Καταγγελίες εις βάρος περισσότερων από 80 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 21 εργαζομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), φέρνει στο φως επίσημη έκθεση.
Οι εργαζόμενοι φέρονται να συμμετείχαν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στην ανεξάρτητη έρευνα που κατέληξε σε μια έκθεση έκτασης 35 σελίδων, η εξεταστική επιτροπή απεφάνθη ότι εννιά καταγγελίες αφορούν βιασμό. Ορισμένοι εξ αυτών φέρονται να διαπράχθηκαν αφού πρώτα οι δράστες είχαν προτείνει στα θύματα εργασία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φερόμενοι ως δράστες αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.
Ορισμένες από τις καταγγέλλουσες αναφέρουν ότι οι δράστες τις εξανάγκασαν να προχωρήσουν σε άμβλωση όταν έμειναν έγκυοι, «στις περιπτώσεις που χρειάστηκε τους έδωσαν φάρμακα ή ακόμη και ενέσεις».
Συνολικά 29 εγκυμοσύνες καταγράφηκαν μετά από σεξουαλική κακοποίηση, με 22 εξ αυτών να καταλήγουν στη γέννηση παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι βιασμοί, αναφέρει η έκθεση, διεπράχθησαν τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους εργαζόμενους.
Το επίκεντρο της επιδημίας Έμπολα, που διήρκεσε μεταξύ 2018 και 2020, ήταν στο Βόρειο Κίβου, μια εμπόλεμη ζώνη.
Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, που είναι επικεφαλής του ΠΟΥ από το 2017, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα σε ενημέρωση Τύπου την Τρίτη.
«Λυπάμαι για αυτό που σας έκαναν οι άνθρωποι που προσέλαβε ο ΠΟΥ για να σας υπηρετήσουν και να σας προστατεύσουν», είπε, δίνοντας υπόσχεση για περαιτέρω κινήσεις και προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ διέκοψε τη συνεργασία του με τέσσερα άτομα που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον οργανισμό, όταν ενημερώθηκε για τις κατηγορίες εις βάρος τους.
«Η αποτυχία του ΠΟΥ να αντιδράσει επαρκώς στις καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης είναι τόσο φρικτή όσο και τα ίδια τα γεγονότα», πρόσθεσε.
Ο Τέντρος, ο πρώτος Αφρικανός που ηγείται του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, αυτή την περίοδο διεκδικεί την επανεκλογή του, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, καθώς η πρώτη θητεία του πλησιάζει στη λήξη της – ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κάποιον αντίπαλο για τη θέση.
Η Αιθιοπία, από την οποία κατάγεται, δεν έχει δηλώσει επισήμως αν θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Τέντρος που έχει υπάρξει ανώτερο μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι δεν θα το κάνει.
Ο Τέντρος έχει αποκαλέσει «φρικιαστική» την κατάσταση στο Τιγκράι, ενώ αιθίοπες αξιωματούχοι τον έχουν κατηγορήσει ότι εξασφάλισε διπλωματική υποστήριξη και όπλα για το TPLF, πράγμα που ο ίδιος έχει διαψεύσει.
Ο Τέντρος δήλωσε για τις καταγγελίες για κακοποίηση: «Το ζήτημα αυτό δεν είχε υπεισέλθει στην αντίληψή μου. Κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να έχω θέσει ερωτήσεις. Και τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε δείχνουν ότι θα πρέπει να θέσουμε ερωτήσεις». Αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για το κατά πόσον σκέφτεται να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ερευνητές «δεν κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν αν ο Τέντρος» ή άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι «είχαν ενημερωθεί ατομικά, ευθέως και άμεσα για οποιοδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης πριν την αποκάλυψη στον Τύπο».
Επιπλέον προσθέτει ότι δεν έχει «καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέμα προσωπικών ευθυνών του Τέντρος και άλλων αξιωματούχων σε σχέση με τη λανθασμένη διαχείριση των περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης».
Ο Αϊχάτου Μινταούντου, ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν γνώριζαν στην αρχή της διαδικασίας ότι υπήρχαν «ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΠΟΥ που ήταν ενήμεροι για το τι συνέβαινε και δεν ανέλαβαν δράση. Αυτό ήταν κάτι που ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας».
Η έκθεση αναφέρει ότι ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για τα περιστατικά στις αρχές Μαΐου του 2019, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει εξετάσει η επιτροπή.
Η Τζουλιέν Λουσένζ, επίσης εκ των επικεφαλής, τόνισε ότι υπήρξαν «αποτυχίες, αμέλεια και απουσία ορθών διαδικασιών, ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι δεν διενέργησαν άμεσα έρευνες μόλις ενημερώθηκαν για την υπόθεση».
Οι ερευνητές πρόκειται να ταξιδέψουν στην Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για να παρουσιάσουν την έκθεση, σημείωσε.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σεξουαλικών σκανδάλων του ΟΗΕ.