Την Τσετσένα Χαλιμάτ Ταράμοβα, κόρη πρώην υφυπουργού, την οποία καταγγέλλεται ότι άρπαξαν δια της βίας από διαμέρισμα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας όπου είχε καταφύγει στην πόλη Μαχατσκαλά της Τσετσενίας, κρατούσαν επί τρεις μήνες στην ιδιωτική κλινική Invia Elite που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, για να την θεραπεύσουν από τον έρωτα που ένιωσε για μία άλλη γυναίκα.
Στο περιστατικό αυτό αναφέρεται ο ιστότοπος Meduza (έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο «ξένων πρακτόρων»), ενώ τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta το «Ρωσικό Δίκτυο».
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Meduza.
»Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι αυτού του είδους η ιστορία “θεραπείας”, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία», δήλωσαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο «Ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ» που παρείχαν υποστήριξη στην Ταράμοβα.
Χαλιμάτ Ταράμοβα
Όπως γράφει ο ιστότοπος Meduza, η Ταράμοβα γνώρισε την Άννα Μανίλοβα στο τσατ του telegram το 2020.
Σύμφωνα με την Μανίλοβα, ο σύζυγος της Ταράμοβα ανακάλυψε την μεταξύ τους αλληλογραφία, την κακοποίησε σωματικά και εν συνεχεία την έκλεισαν στην κλινική Invia Elite, όπου παρέμεινε τρεις μήνες.
Η Μανίλοβα αποφάσισε να πάει στην κλινική προσποιούμενη ότι είναι άρρωστη και για πρώτη φορά συναντήθηκε με την Χαλιμάτ δια ζώσης.
Όπως γράφει ο Meduza, η Μανίλοβα δήλωσε στην κλινική ότι πάσχει από κατάθλιψη.
Δέχθηκαν να την θεραπεύσουν, χωρίς να ζητήσουν κανέναν πιστοποιητικό και έτσι παρέμεινε εκεί για μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Μανίλοβα στον ιστότοπο Meduza, στην Ταράμοβα έδιναν κάποια άγνωστα σκευάσματα και κάποιες σταγόνες, ενώ μαζί της ασχολούνταν διάφοροι ψυχολόγοι.
«Η Λίμα δεν είχε καμία διαταραχή, καμία διάγνωση δεν υπήρξε, την θεράπευαν για να το πω ωμά από εμένα», δήλωσε η Μανίλοβα.
Σύμφωνα με την ίδια, πριν στείλουν την Χαλιμάτ στην κλινική, οι γονείς της προσπάθησαν «να βγάλουν από μέσα της τους δαίμονες» στο σπίτι της.
Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι αστυνομικές Αρχές της Τσετσενίας.
Σύμφωνα με την Μανίλοβα, η Χαλιμάτ της έγραψε ότι τον πατέρα της τον κάλεσαν στην Αστυνομία, του παρουσίασαν την μεταξύ τους αλληλογραφία και στη συνέχεια παρουσία του πατέρα της, πήραν το διαβατήριό της.
Η Χαλιμάτ έγραψε στην Άννα ότι την υποχρέωσαν να υπογράψει ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο της απαγόρευαν να εγκαταλείψει την Τσετσενία για διάστημα έξι μηνών.
Μετά από αυτό η Χαλιμάτ ζήτησε την βοήθεια των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 14 Ιουνίου το Ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ» απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την παράκληση να παρέμβει στην υπόθεση της Χαλιμάτ Ταράμοβα, που είχε μεταφερθεί δια της βίας από την εστία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Την ίδια ημέρα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Γκρόζνι» έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο η Χαλιμάτ δηλώνει ότι μόνη της έφυγε από την εστία και ζητάει να πάψει η αναζήτησή της στην ρωσική επικράτεια.
Ο πατέρας της Χαλιμάτ, πρώην υφυπουργός υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας Αγιούμπ Ταράμοφ, δήλωνε ότι είναι ευγνώμων που επέστρεψε η κόρη του στο σπίτι.
Η ίδια η Χαλιμάτ δήλωνε στην κάμερα ότι δεν θυμάται πώς βρέθηκε στην εστία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη Μαχατσκαλά, λέγοντας ότι «όλα ήταν όπως στην ομίχλη».
Στις 11 Αυγούστου, το κανάλι Baza στο Telegram ανέφερε ότι η Χαλιμάτ Ταράμοβα είχε κάνει άλλη μια προσπάθεια απόδρασης από την Τσετσενία.
Η 22χρονη κατέφυγε σε καταφύγιο γυναικών στο γειτονικό Νταγκεστάν τον Ιούνιο, αλλά επέστρεψε με το ζόρι στην οικογένειά της από Τσετσένους αστυνομικούς.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται τώρα η Χαλιμάτ Ταράμοβα και κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πεθάνει.
Η ιστοσελίδα Meduza έμαθε ότι πολύ πριν από την πρώτη απόπειρά της να φύγει από την Τσετσενία, οι γονείς της Χαλιμάτ Ταράμοβα την έστειλαν σε μια «άριστη κλινική» στα περίχωρα της Μόσχας, όπου οι φερόμενοι γιατροί πέρασαν αρκετούς μήνες προσπαθώντας να «θεραπεύσουν» τη νεαρή γυναίκα από τη σχέση της με τη σύντροφό της, Άννα Μανίλοβα.
Η Χαλιμάτ Ταράμοβα γεννήθηκε σε μια πλούσια Τσετσενική οικογένεια.
Το 2016, η Ταραμόβα αποφοίτησε από ιδιωτικό σχολείο του Γκρόζνι και συνέχισε να σπουδάζει στο Ρωσικό Νέο Πανεπιστήμιο στη Μόσχα.
Σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο, οι γονείς της την πάντρεψαν με τον Ίλια Τζαμαλούεφ, διευθυντή της δημοτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Γκρόζνι.
Το 2021, ο σύζυγος της Ταράμοβα φέρεται να βρήκε μηνύματα στο τηλέφωνό της που τον έκαναν να ζηλέψει -η αλληλογραφία ήταν με μια γυναίκα, την Άννα Μανίλοβα.
Η Άννα Μανίλοβα, όπως είπε η ίδια στην ιστοσελίδα Meduza, γνώρισε την Ταράμοβα σε μια ομαδική συνομιλία Telegram ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Ταράμοβα ζούσε στη Μόσχα.
Άρχισαν να ανταλλάσσουν ιδιωτικά μηνύματα σχεδόν αμέσως και μερικές φορές μιλούσαν στο τηλέφωνο.
Η Χαλιμάτ -ή Λίμα, όπως την αποκαλεί η Άννα- είπε στη Μανίλοβα ότι δεν αγαπούσε τον σύζυγό της και ήθελε να τον χωρίσει, αλλά δεν μπορούσε λόγω πίεσης από την οικογένειά της.
Σύμφωνα με τη Μανίλοβα, κάποια στιγμή η Ταράμοβα βγήκε εκτός σύνδεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αργότερα, η Μανίλοβα έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε διαβάσει τα μηνύματά τους, χτύπησε την Ταράμοβα και την πήγε πίσω στους γονείς της στο Γκρόζνι.
Επίσης έστειλε απειλητικά φωνητικά μηνύματα στη Μανίλοβα από το τηλέφωνο της Ταράμοβα.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η Μανίλοβα ανακάλυψε ότι η Χαλιμάτ ήταν σε μια ιδιωτική κλινική στα περίχωρα της Μόσχας που ονομάζεται Invia Elite.
Αποφάσισε υποδυθεί την ασθενή για να συναντήσει προσωπικά την Καλιμάτ για πρώτη φορά.
Η Άννα Μανίλοβα επικοινώνησε με την κλινική, λέγοντας ότι υπέφερε από κατάθλιψη.
Όπως είπε στον ανταποκριτή της Meduza, την ανέλαβαν ως ασθενή χωρίς να ζητήσουν έγγραφα (αυτό δεν είναι παράνομο στη Ρωσία λόγω έλλειψης κανονισμών).
«Πληρώσα ένα μέρος σε μετρητά και ένα μέρος με μεταφορά [χρημάτων] μέσω της Sberbank», εξήγησε η Άννα στη Meduza.
«Υπήρχε συμβόλαιο, αλλά χωρίς τα στοιχεία του διαβατηρίου μου και χωρίς το πραγματικό μου επώνυμο».
Η Μανίλοβα έδωσε στη Meduza ένα αντίγραφο της επιταγής που επιβεβαίωσε τη μεταφορά κεφαλαίων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε σε μία Τατιάνα Νικολάεβνα Κ.
Σύμφωνα με την Άννα, η διαμονή μιας εβδομάδας στην κλινική της κόστισε 54.000 ρούβλια (727 $) την ημέρα.
Το Invia Elite είναι μια αυτοαποκαλούμενη «κλινική premium κατηγορίας» που διαθέτει αρκετούς σχεδόν πανομοιότυπους ιστότοπους με διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις και πληροφορίες σχετικά με τη νόμιμη καταχώρισή της. Όλοι όμως έχουν τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου για το WhatsApp και μοιράζονται έναν λογαριασμό Telegram – @InviaPremium.
Η Άννα Μανίλοβα είπε στη Meduza ότι εκείνη, η Χαλιμάτ Ταραμόβα και οι άλλοι ασθενείς της κλινικής έμειναν σε ένα εξοχικό σπίτι στο Καρτμάζοβο, ένα χωριό στα περίχωρα της Μόσχας.
Σύμφωνα με την Μανίλοβα, οι ασθενείς της κλινικής ήταν στην κυρίως άνθρωποι με εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Αλλά η Μανιλόβα συνάντησε επίσης έναν ρωσόφωνο νεαρό άνδρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος «νοσηλευόταν» εκεί όχι μόνο για τοξικομανία, αλλά δήθεν και για ομοφυλοφιλία.
Οι ασθενείς περιορίζονταν στο εξοχικό σπίτι, το οποίο περιβάλλεται από ψηλό φράχτη, και τους επιτρεπόταν να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις μόνο υπό την επίβλεψη του προσωπικού.
«Πήραν τα τηλέφωνα όλων και όλοι οι νέοι ασθενείς είπαν πολλές φορές ότι υπάρχει μια Τσετσένη γυναίκα [που ονομάζεται] Λίμα, στην οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να της δοθεί τηλέφωνο», δήλωσε ο Μανίλοβα στη Meduza.
«Από την πρώτη μέρα άρχισαν να μου χορηγούν για θεραπεία κάποιο είδος ισχυρών ναρκωτικών, δεν μου είπαν το όνομα».
Σύμφωνα με την Άννα Μανίλοβα, η Χαλιμάτ Ταραμόβα λάμβανε επίσης μυστήρια φάρμακα.
Η Μανίλοβα κατάφερε να περάσει λαθραία ένα κινητό τηλέφωνο στο εξοχικό σπίτι – κλινική.
Αργότερα δημοσίευσε ένα βίντεο και αρκετές φωτογραφίες στο Instagram που τραβήχτηκαν στο δωμάτιο της Χαλιμάτ Ταράμοβα.
Η Μανίλοβα είπε ότι το προσωπικό της κλινικής κατάλαβε τη σχέση τους σχεδόν αμέσως: προσπαθούσαν να περάσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους μαζί.
Η Μανίλοβα έφυγε από την κλινική μετά από μια εβδομάδα.
«Η Λίμα δεν έχει διαταραχές, δεν υπήρχε διάγνωση. Για να το πω απλά, τη θεράπευαν από μένα», είπε η Άννα.
Συνολικά, η Χαλιμάτ Ταράμοβα πέρασε σχεδόν τρεις μήνες στην ιδιωτική κλινική.
«Ο πατέρας της είπε: θα νοσηλευτείς στην κλινική μέχρι να ξεχάσετε τις “Άννες”», είπε η Μανίλοβα στη Meduza.
Τελικά, είπε η Άννα, οι γονείς της Ταραμόβα κατάλαβαν ότι οι γιατροί απλώς άρμεγαν τα χρήματά τους και αποφάσισαν να φέρουν την κόρη τους πίσω στο Γκρόζνι.
Πίσω στην Τσετσενία, οι γονείς της Χαλιμάτ Ταράμοβα αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια άλλη «θεραπεία» για την κόρη τους: «θρησκευτική ιατρική».
Η Άννα Μανίλοβα θυμήθηκε να ρωτάει την Ταραμόβα εάν οι γονείς της θα προσπαθήσουν να την κάνουν να υποστεί ένα είδος «εξορκισμού».
«Είπε, “Όχι, δεν είναι έτσι”. Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν. Μόνο που η Λίμα δεν ξυλοκοπήθηκε με μπαστούνια, της διάβασαν το Κοράνι και την έβαλαν να γονατίσει», είπε η Μανίλοβα.
Μετά από αυτό το «τελετουργικό» οι Τσετσένοι αστυνομικοί ενεπλάκησαν.
Η Χαλιμάτ είπε στην Άννα ότι ο πατέρας της κλήθηκε από την Αστυνομία.
Η Χαλιμάτ είπε στην Άννα ότι αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο που της απαγόρευε να φύγει από την Τσετσενία για τους επόμενους έξι μήνες.
Σε αυτό το σημείο, η Χαλιμάτ επικοινώνησε με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ρωσικό LGBT Δίκτυο για βοήθεια.
Σύμφωνα με τον David Isteev, συντονιστή του προγράμματος βοήθειας έκτακτης ανάγκης του Ρωσικού LGBT, η Χαλιμάτ Ταράμοβα επικοινώνησε με την ομάδα υπεράσπισης στις 28 Μαΐου 2021.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά την επιστροφή της Ταράμοβα στην Τσετσενία, το Ρωσικό LGBTQ Δίκτυο μοιράστηκε μια ηχογράφηση κλήσης της στην τηλεφωνική τους γραμμή.
«Φοβάμαι ότι μια μέρα θα με σκοτώσουν και αυτό θα είναι. Φοβάμαι πολύ», λέει η φωνή της γυναίκας στην ηχογράφηση.
Μια εβδομάδα αργότερα, η Άννα Μανίλοβα πέταξε στην Τσετσενία και έκανε check in σε ένα ξενοδοχείο στο Γκρόζνι.
«Μόλις σχεδιάσαμε να δούμε η μία την άλλη και να συζητήσουμε τι πρόκειται να κάνουμε προσωπικά», εξήγησε η Μανίλοβα στη Meduza.
Η Χαλιμάτ είπε στην οικογένειά της ότι πήγαινε στο σαλόνι ομορφιάς, σχεδιάζοντας να δει την Άννα στον δρόμο της επιστροφής.
Σύμφωνα με τη Μανίλοβα, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την οικογένεια της Χαλιμάτ όταν έφυγε από το κομμωτήριο.
Άρχισαν να την καλούν συνεχώς στο τηλέφωνό της.
Στο ξενοδοχείο, η Χαλιμάτ έκανε πρόταση γάμου στην Άννα και της έδωσε ένα δαχτυλίδι. Εκείνο το βράδυ, οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να φύγουν από την Τσετσενία.
Ακτιβιστές από το ρωσικό δίκτυο LGBT βοήθησαν την Άννα και τον Χαλιμάτ να φτάσουν σε καταφύγιο γυναικών στη Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα της γειτονικής περιοχής, το Νταγκεστάν.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 10 Ιουνίου, οι αστυνομικοί του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας μπήκαν με το ζόρι στο καταφύγιο αναζητώντας την Ταραμόβα.
Η επιδρομή στο καταφύγιο των γυναικών δημιούργησε πολύ θόρυβο.
Όπως τόνισε τότε η δικηγόρος Όλγα Γνεζντίλοβα από την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης, η δημοσιότητα ήταν πιθανότατα ένα από τα μόνα πράγματα που εγγυήθηκαν τη βραχυπρόθεσμη ασφάλεια του Χαλιμάτ Ταραμόβα.
Τρεις ημέρες αργότερα, η Ταραμόβα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Τσετσενίας, όπου χαρακτηρίστηκε η απόπειρά της να διαφύγει από την Τσετσενία ως φερόμενη «απαγωγή».
Στις 14 Ιουνίου, το Ρωσικό Δίκτυο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για την υπόθεση της Χαλιμάτ Ταράμοβα.
Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό, αποδεχόμενο την εμφάνιση της Χαλιμάτ στην κρατική τηλεόραση της Τσετσενίας ως απόδειξη ότι δεν κινδύνευε.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, έγραψε στο Telegram ότι είχε μιλήσει με τον Χαλιμάτ τηλεφωνικά -φέρεται ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ αναμίχθηκε ο ίδιος. Σύμφωνα με τη Σιμονιάν, η νεαρή γυναίκα είπε ότι ήταν καλά και ότι ήθελε κυρίως τα μέσα να σταματήσουν να γράφουν γι’ αυτήν.
Σε συνομιλία με τη Meduza, η Άννα Μανίλοβα είπε ότι η Χαλιμάτ κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της λίγο μετά την εμφάνισή της στην κρατική τηλεόραση της Τσετσενίας.
Φαίνεται ότι η Χαλιμάτ της ζήτησε συγγνώμη που δεν είχε το θάρρος να πει δημόσια την αλήθεια.
«Μου ζήτησε να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες μας, να κάνω τα πάντα για να μην ξεχαστεί».
Στις 11 Αυγούστου, το κανάλι Telegram Baza ανέφερε ότι δήθεν, η Χαλιμάτ Ταράμοβα είχε επιχειρήσει να φύγει για δεύτερη φορά, αλλά κρατήθηκε στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν (αφού συνελήφθη από κάμερες παρακολούθησης) και επέστρεψε για άλλη μια φορά στο σπίτι.
Το Baza ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη στις 31 Ιουλίου, αλλά δεν αποκάλυψε την πηγή τους.
Ο αρχισυντάκτης του Baza Nikita Mogutin είπε στη Meduza ότι επαλήθευσαν αυτές τις αναφορές.
«Είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι για αυτήν την ιστορία», είπε.
Όπως και να έχει, η τοποθεσία που βρίσκεται τώρα η Χαλιμάτ Ταράμοβα είναι προς το παρόν άγνωστη.
Η δημοσιογράφος από το Νταγκεστάν και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σβετλάνα Ανοχίνα -η οποία βρισκόταν στο καταφύγιο γυναικών στη Μαχατσκάλα όταν πήρε η Χαλιμάτ- έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιστορία του Baza.
«Τηλεφώνησα σε όλους όσους μπορεί να γνωρίζουν κάτι για αυτό.
»Όχι, κανείς δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.
»Και, για να είμαι ειλικρινής, αμφιβάλλω ότι η Λίμα θα είχε φύγει για δεύτερη φορά στο Νταγκεστάν και ότι θα την είχαν πιάσει», έγραψε η Ανοχίνα στο Instagram.
Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέθεσε επίσης ότι η ιστορία θα μπορούσε να είναι παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στην κάλυψη του θανάτου της Χαλιμάτ Ταράμοβα.
«Όταν μια ιστορία προσελκύει υπερβολική προσοχή και ένα άτομο δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να “χαθεί”, τότε έχουμε φήμες ότι έφυγε μακριά», είπε.
Μετά τα νέα για την υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόδραση της Χαλιμάτ Ταράμοβα, οι χρήστες του Twitter, φοβούμενοι για τη ζωή της, ξεκίνησαν μια καμπάνια για να επιστήσουν την προσοχή στην υπόθεσή της με τα hashtags “Freedom for Khalimat” (#свободухалимат) και “Where is Khalimat” (#гдехалимат).
Στις 15 Αυγούστου, ακτιβιστές πραγματοποίησαν πικετοφορία στην Αγία Πετρούπολη, βγαίνοντας στους δρόμους με αφίσες που έγραφαν:
«Πού βρίσκεται η Χαλιμάτ Ταραμόβα – αιχμάλωτη ή σκοτωμένη;» και «Οι απαγωγές δεν θα περάσουν απαρατήρητες».
Η Άννα Μανίλοβα φοβάται ότι ο Χαλιμάτ «μπορεί να ελέγχεται με κάποιο είδος φαρμάκων», όπως συνέβη στην κλινική έξω από τη Μόσχα.
Πιστεύει επίσης ότι ένας από τους αδελφούς της Ταραμόβα απαντά σε μηνύματα στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά μέσα.
Η Άννα έλαβε ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα από τη Χαλιμάτ στις 10 Ιουλίου, το οποίο πιστεύει ότι αναγκάστηκε να ηχογραφήσει.
Έγραφε: «Άνια, αυτή είναι η Λίμα». Αυτή είναι η τελευταία φορά που η Άννα άκουσε τη φωνή της συντρόφου της.
Στις 15 Αυγούστου, ένας άγνωστος έστειλε στιγμιότυπα βίντεο στην Άννα Μανίλοβα από την αδελφή της Χαλιμάτ, Φατίμα Ταράμοβα.
Η Φατίμα επιβεβαιώνει ότι η αδελφή της είναι ζωντανή.
Η βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Οξάνα Πούσκινα, σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Χαλιμάτ Ταραμόβα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.
Η Πούσκινα είπε στη Meduza ότι δεν ήταν επίσης σε θέση να λάβει νέες πληροφορίες για τη νεαρή γυναίκα και ότι, σε γενικές γραμμές, έχει ένα «άσχημο προαίσθημα».
«Επικοινώνησα με νομοθέτες από την Τσετσενία. Είναι απασχολημένοι με τις [επερχόμενες κοινοβουλευτικές] εκλογές, αλλά με διαβεβαιώνουν ότι η κοπέλα είναι καλά.
»Και η οικογένειά της ζητά να μην πυροδοτηθεί το θέμα», είπε η Πούσκινα στην ιστοσελίδα Meduza.
«Νομίζω ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τις εκλογές. Κανείς δεν χρειάζεται μια “τοξική” ατζέντα αυτή τη στιγμή».