Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντάται τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων και διμερή θέματα, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε το 2011 από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ λίγο πριν από την εξέγερση που τον ανέτρεψε.
Ο Ναφτάλι Μπένετ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που έλαβε τον περασμένο μήνα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Οι δύο ηγέτες συναντιούνται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι συνομιλίες θα αφορούν «τρόπους και προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα».
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν το 2014 και αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες προοπτικές για την αναβίωσή τους.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Ένα από τα θέματα των σημερινών συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές.
Η αύξηση της διασυνοριακής έντασης εκεί από το τέλος του Αυγούστου έθεσε σε δοκιμασία την εύθραυστη εκεχειρία που συνομολογήθηκε έπειτα από την 11ήμερη σύγκρουση του περασμένου Μαΐου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατόπιν αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.
Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συζητήσουν περιφερειακά θέματα όπως η επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και η κρίση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Με ισραηλινή σημαία
Στην πρώτη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, πίσω από τον ισραηλινό πρωθυπουργό έχει τοποθετηθεί η ισραηλινή σημαία.
Όπως επισημαίνεται σε ισραηλινά Μέσα και από τη διπλωματική συντάκτρια της Jerusalem Post, Λαχάφ Χάρκοφ, στις συναντήσεις Νετανιάχου – Σίσι στο περιθώριο των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ δεν υπήρχε ισραηλινή σημαία.
Αυτό ερμηνεύεται ως απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων Αιγύπτου – Ισραήλ.