Δεν έχουν «δογματική» προσέγγιση στη λύση δύο κρατών, υποστηρίζει στις επαφές της η τουρκική πλευρά, που θέτει ωστόσο ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συζητήσεις στο Κυπριακό την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, επισημαίνουν στους συνομιλητές τους πως δεν αντιμετωπίζουν με δογματισμό το θέμα των δύο κρατών και δηλώνουν ανοικτοί για συζητήσεις.
Είναι σαφές πως ενόψει και του αυριανού γεύματος που θα παραθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει, διά ελιγμών, εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται επί της ουσίας από τις θέσεις της.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Αντόνιο Γκουτέρες, στη σύντομη αναφορά του στο Κυπριακό, στη διάρκεια της προ ημερών συνάντησης τους στη Νέα Υόρκη, πως εκείνο που προέχει και στο οποίο επιμένει η τουρκική πλευρά -ως προϋπόθεση για έναρξη της όποιας νέας προσπάθειας- είναι η αποδοχή εκ προοιμίου της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ίσου διεθνούς καθεστώτος».
Αυτό, όπως εξήγησε ο Τούρκος Πρόεδρος, «διασφαλίζει τα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως όταν υπάρξει αναγνώριση αυτών των «αιτημάτων», θα μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, «χωρίς να προκαθορίζεται η κατάληξη».
Δηλαδή, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, θα φανεί στο τέλος εάν η κατάληξη θα οδηγήσει σε συνομοσπονδία, ομοσπονδία, ή δύο κράτη.
Κι αυτό λέγεται παρόλο που είναι προφανές πως με την εκ προοιμίου αναγνώριση των αξιώσεων που τίθενται, η τελική μορφή δεν θα απέχει από τη συνομοσπονδία.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία ενόψει και του γεύματος του Προέδρου Αναστασιάδη με συνδαιτυμόνες τον οικοδεσπότη Γκουτέρες και τον Τατάρ, έχει οριστικοποιήσει την τακτική της.
Θα υποστηρίξει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία μέσα από ενδιάμεση λύση.
Με βάση την προσέγγιση του Προέδρου, αυτό θα επιτευχθεί μέσα από έναν «οδικό χάρτη»:
Πρώτο βήμα η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας (ενδιάμεση λύση), δεύτερο η επιστροφή στο Σύνταγμα του ΄60, και τρίτο, η έναρξη διαπραγμάτευσης για την τελική λύση, που θα είναι αποκεντρωμένη ομοσπονδία.