Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μεταφοράς Σύρων μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία από και προς τη Λιβύη έχουν ανασταλεί.
Την περασμένη εβδομάδα, το SOHR ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ένας αριθμός Συροτουρκμένων μισθοφόρων τζιχαντιστών επέστρεψε στη Συρία και αντικαταστάθηκε με μια νέα ομάδα συμπατριωτών και ομοϊδεατών τους, σε μια κανονική διαδικασία αλλαγής.
Το SOHR επεσήμανε ότι υπολογίζονται σε 7.000 οι Σύροι μισθοφόροι που σταθμεύουν στη Λιβύη.
Οι διοικητές τους έχουν αρχίσει να τους διανέμουν μισθούς που υπολογίζονται σε 2.500 τουρκικές λίρες (300 δολάρια ΗΠΑ) στον καθένα.
Αυτό συμβαίνει μετά από μια απειλή εξέγερσης και ευρεία δυσαρέσκεια για τις καθυστερημένες πληρωμές.
Σύμφωνα με το SOHR, πολλοί Συροτουρκμένοι μισθοφόροι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και διαμαρτυρήθηκαν για τις μειώσεις στους μισθούς τους.
Επιπλέον, οι μισθοφόροι κατηγόρησαν τους διοικητές τους ότι πάγωσαν τα χρήματα και τους εμπόδισαν να επιστρέψουν σπίτια τους, μετά από πρόστιμο 1.000 δολαρίων που επιβλήθηκε σε κάθε ένα που ήθελε να επιστρέψει στη Συρία.
Το SOHR επεσήμανε επίσης ότι σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, κυρίως Τυνήσιοι, μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη το 2020.
Η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 23 Οκτωβρίου 2020, όρισε περίοδο τριών μηνών για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά η προθεσμία δεν τηρήθηκε.
Η Τουρκία «συμφώνησε προσωρινά» να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου στις 23 Ιουνίου 2021.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό όλων των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη σε 20.000.
Στις 8 Οκτωβρίου, τα αντίπαλα λιβυκά κόμματα συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, μια κίνηση την οποία ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ζαν Κουμπίς χαιρέτισε ως «επίσημο επίτευγμα».
Το σχέδιο από τις συνομιλίες της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ προβλέπει «σταδιακή, ισορροπημένη και ταυτόχρονη» αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, τα τέσσερα βήματα του σχεδίου είναι η απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τις θέσεις μάχης τους· αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ· ταυτοποίηση του συνολικού αριθμού ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων· και η εκκένωση όλων των ξένων δυνάμεων να ολοκληρωθεί έως το 2023.