Ο πρώην διπλωμάτης και ιδρυτικό μέλος του αντιπολιτευτικού κινήματος «Ρασάντ» της Αλγερίας, Μοχάμεντ Λάρμπι Ζιτούτ, αποκάλυψε ότι οι βρετανικές Αρχές τον ειδοποίησαν για έναν επικείμενο κίνδυνο για τη ζωή του και τον συμβούλεψαν να μετακομίσει σε διαφορετική τοποθεσία για την προστασία του. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε.
Ο Ζιτούτ εξήγησε, μιλώντας στο Arabi21, ότι στελέχη της βρετανικής ασφάλειας τον επισκέφθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ενώ συμμετείχε σε ζωντανή εκπομπή για τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα στην Αλγερία και του είπαν ότι είχαν πληροφορίες για έναν επικείμενο κίνδυνο για τη ζωή του, που απαιτεί να είναι προσεκτικός και να αλλάξει αμέσως κατοικία.
«Άκουσα με προσοχή τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος μου απευθύνθηκε με μεγάλη ανησυχία για την ασφάλειά μου … Με καθησύχασε η προθυμία που έδειξε, ωστόσο, του έδωσα να καταλάβει ότι δεν μπορώ να φύγω από αυτό το σπίτι που νοίκιασα πριν από χρόνια και ένιωθα ασφαλής και σταθερός σε αυτό, και από τον οποίο προχωρώ τον ειρηνικό και πολιτικό αγώνα μου, προκειμένου να συμβάλω στην απελευθέρωση των Αλγερινών από τη μάστιγα της στρατιωτικής κυριαρχίας (και τη μετατροπή της Αλγερίας) σε ένα πολιτικό κράτος», είπε.
Η Αστυνομία προειδοποίησε τον Ζιτούτ ότι οι πληροφορίες της δείχνουν ότι η απειλή προέρχεται από εκείνους που έχουν τον έλεγχο των υποθέσεων της Αλγερίας και προήλθε ως αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού από τις αλγερινές Αρχές του κινήματος «Ρασάντ» ως τρομοκρατικής οργάνωσης, εξήγησε ο Ζιτούτ – ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του κινήματος.
Οι Αρχές κατηγόρησαν τόσο το κίνημα «Ρασάντ» και το «Κίνημα για την αυτοδιάθεση της Καβύλιας (MAK)» ότι ευθύνονται για τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Αλγερία.
Ο Ζιτούτ πρόσθεσε: «Κατάλαβα επίσης από τη βρετανική Αστυνομία τι υπονοούσε ο [πρόεδρος της Αλγερίας] Αμπντελμαζίντ Τεμπούν στο σχόλιό του για τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Αλγερία, όταν είπε ότι θα φέρουν, με κάθε τρόπο, ακτιβιστές από το εξωτερικό που μιλούν εναντίον των ηγετών της Αλγερίας· που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η φυσική εκκαθάριση».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αρχών της Αλγερίας κατά του κινήματος «Ρασάντ», ο Ζιτούτ είπε:
«Πρόκειται για γελοίες και ψευδείς κατηγορίες που δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο, εκτός από τη σύγχυση της κυρίαρχης συμμορίας και την αποτυχία τους να πείσουν τους Αλγερινούς με όλα όσα έχουν κάνει, από τις συνθήκες παραποίησης των εκλογών (σ.σ. νοθεία) και τα αποτυχημένα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την κατάσβεση των πυρκαγιών και την επισκευή των υποδομών, σε σημείο που οι άνθρωποι να μην έχουν νερό το καυτό καλοκαίρι, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις».
Από την έναρξη του λαϊκού κινήματος της Αλγερίας τον Φεβρουάριο του 2019, το Ζιτούτ μεταδίδει ζωντανές ομιλίες κάθε βράδυ μέσω Facebook και YouTube για να μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την πορεία των γεγονότων στην Αλγερία.
Την Τετάρτη, ο Αλγερινός αντιφρονούντας έπρεπε να διακόψει την ομιλία του καθώς η Αστυνομία χτύπησε την πόρτα του.
Τον περασμένο Μάιο, η Αλγερινή Προεδρία ανακοίνωσε την καταχώριση των κινήσεων «Ρασάντ» και «MAK» ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» και τις κατηγόρησε για απόπειρα «αποσταθεροποίησης της χώρας».
Το κίνημα «Ρασάντ» είναι μια Αλγερινή πολιτική αντιπολίτευση που ιδρύθηκε το 2007 στην Ευρώπη.
Το «MAK» είναι ένα αυτονομιστικό κίνημα που ιδρύθηκε το 2002. Οι περισσότεροι ηγέτες του κατοικούν στη Γαλλία. Από την ίδρυσή του, το «ΜΑΚ» απαιτεί την ανεξαρτησία των επαρχιών που κατοικούνται από Βέρβερους στην ανατολική Αλγερία και ανακοίνωσε το 2010 τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή.