Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλυσαν τις διαφορές τους ΗΠΑ-Γαλλία – Μπάιντεν: «Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο» – Μακρόν: «Διευκρινίσαμε ό,τι είχαμε να διευκρινίσουμε»

Έλυσαν τις διαφορές τους ΗΠΑ-Γαλλία – Μπάιντεν: «Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο» – Μακρόν: «Διευκρινίσαμε ό,τι είχαμε να διευκρινίσουμε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με πλατιά χαμόγελα, θερμές χειραψίες και αμοιβαίες δηλώσεις για τη σημασία της εταιρικής σχέσης τους, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, έδειξαν δημοσίως την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, ότι έλυσαν τις διαφορές τους μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσε η «κρίση των υποβρυχίων», τον περασμένο μήνα.

«Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο, δεν έγινε με κομψότητα», παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μεταδίδει τι ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι για εκείνον «ένας εταίρος μεγάλης αξίας», απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, και ενώ βρισκόταν στο πλευρό του Μακρόν, ο οποίος τον υποδέχτηκε στη Βίλα Βοναπάρτη, την πρεσβεία της Γαλλίας στο Βατικανό.

Μπροστά στις κάμερες, έτεινε μάλιστα δύο φορές το χέρι του προς τον Γάλλο ομόλογό του, μολονότι είχαν ήδη ανταλλάξει χειραψία και πολλά χαμόγελα κατά την άφιξή του.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις «συγκεκριμένες αποφάσεις» που ανακοινώθηκαν ή υλοποιήθηκαν μετά την έναρξη της κρίσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οποίες «εκκίνησαν μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης» Και πρόσθεσε:

«Διευκρινίσαμε ό,τι είχαμε να διευκρινίσουμε».

Στο μεταξύ, η Γαλλία αναμένει από τους Αμερικανούς τη σαφή στήριξή τους στο σχέδιο ανάπτυξης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Η ιδέα αυτή, μολονότι ο Μακρόν θεωρεί ότι είναι πλήρως συμβατή με το ΝΑΤΟ, δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από την Ουάσιγκτον μέχρι τώρα.

Το Παρίσι θα ήθελε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών στο Σαχέλ και ο Μακρόν χαιρέτισε τα πρώτα απτά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε αντιδράσει πολύ έντονα τον Σεπτέμβριο όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύναψη μιας νέας στρατηγικής συμμαχίας, της AUKUS, με την Αυστραλία και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί, η γαλλική κυβέρνηση έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» αφού η συμφωνία των τριών οδήγησε στην ακύρωση από την Αυστραλία μιας σύμβασης για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Ο Μακρόν, αφού ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας από την Ουάσιγκτον, μίλησε τελικά με τον Μπάιντεν τηλεφωνικά στις 22 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα.

Στη σημερινή συνάντησή τους, πάντως, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν παλαιότερο και πιστότερο σύμμαχο από τη Γαλλία και δεν υπάρχει κανένα μέρος του κόσμου όπου δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί της.

«Αυτό που έχει πραγματικά σημασία τώρα είναι τι θα κάνουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες», απάντησε ο Μακρόν, χωρίς να δείξει ενοχλημένος που ο Αμερικανός ομόλογός του τον «έστησε» για μιάμιση ώρα, προτού να καθίσουν μαζί για να συζητήσουν θέματα όπως το κλίμα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Δυτική Αφρική και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr