Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ φέρνει τάνκερ με πετρέλαιο από το Ιράν στον Λίβανο – Σοβαρή κλιμάκωση

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ φέρνει τάνκερ με πετρέλαιο από το Ιράν στον Λίβανο – Σοβαρή κλιμάκωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο με καύσιμα καταπλέει σύντομα στον Λίβανο, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη λιβανέζικη κρίση και θα εμποδίσει τις προσπάθειες του διορισμένου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο, λένε αναλυτές στη Βηρυτό, μεταδίδει η ιστοσελίδα «The Arab Weekly».

Οι πηγές βλέπουν τον Νασράλα να προσπαθεί να αμφισβητήσει ό,τι απομένει από το λιβανέζικο κράτος.

Με αυτόν τον τρόπο θα καθιερώσει την αντίληψη ότι το κόμμα του, που συνδέεται με το Ιράν, ισοδυναμεί με ολόκληρο τον Λίβανο.

Ο Νασράλα εξόργισε τους επικριτές του λέγοντας ότι τα ιρανικά δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν καύσιμα στον Λίβανο αποτελούν «λιβανέζικο έδαφος».

Επίσης, κατακρίθηκε για την προσπάθειά του να καταστήσει τον Λίβανο «ιρανική επαρχία».

Οι δηλώσεις του Νασράλα προκάλεσαν βίαιη απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του Κινήματος του Μέλλοντος, Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος είπε ότι φοβάται ότι ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις και εμπάργκο εξαιτίας της κίνησης της Χεζμπολάχ.

Ο Χαρίρι έγραψε στο Twitter:

«Είναι αυτό που ακούσαμε σήμερα το πρωί για την άφιξη ιρανικών πλοίων καλή είδηση ​​για τους Λιβανέζους ή μια επικίνδυνη ανακοίνωση που δείχνει ότι ο Λίβανος θα παρασυρθεί σε εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις;

»Η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι η βάση της κρίσης καυσίμων στον Λίβανο βρίσκεται στο σκόπιμο λαθρεμπόριο καυσίμων για να εξυπηρετήσει το συριακό καθεστώς.

»Η λύση θα πρέπει να είναι να σταματήσει το λαθρεμπόριο αντί να δημιουργηθούν προσδοκίες για λήψη ιρανικού καυσίμου».

Πρόσθεσε ότι «το κόμμα γνωρίζει επίσης ότι τα ιρανικά πλοία υποστήριξης θα φέρουν μαζί τους πρόσθετους κινδύνους και κυρώσεις στους Λιβανέζους, παρόμοιες με τις κυρώσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί η Βενεζουέλα και άλλες χώρες.

«Το να θεωρούμε τα ιρανικά πλοία ως “λιβανέζικο έδαφος” αντιπροσωπεύει την υψηλότερη μορφή παράβλεψης για την εθνική μας κυριαρχία και μια απαράδεκτη πρόσκληση να αντιμετωπίσουμε τον Λίβανο σαν να ήταν ιρανική επαρχία».

Υποσχέθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουμε κάλυμμα για έργα που θα οδηγήσουν τον Λίβανο σε παράλογους πολέμους εναντίον των Αράβων και του κόσμου».

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει συχνά κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες και πρόσωπα που έχουν σχέσεις με την Τεχεράνη.

Τον Μάιο του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ξανά κυρώσεις στο Ιράν, αφού αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Χαρίρι πρόσθεσε: «Ναι, το Ιράν εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης (στον Λίβανο).

»Διαφορετικά, πώς μπορεί το ιρανικό κράτος να επιτρέψει στον εαυτό του να παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και να συμφωνήσει να στείλει πλοία στον Λίβανο χωρίς την έγκριση της λιβανέζικης κυβέρνησης;

»Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου η Χεζμπολάχ διαθέτει όλα τα υπουργικά χαρτοφυλάκια, από την υγεία, την οικονομία έως την άμυνα, τα λιμάνια και τα δημόσια έργα και έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει φάρμακα από το Ιράν και να φέρει ιρανικά πλοία φορτωμένα με ντίζελ και βενζίνη και να απειλήσει να τους φέρει από τη θάλασσα, τη στεριά και μέρα μεσημέρι, παρά τη θέληση των στρατιωτικών Αρχών και των Αρχών ασφαλείας».

Τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ δεν θα έχει την άδεια να παραδώσει τον Λίβανο στην ιρανική επιρροή».

Λιβανέζικες πηγές επεσήμαναν ότι η βίαιη απάντηση του Σαάντ Χαρίρι στον Νασράλα έρχεται σε αντίθεση με την απόλυτη σιωπή του προέδρου Μισέλ Αούν, ο οποίος δεν είπε λέξη για μια κίνηση που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη χώρα, την οικονομία της και το μέλλον της συνολικά.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Δυνάμεων του Λιβάνου, Σαμίρ Γκεαγιά, κατηγόρησε τον πρόεδρο Αούν για τις οποιεσδήποτε συνέπειες μπορεί να προκύψουν από την έλευση δεξαμενόπλοιων καυσίμων από το Ιράν.

Σε μια επιστολή προς τον Αούν, ο Γκεαγιά είπε:

«Εσείς, κύριε Πρόεδρε, φέρετε την πλήρη ευθύνη για το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα ως αποτέλεσμα της μη απελευθέρωσης της εισαγωγής πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων ειδών, ενώ αφήνετε τη Χεζμπολάχ να το κάνει αυτό στρεβλά και με παράνομα μέσα, που θα εκθέσουν τον Λίβανο σε πραγματική καταστροφή».

Το… καράβι από την Περσία

Ο Νασράλα αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων θα αποπλεύσει από το Ιράν και θα κατευθυνθεί προς τον Λίβανο μέσα σε λίγες ώρες.

«Ανακοινώνω ότι το πρώτο μας δεξαμενόπλοιο καυσίμων, το οποίο θα αναχωρήσει από το Ιράν, έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και θα αποπλεύσει μέσα σε λίγες ώρες», είπε.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από το κανάλι Al-Manar, ότι «αυτό το δεξαμενόπλοιο θα ακολουθήσουν άλλα δεξαμενόπλοια» και προειδοποίησε για παραμπόδιση του πλοίου λέγοντας:

«Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος για την εμπειρία μας στους πολέμους, είτε είναι στρατιωτικοί, οικονομικοί ή στον τομέα της ασφάλειας».

Ευχαρίστησε το Ιράν για τη στήριξή του στον Λίβανο και είπε ότι «εδώ και 40 χρόνια, το Ιράν δεν έχει παρέμβει στις υποθέσεις του Λιβάνου και η απόφασή μας είναι στα χέρια μας».

Ο Νασράλα επιτέθηκε κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Βηρυτό, κατηγορώντας την ότι «τρέχει τον οικονομικό πόλεμο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον του Λιβάνου».

Οι Λιβανέζοι περιμένουν καθημερινά σε μεγάλες ουρές μπροστά από τα πρατήρια καυσίμων για να αγοράσουν βενζίνη.

Η μακροχρόνια αναμονή έχει προκαλέσει μερικές φορές θανατηφόρα βία, ενώ ορισμένα πρατήρια έχουν κλείσει εντελώς.

Πολλοί Λιβανέζοι καταφεύγουν σε αγορά καυσίμων από τη μαύρη αγορά.

Η κρίση καυσίμων έχει επηρεάσει διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, φούρνων, επικοινωνιών και παντοπωλείων.

Η κρίση προκλήθηκε από την αδυναμία της εταιρείας «Electricité du Liban» να παρέχει ενέργεια σε όλες τις περιοχές της χώρας, οδηγώντας στην αύξηση της διαλογής ισχύος σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Δεν υπάρχει πλέον αρκετό ντίζελ για τις ιδιωτικές γεννήτριες για να καλύψουν τις ώρες διακοπής ρεύματος.

Οι δηλώσεις του Νασράλα ήρθαν σε μια εποχή που ο διορισμένος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες στο σχηματισμό της κυβέρνησής του.

Πέρασαν τρεις εβδομάδες από τότε που ο Μικάτι ανέλαβε τον σχηματισμό κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος λόγω ασυμβίβαστων διαφορών με τον Πρόεδρο Αούν για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, παραιτήθηκε εννέα μήνες μετά την ανάθεση του ίδιου καθήκοντος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Ισραήλ: Συνελήφθη κάτοικος της Ιερουσαλήμ ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Ερντογάν και Νετανιάχου ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο ισχυρός άνδρας στη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου: «Πριν από ένα χρόνο είπα κάτι απλό: Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, και όντως την αλλάζουμε»

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr