Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκλεισαν την AUKUS πίσω από την πλάτη του Μακρόν στη G7 στην Κορνουάλη

Έκλεισαν την AUKUS πίσω από την πλάτη του Μακρόν στη G7 στην Κορνουάλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε έντονο τόνο παραμένουν οι γαλλικές δηλώσεις στον απόηχο της συμφωνία AUKUS που σύναψαν ΗΠΑ και Βρετανία με την Αυστραλία ακυρώνοντας ουσιαστικά τη σύμβαση της τελευταίας για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας 37 δισ. δολαρίων που είχε υπογράψει η Γαλλία με την Αυστραλία το 2016 για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων.

Στο τελευταίο επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα για τη νέα σύμβαση σε αντίδραση της οποίας το Παρίσι να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του για διαβουλεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 2, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες για «υποκρισία, σημαντική παραβίαση εμπιστοσύνης και περιφρόνηση».

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ευρέως ως προσπάθεια αντιμετώπισης της επιρροής της Κίνας στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Γαλλία ενημερώθηκε για τη συμφωνία λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας.

Πίσω από την πλάτη του Μακρόν στη G7

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph η συμφωνία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αν και ήταν παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος και ο βρετανικός Guardian, σύμφωνα με τον οποίο, οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα.

Όπως έγραψε, κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Όπως είπε ο Λε Ντριάν, πρόκειται για «σοβαρή κρίση» μεταξύ των συμμάχων.

«Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας ανακαλούμε τον πρέσβη μας για διαβουλεύσεις είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη, η οποία δείχνει το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει τώρα μεταξύ των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρέσβεις ανακλήθηκαν για να «επανεκτιμήσουν την κατάσταση».

Ωστόσο, όπως είπε, η Γαλλία δεν είχε «ανάγκη» να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας τη χώρα για «συνεχή οπορτουνισμό».

«Η Βρετανία σε όλο αυτό το πράγμα μοιάζει λίγο με τον τρίτο τροχό», είπε.

Αποχωρώντας από την Καμπέρα το Σάββατο, ο Γάλλος πρέσβης Ζαν-Πιερ Τεμπώ χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόφαση της Αυστραλίας να καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία.

Στο μεταξύ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να επιλύσει τις διαφορές τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν δήλωσε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» στη Γαλλία και ελπίζει να συνεργαστεί με τη χώρα για να διασφαλίσει ότι κατανοεί «την αξία που δίνουμε στις διμερείς σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον σημείωσε ότι η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια.

Όπως εξήγησε, η παραγγελία από τη Γαλλία, που αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα.

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.

Όσον αφορά την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, η νεοδιόριστη υπουργός Εξωτερικών του Λιζ Τρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία σε άρθρο της για την Sunday Telegraph, λέγοντας ότι δείχνει την ετοιμότητα της Βρετανίας να είναι «ισχυρογνώμων» για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Η συμφωνία σημαίνει ότι η Αυστραλία θα γίνει μόλις το έβδομο έθνος στον κόσμο που θα χειρίζεται υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας.

Θα δει επίσης τους συμμάχους να μοιράζονται δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες υποθαλάσσιες τεχνολογίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr