντάχι «δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τη θέση της κυβέρνησης».
Ζήτησε από τον υπουργό να παραιτηθεί «για το εθνικό συμφέρον» αλλά η Χεζμπολάχ διαμήνυσε ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια παραίτηση.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, είπε ότι επιθυμεί «τις καλύτερες σχέσεις με την αδελφή Σαουδική Αραβία» και επέκρινε εκείνους «που προκαλούν κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, παραιτήθηκε αφού χαρακτήρισε «βεδουίνους» τις χώρες του Κόλπου και τις κατηγόρησε ότι διατηρούν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Μικάτι συγκρότησε μια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στη Βηρυτό, παρουσία και του «υπ’ αριθμόν 2» της αμερικανικής πρεσβείας, του Ρίτσαρντ Μάικλς.
Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας Αμπάς Χαλαμπί είπε ότι υπάρχουν ελπίδες ότι θα διευθετηθεί η κρίση.