Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και Κατάρ θέλουν να πάρουν την Ιορδανία με το μέρος τους – Οι αμερικανικές βάσεις

Τουρκία και Κατάρ θέλουν να πάρουν την Ιορδανία με το μέρος τους – Οι αμερικανικές βάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία και το Κατάρ επανέφεραν πρόσφατα την προσοχή τους στην Ιορδανία εν μέσω ενδείξεων για ανανεωμένο ενδιαφέρον της Δύσης για τον περιφερειακό ρόλο του Αμμάν, ενόψει των ιρανικών απειλών, των συνεχιζόμενων εξελίξεων στο Ιράκ και τη Συρία καθώς και την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Πολιτικές πηγές στο Αμμάν ανέφεραν στην ιστοσελίδα «The Arab Weekly» την Πέμπτη ότι οι πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών του Κατάρ και της Τουρκίας στο Αμμάν δεν ήταν εντελώς απρογραμμάτιστες, αλλά μάλλον σχετίζονται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Δύσης για τον περιφερειακό ρόλο της Ιορδανίας.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσαν ότι η Τουρκία και το Κατάρ ελπίζουν να παρασύρουν το Αμμάν στο πλευρό τους.

Να σημειωθεί ότι οι ενδοαραβικές περιφερειακές εντάσεις που επικρατούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό έχουν «αποψυχθεί» μετά τη σύναψη της συμφωνίας συμφιλίωσης «Αλ Ουλά» που έληξε τη διαμάχη με το Κατάρ.

Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Την επόμενη μέρα, είχε συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ιορδανός μονάρχης φέρεται να συζήτησε και με τους δύο τις περιφερειακές συγκρούσεις και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.

Η Βασιλική Αυλή της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του βασιλιά με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, στην οποία αναφέρει ότι οι πλευρές «συζήτησαν διμερείς σχέσεις και τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως τους οικονομικούς και τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες, εκτός από τις κρίσεις στην περιοχή και τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικών λύσεων σε αυτές».

Η Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, φαίνεται αρκετά ικανοποιημένη με το ανανεωμένο δυτικό και περιφερειακό ενδιαφέρον.

«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, που καλύπτει διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στον λογαριασμό του στο Twitter την Τρίτη.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό ρόλο της Ιορδανίας έχει μεγάλη συμβολική σημασία ενόψει των πολλών κρίσεων που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, η τελευταία από τις οποίες ήταν ένα σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρίγκιπα Χάμζα μπιν αλ Χουσεΐν, τον 41χρονο ετεροθαλή αδερφό του βασιλιά.

Αμερικανικές βάσεις μεταφέρθηκαν από το Κατάρ στην Ιορδανία

Νωρίτερα τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ μετά τη μεταφορά εξοπλισμού και στρατιωτών στην Ιορδανία, σε μια κίνηση που οι αναλυτές λένε ότι τοποθετεί την Ουάσιγκτον καλύτερα απέναντι στο Ιράν και αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του αμερικανικού στρατού στην περιοχή.

Μια ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου ανέφερε ότι οι προμήθειες από τις τρεις βάσεις, εκτός από μια αποστολή υποστήριξης που σταθμεύει εκεί, είναι τώρα μέρος της περιφερειακής ομάδας υποστήριξης στην Ιορδανία.

Πριν από αυτό τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, Βρετανοί αλεξιπτωτιστές συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με Ιορδανούς ομολόγους τους, μια κίνηση που ισοδυναμούσε με προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Ρωσία και τα στρατηγικά της συμφέροντα στη Συρία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίβλεψη και τη διοίκηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν ή πιθανών συγκρούσεων με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να εξηγήσουν τη διάβρωση των σχέσεων μεταξύ Αμμάν και Τεχεράνης και τη δημιουργία μιας τριμερούς περιφερειακής συμμαχίας Ιορδανίας-Ιράκ-Αιγύπτου με την ονομασία «The New Levant», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ιορδανός βασιλιάς συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη είπε ότι η επίσκεψη ήταν «μια ευκαιρία για να συζητήσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή και να αναδείξουμε τον ηγετικό ρόλο της Ιορδανίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Υπενθυμίζουμε: 21 Ιανουαρίου 2021 – Το Κατάρ θέλει να βγάλει την Τουρκία από την απομόνωση στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λόιντ Όστιν διαμήνυσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τουρκική εισβολή στη Β/Α Συρία – Οι Τούρκοι τον… χαβά τους

Ερντογάν: Οι Κούρδοι της Συρίας (SDF) είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν μαζί τους

Η Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας – Τα τουρκικά υπουργεία αναλαμβάνουν τη διακυβέρνησή της

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr