Η πρώτη στρατιωτική δύναμη αντίστασης ενάντια στους Ταλιμπάν πρόκειται να σχηματιστεί από τον Αχμάντ Μασούντ, γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο στρατιωτικός συντάκτης Μπάπακ Τακβαίε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αχμάντ Μασούντ είναι γιος του μεγάλου Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του πατριώτη Αφγανού πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη που αρχικά αντιστάθηκε στους σοβιετικούς και αργότερα στους Ταλιμπάν.
Επίκεντρο της αντίστασης στους Ταλιμπάν και αυτή τη φορά φαίνεται να είναι η Κοιλάδα Παντζσίρ (Panjshir), «η μόνη περιοχή του Αφγανιστάν που οι Ταλιμπάν δεν κατάφεραν να καταλάβουν», γράφει ο Μπάπακ Τακβαίε και προσθέτει ότι, «πολλοί πρώην στρατιώτες του Αφγανικού Στρατού προσχώρησαν στο πλευρό του».
Σε άλλη ανάρτηση ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι, ο Αμρουλάχ Σαλέχ, πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν και ο Αχμάντ Μασούντ, πραγματοποίησαν την Κυριακή το βράδυ συνάντηση με πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και φυλάρχους με θέμα συζήτησης τη συγκρότηση αντιστασιακής δύναμης στην Κοιλάδα Παντζσίρ ενάντια στους Ταλιμπάν.
Η Κοιλάδα Παντζσίρ
Η Κοιλάδα Παντζσίρ (σημαίνει Κοιλάδα των Πέντε Λεόντων) είναι μία κοιλάδα στο βορειοκεντρικό Αφγανιστάν, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, κοντά στην οροσειρά του Ινδοκούς.
Βρίσκεται στην Επαρχία Παντζσίρ και χωρίζεται από τον ποταμό Παντζσίρ.
Η κοιλάδα αποτελεί τον τόπο διαμονής περισσότερων από 140.000 ανθρώπων, περιλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων της εθνικής ομάδας των Τατζίκων του Αφγανιστάν.
Υπήρξε το μέρος όπου διεξήχθησαν οι μάχες την περίοδο 1980-1985 της Δημοκρατίας του Αφγανιστάν (υπό τον έλεγχο των Σοβιετικών) και των Σοβιετικών εναντίον των Μουτζαχεντίν (φανατικών ισλαμιστών) κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1996–2001) σημειώθηκαν ξανά μάχες στην κοιλάδα, μεταξύ των Ταλιμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία βρισκόταν υπό την ηγεσία του τατζικικής καταγωγής Αφγανού πολέμαρχου Αχμάντ Σαχ Μασούντ.
Ποιοι είναι οι Τατζίκοι
Οι Τατζίκοι θεωρούνται αρχαίος λαός ιρανικής καταγωγής που αποτελεί περίπου το μισό πληθυσμό του σημερινού Τατζικιστάν (Χώρα των Τατζίκων).
Ο συνολικός πληθυσμός των Τατζίκων υπολογίζεται σήμερα περί τα 20.000.000 άτομα.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος, περίπου το 1/3 διαμένει, στο Ουζμπεκιστάν, άλλο 27% στο Αφγανιστάν, και το υπόλοιπο μοιράζεται στην ίδια χώρα, το Πακιστάν και το Ιράν.
Οι Τατζίκοι θεωρούνται κληρονόμοι ενός παλαιού πολιτισμού μόνιμα εγκατεστημένων (όχι νομάδων) στο ιρανικό οροπέδιο απ΄ όπου και εξαπλώθηκαν στη γύρω κεντρική Ασία κατά τους προϊστορικούς χρόνους σε μια έκταση που εκτείνονταν από την Κασπία θάλασσα μέχρι τα σύνορα της Κίνας.
Βρέθηκαν υπό τη δυναστεία τω Αχαιμενιδών και τη δυναστεία των Σασανιδών όπου η περσική επίδραση υπήρξε πολύ μεγάλη.
Αργότερα όταν τουρκικά φύλα μετανάστευσαν στη περιοχή που διέμεναν οι Τατζίκοι άσκησαν και αυτά μεγάλη επίδραση στον πολιτισμό τους.
Γλώσσα τους είναι η τατζική ή τατζικική που κατά τους γλωσσολόγους αποτελεί ένα μικτό ιδίωμα της αρχαΐζουσας περσικής φαρσί και δαρικής, επηρεασμένη με πολλά δάνεια γλωσσών των γύρω λαών η οποία γράφεται με κυριλλική γραφή ή αραβική γραφή.
Ως προς το θρήσκευμα οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι Σουνίτες, κάποιοι εξ αυτών είναι Σιίτες και κάποιοι πολύ λιγότεροι που ζουν απομακρυσμένοι σε ορεινές περιοχές ακολουθούν το ζωροαστρισμό.
Δείτε την ανάρτηση του Μπάπακ Τακβαίε:
#BREAKING: First resistance military force against #Taliban is going to be formed by #AhmadMasoud, son of Great #AhmadShahMasoud in #Panjshir valley. Panjshir is the only district in #Afghanistan that #Taliban has not managed to capture! Many ex-Afghan Army troops have joined him pic.twitter.com/XVnBZGpgh6
— Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε – بابک تقوایی (@BabakTaghvaee) August 16, 2021