Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να επιτευχθεί ο διάλογος με τους Ταλιμπάν ώστε να μην χαθούν όλα όσα πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, ο Τζουζέπε Κόντε, νεοεκλεγμένος εδώ και λίγες μόλις εβδομάδες ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, εξέφρασε την «ανάγκη για στενό διάλογο με το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, που τουλάχιστον στις λέξεις αποδείχθηκε αρκετά χαλαρό».
Αντίθετης άποψης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος κατά την διάρκεια του G7 αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.
«Είναι σημαντικό» –τονίζει ο Ντι Μάιο– «να ενεργούμε συντονισμένα απέναντι στους Ταλιμπάν.
»Πρέπει να τους κρίνουμε από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους.
»Έχουμε κάποια περιορισμένη και διαθέσιμη μόχλευση πάνω τους, όπως η απομόνωση από τη Διεθνή Κοινότητα και η συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας που έχει παρασχεθεί έως τώρα.
»Πρέπει να διατηρήσουμε μια σταθερή θέση όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και να μεταφέρουμε σαφή μηνύματα από κοινού».
Η κάθετη στάση του Ντι Μάιο –και αυτός σημαντικό μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων– ανάγκασε τον Τζουζέπε Κόντε να αλλάξει πορεία στις δηλώσεις του:
«Απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, όπου κινδυνεύουν τα πιο στοιχειώδη και θεμελιώδη δικαιώματα, είναι ντροπή που στην Ιταλία υπάρχουν εκείνοι που παίζουν για να εκμεταλλεύονται γεγονότα και δηλώσεις για απαίσιους σκοπούς πολιτικής αντιπαράθεσης».
Οι δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού προκάλεσαν σειρά σφοδρών αρνητικών αντιδράσεων και σε διάφορα άλλα κόμματα.
Από το Italia Viva του Ματέο Ρέντσι ως και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, οι κριτικές που ασκήθηκαν είναι πολύ σκληρές.
Μάλλον το λιγότερο βαρύ σχόλιο που απευθύνθηκε στις δηλώσεις του Τζουζέπε Κόντε είναι αυτό του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Ενρίκο Λέττα, ο οποίος είπε ότι για αυτόν ο διάλογος με τους Ταλιμπάν «φαίνεται πολύ δύσκολος. Πρέπει να εξοπλιστούμε για το χειρότερο, αλλά αν η κατάσταση βελτιωθεί, τόσο το καλύτερο».