Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτή η γυναίκα έβγαλε στη φόρα τα «άπλυτα» του Facebook – Ποια είναι, τι είπε

Αυτή η γυναίκα έβγαλε στη φόρα τα «άπλυτα» του Facebook – Ποια είναι, τι είπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φράνσις Χάουγκεν είναι το όνομα της γυναίκας που «ξεμπρόστιασε» το Facebook. Είναι η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η πηγή της διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook που ανησύχησαν τον κόσμο και τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή, που μεταδόθηκε από το δίκτυο CBS, αποκάλυψε το πρόσωπό της και κατηγόρησε τον όμιλο ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών.

Η 30χρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook Χάουγκεν αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Χθες ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής αυτής, εξύμνησε το θάρρος της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Νωρίτερα χθες ο αντιπρόεδρος του Facebook Νικ Κλεγκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο δίκτυο CNN και προσπάθησε να μετριάσει τις πιθανές ζημιές που θα προκαλούσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η συνέντευξη της Χάουγκεν.

«Σύγκρουση συμφερόντων»

«Οι έρευνές μας ή αυτές οποιουδήποτε άλλου απλά δεν επιβεβαιώνουν ότι το Instagram είναι κακό ή τοξικό για όλους τους εφήβους», δήλωσε χθες ο Κλεγκ, πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι αν δεν αισθάνεσαι ήδη καλά με το σώμα σου, το να επισκεφθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη λίγο λιγότερο καλά», πρόσθεσε ο Κλεγκ.

Δεχόμενη πιέσεις, η επιχείρηση της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας εκδοχής του Instagram για τους κάτω των 13 ετών, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί τελείως από το ενδεχόμενο αυτό.

Η Φράνσις Χάουγκεν άρχισε να εργάζεται για το Facebook το 2019 και διορίστηκε, κατόπιν δικού της αιτήματος, στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας» (Civic Integrity), το οποίο ασχολείτο με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε τροποποιήσει τους αλγορίθμους του για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, «μόλις τελείωσαν οι εκλογές», ο όμιλος τους επανέφερε στην προηγούμενη κατάστασή τους, «δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας», υποστήριξε η ίδια στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.

«Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook», υπογράμμισε η Χάουγκεν και ο όμιλος «στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα».

«Δεν έχω δει λίγα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η κατάσταση στο Facebook ήταν αισθητά χειρότερη από ό,τι είχα δει προηγουμένως», σημείωσε η Χάουγκεν, η οποία είχε περάσει από τον ιστότοπο γνωριμιών Hinge, αλλά και από τον Yelp (αξιολόγηση αγοράς από τους χρήστες του διαδικτύου) ή το Pinterest.

Σύμφωνα με την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μετά την επαναφορά των προηγούμενων αλγορίθμων πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κινητοποιηθούν ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η ευθύνη για «την εξέγερση» στην έδρα του Κογκρέσου «ανήκει στους ανθρώπους που προκάλεσαν τη βία και αυτούς που τους ενθάρρυναν, μεταξύ των οποίων ο (τότε) πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ», αντέδρασε ο Νικ Κλεγκ.

Ο αντιπρόεδρος της πλατφόρμας έκρινε ότι είναι «πολύ εύκολο να αναζητούμε μια τεχνολογική εξήγηση για την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το Facebook οφείλει να προσπαθήσει «να κατανοήσει πώς (αυτό) συμβάλλει στα αρνητικά και ακραία περιεχόμενα, στην ρητορική του μίσους και στην παραπληροφόρηση».

«Κανένας στο Facebook δεν είναι κακόβουλος», τόνισε η Χάουγκεν. «Αλλά δεν υπάρχει ταύτιση συμφερόντων».

Ο ρόλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σύμφωνα με την ίδια, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, δεν επεδίωξε ποτέ να κάνει το Facebook μια πλατφόρμα μίσους, «αλλά επέτρεψε να γίνουν επιλογές», ευνοώντας την μετάδοση περιεχομένων μίσους.

«Οι ενέργειες του Facebook δείχνουν σαφώς ότι δεν θα μεταρρυθμιστεί μόνο του», αντέδρασε ο γερουσιαστής Μπλούμενταλ σε ανακοίνωσή του.

«Οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μια πιο αυστηρή ρύθμιση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λίβανος – Σχέδιο πρότασης κατάπαυσης πυρός: Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ αναμένουν απάντηση της Βηρυτού

Ο Τραμπ εγκρίνει το περίγραμμα της εκκρεμούς συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «ισχυρό στρατό» και ειρήνη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ συνάντησε τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ μήπως και εκτονωθούν οι εντάσεις

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr