Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης» στην κυπριακή ΑΟΖ λένε οι Τούρκοι

«Θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης» στην κυπριακή ΑΟΖ λένε οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να μείνουν με δεμένα τα χέρια αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες από ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει το παιχνίδι εκτός γηπέδου με τρόπο που οδηγεί στις λύσεις της δεκαετίας του 1960.

Για τα Βαρώσια, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγεί το θέμα σε διαφορετικά πεδία.

«Εμείς επιμείναμε σε αυτό. Μια νεκρή περιοχή, συγχωρέστε με, ένα μέρος όπου οι αρουραίοι περιφέρονται, σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι πρέπει τώρα να την ανοίξουν για να την χρησιμοποιήσουν τα παιδιά, δεν μπορεί να γίνεται τέτοιο κακό», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.

Ανέφερε ότι η περιοχή είναι ζωντανή αυτή τη στιγμή και ότι 100 χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται.

«Αυτό το μέρος είναι επίσης ανοιχτό προς το “νότο”.

»Θα ήθελα να δώσω ένα άλλο μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά από εδώ.

»Δεν έχει νόημα να βγάλουμε την μπάλα έξω από το γήπεδο.

»Ανοίγουμε τα Βαρώσια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Η “τδβκ” έχει λάβει μια τέτοια απόφαση.

»Υπάρχει επίσης μια δήλωση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μια γεώτρηση μπορεί ή θα γίνει στο οικόπεδο 10 στην Κύπρο και καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούν να ανεβάσουν την ένταση», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, «σε αντάλλαγμα, είναι αδιανόητο τόσο η “τδβκ” όσο και η Τουρκία να έχουν δεμένα τα χέρια τους, και το έχουμε ήδη δηλώσει αυτό με σαφήνεια».

«Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης. Αυτή θα ήταν η απάντηση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη απάντηση.

»Ακολουθούμε με καμάρι τις προτάσεις και τα έργα σας (εννοεί του Τατάρ) στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, ειδικά στον διεθνή χώρο.

»Δυστυχώς, βλέπουμε και τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει το παιχνίδι εκτός γηπέδου.

»Με τρόπο που οδηγεί στις λύσεις της δεκαετίας του 1960.

»Δεν έχει νόημα να ξαναχάνουμε χρόνο με ανύπαρκτα και μη λειτουργικά έργα και λύσεις.

»Υποβάλατε την πρότασή σας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την εκφράσατε ανοιχτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζουμε πλήρως την πρότασή σας».

Τατάρ: Η πολιτική Αναστασιάδη χρεοκόπησε

Για τη διαρροή πετρελαίου από τη Συρία, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι επικοινώνησαν αμέσως με την Τουρκία και πραγματοποίησαν σχετικές εργασίες.

Όπως είπε πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες μιας Επιστημονικής Επιτροπής που αποτελείται από στελέχη της «προεδρίας» και της «πρωθυπουργίας» η οποία εργάζεται για τον τρόπο αντίδρασης σε πιθανές κρίσεις στο μέλλον.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι υπάρχουν επικρίσεις επειδή κατά την διάρκεια της κρίσης δεν ήρθαν σε επαφή με την «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ή την ΕΕ.

«Επικοινωνούμε με όλους. Αλλά το πρώτο μέρος που θα επικοινωνήσουμε είναι η Άγκυρα», είπε ο Ερσίν Τατάρ επισημαίνοντας ότι υπήρξαν επικρίσεις ότι δεν ήρθαν σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), «Επικοινωνούμε με όλους.

»Αλλά το πρώτο μέρος που θα επικοινωνήσουμε είναι η Άγκυρα».

Λέγοντας ότι εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο για περιβαλλοντικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τη συνεργασία των δύο κρατών, ο Τατάρ είπε:

«Η “τδβκ” δεν έχει κανένα δισταγμό να επικοινωνήσει με τη “νότια Κύπρο” για τέτοια θέματα».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα πάει στη Νέα Υόρκη και επί μία εβδομάδα θα έχει συναντήσεις συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αποδεκτή η αντίληψη των δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών που συνυπάρχουν εκεί το ένα στο άλλο», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι έχει έρθει στην επικαιρότητα το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων και των διαβατηρίων και πως ένα μέρος των Τουρκοκυπρίων με βάση τις συμφωνίες ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν πάρει διαβατήριο ΕΕ.

«Η αντίληψή τους ως απειλή του “αν συνεχίσετε αυτή τη πολιτική θα ακυρώσουμε τα διαβατήρια” είναι λάθος κατά τη γνώμη μας. Δεν ήταν σωστό να ενταθεί ή να κλιμακωθεί αυτό το ζήτημα. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στη “νότια Κύπρο”.

»Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι η πολιτική Αναστασιάδη έχει πλέον χρεοκοπήσει.

»Η πρόθεσή μας εκεί δεν είναι να θυματοποιήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι «οι παλιοί κάτοχοι δικαιωμάτων θα έχουν τώρα την ευκαιρία να επιστρέψουν στη Βαρώσια με την πρωτοβουλία μας».

Υποστήριξε ότι κάνουν μια πολιτική που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτές οι παραλίες, όλες αυτές οι ομορφιές είναι ιδιοκτησία της Κύπρου.

»Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα εκεί», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων, παρά την επιδημία, περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν αυτό το μέρος.

Για τη ρύπανση

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως όταν ξεκίνησε η κρίση πετρελαίου ανοιχτά της Κύπρου η Τουρκία παρενέβη αμέσως.

«Υπήρχαν ήδη 3 θαλάσσια οχήματα στην Κύπρο, 8 οχήματα πήγαν επίσης στην περιοχή από εδώ, συμπεριλαμβανομένων ρυμουλκών.

»Το Υπουργείο Μεταφορών μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβαν πολύ σοβαρά μέτρα από την Τουρκία.

»Μέχρι τώρα άλλωστε δεν βλέπουμε κανένα κίνδυνο στην Κύπρο».

«Στη συνέχεια, με τον άνεμο να αλλάζει κατεύθυνση, πήραμε σοβαρά μέτρα αυτή τη φορά, στις περιοχές Αλεξανδρέττας και Αντιόχειας.

»Είχαμε δύο μεγάλα πλοία. Στείλαμε και στην Κύπρο αλλά στείλαμε και δύο στην Αντιόχεια.

»Η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων παρακολουθεί συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα.

»Βλέπουμε ότι η ρύπανση είναι πλέον επιφανειακή, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ρύπανση σε μεγάλο βαθμό.

»Έτσι λέμε, σωματίδια μεγέθους νομίσματος μολύνονται σε μια περιοχή περίπου 800-1000 χιλιομέτρων. Καθαρίζουμε τη ρύπανση.

»Δεν βλέπουμε κανένα ανυπέρβλητο κίνδυνο. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα στους αδελφούς μας για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τη λήψη όλων των μέτρων», ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων (HAE) στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ισραήλ στη Λευκωσία

Israel Hayom: Φιλοδοξία Ερντογάν: Αυτοκρατορία

Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο τζιχαντιστής κυβερνήτης της Συρίας

Πόλεμος Ισραήλ με Τουρκία; Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ συζήτησε την τουρκική απειλή σε ειδική συνεδρίαση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr