Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου θα μείνει μυστική για 90 χρόνια – Ποιος ο λόγος

H διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου θα μείνει μυστική για 90 χρόνια – Ποιος ο λόγος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διαθήκη του Φιλίππου, του δούκα του Εδιμβούργου και εκλιπόντος συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ θα σφραγισθεί και θα παραμείνει κρυφή για τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάσισε δικαστήριο στο Λονδίνο.

Στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα και η αξιοπρέπεια της μοναρχίας.

Σύμφωνα με την «πρακτική», η οποία ακολουθείται για πάνω από έναν αιώνα, μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις τις υπόλοιπες διαθήκες, δεν θα είναι ανοικτή σε δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με το BBC, η ακρόαση της αίτησης για τη σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε επίσης μυστικά τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου Μακ Φάρλαν, τον ανώτερο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον δούκα, αλλά και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης και η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες. 

Ο σερ Άντριου δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει στο εσωτερικό του τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου ούτε είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.

Πρόσθεσε δε ότι «ο βαθμός της δημοσιότητας που θα προκαλούσε πιθανή δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα αλλά και των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας». 

Αναφερόμενος σε αντίστοιχες αποφάσεις του παρελθόντος, ο δικαστής είπε ότι το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη είχε σφραγιστεί ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος του Τεκ, ο νεότερος αδερφός της βασίλισσας Μαρίας που πέθανε το 1910.

Σύμφωνα με τον νομικό και εμπειρογνώμονα σε θέματα της βασιλικής οικογένειας Μάικλ Λ. Νας και συντάκτη των βασιλικών διαθηκών στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, ο νομικός αυτός μηχανισμός επινοήθηκε αφότου ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του, την κόμισσα του Κίλμορι.

Ο σερ Άντριου είπε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των βασιλικών αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από τυχόν εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.

Θα αποφασίσουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι κάποιες διαθήκες ενδέχεται να μην δημοσιευτούν ποτέ, ούτε καν εν μέρει.

Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοθέτη για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και η σφράγιση διατηρούνται σωστά.

Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει να αποσφραγίζει την πρώτη από τις διαθήκες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Το Λονδίνο σε απευθείας «διπλωματικές επαφές» με τους ισλαμιστές της HTS

Θα το «κάνει» με 1.000 άνδρες σε μια μέρα για να γράψει ιστορία – Προπονείται με 400 άτομα τουλάχιστον

Το Βρετανικό Μουσείο διαψεύδει τις προσδοκίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τι είπε ο Τζορτζ Όσμπορν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr