Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύο δύτες ανακάλυψαν στον βυθό θησαυρό με χρυσά νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής

Δύο δύτες ανακάλυψαν στον βυθό θησαυρό με χρυσά νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο ερασιτέχνες δύτες που κολυμπούσαν κατά μήκος των ισπανικών ακτών ανακάλυψαν έναν θησαυρό με χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.500 ετών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί και χρονολογούνται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι δυο δύτες και κουνιάδοι, ο Λούις Λενς Πάρντο και Σεζάρ Αλκαλά, ανακάλυψαν την κρυψώνα όπου βρισκόταν ο θησαυρός ενώ έκαναν διακοπές με τις οικογένειές τους στην Xàbia, μια παράκτια τουριστική πόλη.

Οι δυο άντρες είχαν νοικιάσει εξοπλισμό για να κάνουν ελεύθερη κατάδυση, με σκοπό να μαζέψουν σκουπίδια και να καθαρίσουν την περιοχή.

Ωστόσο, στις 23 Αυγούστου, εντόπισαν κάτι πολύ πιο σημαντικό στον πυθμένα του κόλπου Portitxol, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País.

Όταν πήγαν να το ερευνήσουν, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα νόμισμα το οποίο «βρισκόταν σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Πάρντο στην El País.

Αφού καθάρισε το νόμισμα, είδε ότι είχε «μια αρχαία εικόνα, όπως ένα ελληνικό ή ρωμαϊκό πρόσωπο».

Οι δυο άντρες έφυγαν και επέστρεψαν με έναν ελβετικό σουγιά για να ξεθάψουν τα οκτώ νομίσματα που ήταν θαμμένα.

Έκπληκτοι από το εύρημα, το ανέφεραν την επόμενη ημέρα στις Αρχές.

«Πήραμε τα οκτώ νομίσματα και τα βάλαμε σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο θαλασσινό νερό», δήλωσε ο Πάρντο.

Σύντομα, μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο Soler Blasco και την Ειδική Υποβρύχια Μονάδα της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο της Xàbia, συναντήθηκαν για να ανασκάψουν και να εξετάσουν τον θησαυρό.

Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, διαπίστωσαν ότι η τρύπα περιείχε έναν μεγάλο σωρό από τουλάχιστον 53 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται μεταξύ 364 και 408 μ.Χ., όταν η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή.

Κάθε νόμισμα ζυγίζει περίπου 4,5 γραμμάρια.

Τα νομίσματα ήταν τόσο καλά διατηρημένα, που οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν εύκολα να διαβάσουν τις επιγραφές τους και να αναγνωρίσουν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες που απεικονίζονταν σε αυτά, μεταξύ των οποίων: Βαλεντινιανός Α΄ (τρία νομίσματα), Βαλεντινιανός Β΄ (επτά νομίσματα), Θεοδόσιος Α΄ (15 νομίσματα), Αρκάδιος (17 νομίσματα), Ονώριος (10 νομίσματα) και ένα άγνωστο νόμισμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Αλικάντε.

Ο θησαυρός περιλάμβανε επίσης τρία καρφιά, πιθανότατα από χαλκό, και τα φθαρμένα μολύβδινα απομεινάρια ενός θαλάσσιου σεντουκιού που περιείχε τον θησαυρό.

Τα νομίσματα είναι επίσης ένας θησαυρός πληροφοριών και μπορεί να ρίξουν φως στην τελική φάση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από την πτώση της, δήλωσε ο καθηγητής.

Το 395 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα τη Ρώμη, και την Ανατολική Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το Live Science.

Ο θησαυρός είναι μία από τις μεγαλύτερες γνωστές συλλογές ρωμαϊκών χρυσών νομισμάτων στην Ευρώπη, ανέφερε στην ανακοίνωση ο Χάιμε Μολίνα Βιδάλ, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε και επικεφαλής της ομάδας που βοήθησε στην ανάσυρση του θαμμένου θησαυρού.

Ίσως αυτά τα νομίσματα να κρύφτηκαν σκόπιμα κατά τη διάρκεια των βίαιων αγώνων εξουσίας που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, οι βάρβαροι –μη ρωμαϊκές φυλές όπως οι Γερμανοί Σουέβι και Βάνδαλοι και οι Ιρανοί Αλανοί– ήρθαν στην Hispania, τη ρωμαϊκή ονομασία της Ιβηρικής Χερσονήσου, και πήραν την εξουσία από τους Ρωμαίους περίπου το 409 μ.Χ., σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Οι θησαυροί με χρυσά νομίσματα δεν είναι συνηθισμένοι», δήλωσε ο Βιντάλ στην El País, προσθέτοντας ότι στον κόλπο Portitxol σταματούσαν τα πλοία που έφευγαν από τις ιβηρικές επαρχίες της Ρώμης πριν πλεύσουν προς τις Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια κατευθύνονταν προς τη Ρώμη.

Δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει στοιχεία για κάποιο κοντινό βυθισμένο πλοίο, είναι πιθανό κάποιος να έθαψε σκόπιμα τον θησαυρό εκεί, ενδεχομένως για να τον κρύψει από τους βαρβάρους, πιθανότατα τους Αλανούς, είπε.

«Το εύρημα μας μιλάει για ένα πλαίσιο φόβου, για έναν κόσμο που τελειώνει – αυτόν της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Βιντάλ.

Μέχρι στιγμής, η μελέτη των νομισμάτων υποδηλώνει ότι ο χρυσός θησαυρός ανήκε σε έναν πλούσιο γαιοκτήμονα, επειδή τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα «οι πόλεις βρίσκονταν σε παρακμή και η εξουσία είχε μετατοπιστεί στις μεγάλες ρωμαϊκές βίλες, στην ύπαιθρο», σύμφωνα με την El País.

«Το εμπόριο είχε παταχθεί και οι πηγές πλούτου ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία», είπε.

«Καθώς οι βάρβαροι προέλαυναν, ίσως κάποιος από τους γαιοκτήμονες να μάζεψε τα χρυσά νομίσματα –τα οποία δεν κυκλοφορούσαν ως κανονικό χρήμα, αλλά συλλέγονταν από τις οικογένειες για να χρησιμεύουν ως σημάδια πλούτου– και τα έθαψε σε ένα σεντούκι στον κόλπο.

»Και μετά πρέπει να πέθανε, γιατί δεν επέστρεψε για να τα πάρει», είπε ο καθηγητής.

Αφού μελετηθούν πλήρως τα νομίσματα, θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο Blasco στην Xàbia.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βαλένθια έχει διαθέσει 17.800 ευρώ για υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, σε περίπτωση που υπάρχουν κι άλλοι θησαυροί θαμμένοι εκεί.

Προηγουμένως, ο κόλπος Portitxol έχει δώσει και άλλα ευρήματα, όπως άγκυρες, αμφορείς, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την αρχαία ναυσιπλοΐα.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η εφεύρεση του τροχού μάλλον συνέβη πριν 12.000 χρόνια

Πατέρας και γιος ανακάλυψαν σπάνια νομίσματα του 16ου αιώνα ανεκτίμητης αξίας

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω των 16 ετών

Ισπανία: Στους 205 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Στήθηκε προσωρινό νεκροταφείο στη Βαλένθια

Τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr