Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εθνική ανασφάλεια και οικονομική κρίση ωθούν την Τουρκία να τα βρει με τους Άραβες

Εθνική ανασφάλεια και οικονομική κρίση ωθούν την Τουρκία να τα βρει με τους Άραβες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μοτασέμ Α Νταλούλ (Motasem A Dalloul), ανταποκριτής της ιστοσελίδας Middle East Monitor στη Λωρίδα της Γάζας, έγραψε για τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ΤουρκίαςΑιγύπτου.

Το κείμενο έχει ενδιαφέρον επειδή απηχεί περισσότερη τη θέαση της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Έτσι, για παράδειγμα, τα αραβικά καθεστώτα χαρακτηρίζονται «αυταρχικά», σαν να είναι η Τουρκία ή η Λωρίδα της Γάζας κάποιοι δημοκρατικοί παράδεισοι.

Ο συντάκτης παραδέχεται ότι η Τουρκία είναι οικονομικά και γεωπολιτικά στρυμωγμένη και θέλει να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση.

Προσπαθεί να τα βρει με τους Άραβες για να ανοίξουν ξανά οι αραβικές αγορές στα προϊόντα της και επειδή αισθάνεται εθνική ανασφάλεια.

Επιδιώκει δηλαδή να σπάσει την απομόνωσή της, την πολιορκία της, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νταλούλ σημειώνει ότι η αποδυνάμωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε πολλές αραβικές χώρες έκανε τους Άραβες ηγέτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς απέναντι σε μία επαναπροσέγγιση με τον Ερντογάν.

Αποκλείει όμως μία συνάντηση μεταξύ Τούρκου και Αιγυπτίου προέδρου.

Ο Ερντογάν, αναφέρει, δεν αναγνωρίζει τον Αλ Σίσι ως νόμιμο πρόεδρο της Αιγύπτου. Και προφανώς αυτό είναι το όριο της επαναπροσέγγισης; Θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, μπορεί τώρα ο Ερντογάν είναι σε αδύναμη θέση, μόλις όμως ανακάμψει θα επανέλθει δριμύτερος.

Ο νεο-οθωμανισμός δεν υποχωρεί. Κάνει ελιγμούς, όπως τώρα, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος προς την επίτευξή του στόχου του.

Να το έχουν αυτό υπόψη τους οι Άραβες, που ξεγελιούνται από την έμφυτη ροπή τους προς το παζάρι και χάνουν την ουσία.

Ο Νταλούλ επίσης ρίχνει και έναν αποπροσανατολισμό: Ότι ο Ερντογάν θέλει να στραφεί προς το Αφγανιστάν.

Διαβάστε το άρθρο:

Υπάρχουν όρια στην προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

Υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ ανώτερων Αιγυπτίων και Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης των αμοιβαίων σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις συζητήσεις σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ως «θετικές».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία κάνει «θετικά βήματα» για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Οι [Αιγύπτιοι] φίλοι μας συναντιούνται στο υπουργείο», είπε στο NTV.

«Εάν αποφασίσουμε μαζί μετά τις συναντήσεις, θα λάβουμε τα απαραίτητα αμοιβαία βήματα για να διορίσουμε έναν πρέσβη».

Ο πρώτος γύρος αυτών των συνομιλιών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Χάμντι Σανάντ Λόζα συναντήθηκαν στο Κάιρο.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ανέφεραν τα υπουργεία τους, επικεντρώθηκαν σε «απαραίτητα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό πλαίσιο».

Η Τουρκία επιδιώκει παρόμοια προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι κινήσεις από αυτή την άποψη άρχισαν μετά το τέλος της πολιορκίας που επιβλήθηκε στο Κατάρ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η κυβέρνηση της Ντόχα υποστηρίχθηκε από την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την τουρκική προσέγγιση με τις αραβικές χώρες, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι τα εμπορικά και τα εθνικά θέματα ασφάλειας.

Από την ανατροπή του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου [σ.σ. ισλαμιστή] Αιγύπτιου Προέδρου [σ.σ. της Μουσουλμανικής Αδελφότητας] Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν αντάλλαξαν πρέσβεις.

Ο Μόρσι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή πριν από δύο χρόνια, εκδιώχθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Άμυνας στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, τον σημερινό πρόεδρο.

Υποστηρίχθηκε από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς και της Ρωσίας, παρά το πραξικόπημα.

Πράγματι, το «πραξικόπημα» ήταν μια λέξη που οι περισσότερες κυβερνήσεις έβρισκαν αδύνατο ακόμη και να προφέρουν δημόσια.

Η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Σίσι, αν και διατήρησε επαφές σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών και τους εμπορικούς δεσμούς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν ήταν ευχαριστημένη με την υποστήριξη της Αιγύπτου στον αποστάτη Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στον αγώνα του εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη.

«Δεν υπάρχει διαρκής φιλία ή εχθρότητα στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην τουρκική τηλεόραση.

Περιέγραψε τις πρόσφατες συναντήσεις και συνομιλίες μεταξύ ανώτερων Τούρκων και ΗΑΕ διπλωματών ως «θετικά βήματα στη διαδικασία εξομάλυνσης».

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμφωνία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορισμένοι παρατηρητές και αναλυτές πιστεύουν ότι τα αραβικά κράτη χρειάζονται την Τουρκία επειδή τα προϊόντα της είναι καλής ποιότητας και σχετικά φθηνά και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς τους.

Θεωρείται επίσης ότι είναι ένα καλό μέσο για ξένες επενδύσεις.

Οι αραβικές αγορές ενδιαφέρουν επίσης την Τουρκία επειδή βασίζονται στους καταναλωτές και βρίσκονται κοντά, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς είναι χαμηλότερο.

Άλλοι είπαν ότι η απώλεια ισχύος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αραβικές χώρες, αποτέλεσμα σφοδρής προπαγάνδας και οικονομικών κυρώσεων που υποστηρίζονται και πληρώνονται από τη Δύση, ενθάρρυνε τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο να κάνουν βήματα προς την προσέγγιση με την Τουρκία.

Χωρίς παρουσία της Αδελφότητας εντός των επικράτειών τους, τα αυταρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου πιστεύουν ότι τα χέρια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι δεμένα σε κάποιο βαθμό και είναι λιγότερο ικανός να κυριαρχήσει στις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, πλησιάζουν την Τουρκία καθώς δεν φοβούνται τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να σταματήσει την εχθρότητα με τον αραβικό και μη αραβικό κόσμο για να στραφεί προς το Αφγανιστάν.

Παρά τα «θετικά βήματα» και την ενθαρρυντική ατμόσφαιρα που σχετίζονται με τις καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των αραβικών εθνών και τις προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν πρεσβευτές μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, αναφορές από την τουρκική πρωτεύουσα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των προέδρων Τουρκίας και Αιγύπτου.

«Οι συνομιλίες δεν θα οδηγήσουν σε συνάντηση Ερντογάν και Αλ-Σίσι», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Χαμζά Τακίν στο RT Arabic.

Το πρόβλημα του Ερντογάν με την Αίγυπτο, τόνισε, είναι με το καθεστώς και όχι με τον λαό.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ζεγιέντ Βαρόλ μου είπε ότι «για τον Ερντογάν, ο Αλ-Σίσι δεν ήταν και δεν θα είναι νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου, αν δεν προταθεί νόμιμα και εκλεγεί ελεύθερα από τον αιγυπτιακό λαό».

Ο Βαρόλ απέκλεισε επίσης μια συνάντηση μεταξύ των δύο, αλλά επανέλαβε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προχωρά.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτό», εξήγησε. Η κανονικοποίηση, τόνισε, είναι μεταξύ Τουρκίας και αιγυπτιακού λαού και όχι του «παράνομου» Αιγύπτιου Προέδρου.

«Αυτό είναι ζήτημα αρχής στην Τουρκία. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα παραβιάσει ποτέ αυτήν την αρχή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr