Κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ήρθε σε φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.
Όταν ο τελευταίος ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που η Βουλγαρία προβάλλει βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας είναι «οι μεγάλες πιέσεις σε βάρος των Βούλγαρων μειονοτικών οι οποίοι φοβούνται να αυτοπροσδιοριστούν, αν και υπάρχουν 100 χιλ. πολίτες με βουλγαρικά διαβατήρια», ο Ράμα υποστήριξε τα εξής:
«Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι Αλβανοί που για να πάρουν άδεια εργασίας στην Ελλάδα άλλαξαν και τα ονόματα, ακόμη και τη θρησκεία τους, τελούν δήθεν υπό πίεση στην Αλβανία, γι’ αυτό δεν δηλώνουν Έλληνες.
»Εκείνοι που έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια στην πλειοψηφία τους είναι Μακεδόνες, οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την ελευθερία διακίνησης στις χώρες της ΕΕ.
»Αυτό που κάνει η Βουλγαρία, είναι ομηρία, η οποία βλάπτει τη Βουλγαρία σε σχέση με την ΕΕ και όχι μόνο τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά αμαυρώνει και την εικόνα της ΕΕ στα μάτια των λαών των Δυτικών Βαλκανίων».
Η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα« έγραψε ότι, ο Ράμα εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Βουλγαρία προχωρήσει τελικά σε άρση του βέτο.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις βαλκανικές έριδες, σε ό,τι αφορά εμάς, πάντα έχει ενδιαφέρον όταν μιλά ο Έντι Ράμα περί αλβανικής ταυτότητας, ιδιαίτερα επειδή ο ίδιος δεν είναι εθνικά Αλβανός. Ο πατέρας του είναι Βλάχος και η μητέρα του Βορειοηπειρώτισσα.