Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Μεγάλη κομπίνα με πωλήσεις κατοικιών σε ξένους και αντάλλαγμα τουρκική ιθαγένεια

Τουρκία: Μεγάλη κομπίνα με πωλήσεις κατοικιών σε ξένους και αντάλλαγμα τουρκική ιθαγένεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορά Ακινήτων, Ακίνητα, Τουρκία,

Οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς στην Τουρκία, λόγω της απότομης πτώσης του νομίσματος και της υπόσχεσης απόκτησης τουρκικής ιθαγένειας (υπηκοότητας), αρχίζουν να επιβραδύνονται μετά από έναν νέο νόμο που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ψεύτικων διογκωμένων τιμών, λένε ειδικοί στα ακίνητα.

Πωλητές ακινήτων και επαγγελματίες ακινήτων είπαν στο Reuters ότι πριν από την αλλαγή του νόμου ορισμένα φθηνότερα σπίτια πωλούνταν σε ξένους για τουλάχιστον 250.000 δολάρια – την ελάχιστη τιμή στην Τουρκία ώστε να αποκτήσει αλλοδαπός τουρκικό διαβατήριο λόγω της αγοράς ακινήτου.

Ορισμένοι πωλητές συνεργάζονταν με επιλεγμένες εταιρείες αξιολόγησης για να διογκώσουν τις τιμές και έτσι να εξασφαλίσουν ιθαγένεια για τους αγοραστές, με τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας πώλησης και της διογκωμένης τιμής που καταβλήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να επιστρέφεται στους αγοραστές.

Ωστόσο, βάσει νόμου που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, η κτηματολογική Αρχή αναθέτει πλέον αυτόματα εκτιμητές σε ακίνητα, εμποδίζοντας τη συνεργασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάχρηση.

Η GIGDER, ένας φορέας που προωθεί τους Τούρκους κατασκευαστές σπιτιών στο εξωτερικό, δήλωσε ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου όταν εγκρίθηκε ο νόμος, οι τιμές ορισμένων κατοικιών που πωλούνται σε αλλοδαπούς μειώθηκαν κατά 30-45%, με αποτέλεσμα ορισμένοι υποψήφιοι αγοραστές να απομακρυνθούν.

«Αυτή η διαφορά μεταξύ των τιμών πώλησης των κατασκευαστικών εταιρειών και των νέων αποτιμήσεων έχει οδηγήσει σε δυσπιστία μεταξύ των ξένων», δήλωσε ο επικεφαλής της GIGDER, Ομέρ Φαρούκ Ακμπάλ (Omer Faruk Akbal).

«Έχουμε δει από τότε μεσιτικά γραφεία να αδειάζουν και συμβόλαια προπώλησης να ακυρώνονται», είπε.

Αγοραστές από το εξωτερικό

Η οικοδομική έκρηξη συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος της επί σχεδόν δύο δεκαετίες εξουσίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και, στο πλαίσιο του συστήματος χορήγησης ιθαγένειας, τα μετρητά από το εξωτερικό βοήθησαν στην αντιστάθμιση της συνήθως βαριάς εμπορικής ανισορροπίας της Τουρκίας.

Περίπου 7.000 αλλοδαποί έλαβαν τουρκική υπηκοότητα μέσω αγορών σπιτιού μεταξύ 2017 και 2020, δήλωσε η κυβέρνηση πέρυσι.

Η Γενική Διεύθυνση που εποπτεύει τα κτηματολόγιο είπε ότι ενέκρινε τον κανονισμό τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπίσει «ορισμένες παρατυπίες που παρατηρήθηκαν στις εκθέσεις αξιολόγησης».

Οι πωλήσεις κατοικιών στο εξωτερικό -κυρίως σε Ιρανούς, Ιρακινούς, Ρώσους και Αφγανούς- έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 6.630 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς η απότομη πτώση της λίρας έκανε τα τουρκικά ακίνητα πιο ελκυστικά για τους ξένους αγοραστές.

Πέρυσι, οι καθαρές ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ήταν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ακμπάλ της GIGDER αναμένει από κατασκευαστικές εταιρείες να πουλήσουν 50.000 κατοικίες σε αλλοδαπούς μέχρι το τέλος του έτους, αν και ο νέος κανονισμός ενδέχεται να το μειώσει.

Οι πωλήσεις συνέβαλαν σε μια ευρύτερη αύξηση του κόστους ζωής για τους Τούρκους, που έχει επηρεάσει τις δημοσκοπήσεις εις βάρος του Ερντογάν: ο πληθωρισμός που σχετίζεται με τη στέγαση ήταν πάνω από 20% τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τα εκτοξευόμενα ενοίκια, αποτιμήσεις και επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Φούσκωμα των τιμών

Η Άγκυρα υιοθέτησε το καθεστώς χορήγησης ιθαγένειας (υπηκοότητας) με την αγορά σπιτιού το 2017.

Ένα χρόνο αργότερα μείωσε την ελάχιστη τιμή στα 250.000 δολάρια, από 1 εκατομμύριο δολάρια, για να προσελκύσει ξένους αγοραστές και να βοηθήσει στην ανακούφιση του νομίσματος της λόγω κρίσης.

Ένας εκπρόσωπος της αγοράς ακινήτων, που ζήτησε ανωνυμία, είπε ότι πριν από τον νέο νόμο ακίνητα αξίας μόνο $150.000 μπορούσαν να παρουσιαστούν στην Αρχή του κτηματολογίου %250.000, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο αγοραστής θα αποκτήσει τουρκική ιθαγένεια.

Μετά την πώληση, η κατασκευαστική εταιρεία επέστρεφε τη διαφορά $100.000 πίσω στον αγοραστή, είπε ο ίδιος.

Ο Ιμπραήμ Μπαμπατζάν, πρόεδρος της «Babacan Holding» που συνεργάζεται κυρίως με ξένους αγοραστές, είπε ότι ο νέος κανονισμός είναι πιθανό να οδηγήσει στην ακύρωση έξι από τις 10 πρόσφατες πωλήσεις του σε ξένους.

«Ο πελάτης αγοράζει το ακίνητο με σκοπό την ιθαγένεια, αλλά όταν ο εκτιμητής αναφέρει χαμηλότερη αποτίμηση, ακυρώνει τη σύμβαση», είπε, προσθέτοντας ότι οι εκτιμητές και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συχνά διαφορετικές μετρήσεις στις αποτιμήσεις.

Ενώ ο Μπαμπατζάν λέει ότι οι νέοι κανόνες θα παγώσουν τις πωλήσεις τον Οκτώβριο, η υποτίμηση της λίρας θα κρατήσει το ενδιαφέρον των ξένων. «

Μπορείτε να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Τουρκία στο ένα πέμπτο της τιμής στο Ντουμπάι», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λόιντ Όστιν διαμήνυσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τουρκική εισβολή στη Β/Α Συρία – Οι Τούρκοι τον… χαβά τους

Ερντογάν: Οι Κούρδοι της Συρίας (SDF) είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν μαζί τους

Η Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας – Τα τουρκικά υπουργεία αναλαμβάνουν τη διακυβέρνησή της

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr