Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην Τούρκος βουλευτής: «Αυτοκινητόδρομος τζιχαντιστών» η Τουρκία – Οι ΗΠΑ να μην κάνουν τα «στραβά μάτια»

Πρώην Τούρκος βουλευτής: «Αυτοκινητόδρομος τζιχαντιστών» η Τουρκία – Οι ΗΠΑ να μην κάνουν τα «στραβά μάτια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλλε την Πέμπτη κυρώσεις σε πέντε άτομα με έδρα την Τουρκία για την παροχή οικονομικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών και διευκολύνσεων στην Αλ Κάιντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις σε υποστηρικτές της Αλ Κάιντα στην Τουρκία. Είναι η έβδομη φορά από τον Απρίλιο του 2019.

Όπως επισημαίνει ο Τούρκος πρώην βουλευτής, κεμαλικός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αϋκάν Ερντεμίρ, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του FDD (Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών), όλες αυτές οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε τζιχαντιστές στην Τουρκία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι «ριζοσπάστες ισλαμιστές ευδοκιμούν στο επιτρεπτικό περιβάλλον που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα».

Από τους πέντε που επιβλήθηκαν κυρώσεις οι τρεις είναι Τούρκοι και οι δύο Αιγύπτιοι.

Ο Ματζντί Μουχάμαντ Μουχάμαντ Σαλίμ είναι ο ανώτερος τους.

Διετέλεσε πρώην εμίρης της οργάνωσης Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία κάποτε ηγήθηκε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, μετέπειτα ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Σαλίμ χρησιμεύει ως ένας από τους κύριους διαμεσολαβητές των δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, μεταξύ άλλων ενεργώντας ως οικονομικός «αγγελιαφόρος».

Ενδιαφέρον έχει και ο Τούρκος τζιχαντιστής Νουρετίν Μουσλιχάν, συγκαταλέγεται στην ομάδα των πέντε που τους επιβλήθηκαν οι πρόσφατες κυρώσεις.

Το 2016, ένας Τούρκος ερευνητής δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι η τουρκική Αστυνομία, τον Ιούλιο του 2015, είχε πληροφορίες ότι ο Μουσλιχάν διέταξε τους οπαδούς του να οπλιστούν και να κάνουν ασκήσεις με πυρά στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και προειδοποίησε για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην πόλη τον επόμενο μήνα.

Αυτές οι επιθέσεις έγιναν μια μέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία για να πλήξουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι ο Ιρφάν Φιντάν, αναπληρωτής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε αργότερα στο συνταγματικό δικαστήριο, διέκοψε την έρευνα για τον Μουσλιχάν και την Αλ Κάιντα τον Μάρτιο του 2015 και διέκοψε την παρακολούθηση και την επιτήρηση των υπόπτων.

Αυτός ο γύρος κυρώσεων ακολουθεί τις προηγούμενες που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2021, και όλα αυτά καταδεικνύουν την αυξημένη επαγρύπνηση της Ουάσιγκτον στα τζιχαντιστικά δίκτυα που λειτουργούν εντός των συνόρων ενός ολοένα και πιο εχθρικού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Εκτός από την Αλ Κάιντα, οι προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχοποιούσαν παράνομα χρηματοοικονομικά δίκτυα συνδεδεμένα με το Ισλαμικό Κράτος, τη Χαμάς, το Σώμα Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και την αιγυπτιακή οργάνωση Χαρακάτ Σαουάντ Μισρ.

Αυτοί οι σύνδεσμοι δείχνουν τον βαθμό στον οποίο η Τουρκία έχει γίνει αυτό που η NPR το 2014 ανέφερε ως «αυτοκινητόδρομο τζιχαντιστών».

Η δήλωση Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με τις κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών της Πέμπτης, ωστόσο, στέλνει ανάμεικτα μηνύματα.

Αντικατοπτρίζει τη μαλακή προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την κυβέρνηση Ερντογάν μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου τον Ιούνιο να φυλάξει και να διευθύνει το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στον εντοπισμό, την έκθεση και τη διακοπή των οικονομικών δικτύων υποστήριξης της Αλ Κάιντα».

Ένα τέτοιο πλαίσιο αποκρύπτει την αδιαφορία της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες και τη συνενοχή της, προσφέροντάς τους ένα επιτρεπτό περιβάλλον για εκμετάλλευση.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχόλια που έκανε ο Μπλίνκεν κατά την ακρόαση του τον Ιανουάριο, όταν σαρκαστικά αναφέρθηκε στην Τουρκία ως «αποκαλούμενο στρατηγικό εταίρο μας».

Η δήλωση Τύπου του Μπλίνκεν για τις κυρώσεις στους πέντε της Αλ Κάιντα συνέπεσε με τη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και την υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτές οι συναντήσεις θα βοηθήσουν τον Ερντογάν να εξασφαλίσει μια δεύτερη προσωπική συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την πρώτη του προσωπική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, για να βελτιώσει την αμαυρωμένη εικόνα του, τερματίζοντας την ψυχρή πολιτική του Αμερικανού ομολόγου του απέναντι στην Άγκυρα.

Παρόλο που οι κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν που στοχεύουν τζιχαντιστές με έδρα την Τουρκία είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να αμβλύνει την υπαιτιότητα της κυβέρνησης Ερντογάν στη μετατροπή ενός κοσμικού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ σε εύφορο έδαφος για μυριάδες τζιχαντιστικές ομάδες, καταλήγει ο πρώην Τούρκος βουλευτής Αϋκάν Ερντεμίρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr