Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Τρία μέλη του ISIS που κρατούσαν 7χρονη Γιαζίντι σκλάβα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Τουρκία: Τρία μέλη του ISIS που κρατούσαν 7χρονη Γιαζίντι σκλάβα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρία μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που απήγαγαν ένα κορίτσι Γιαζίντι, τη μετέφεραν από το Ιράκ στην Τουρκία και προσπάθησαν να την πουλήσουν στο διαδίκτυο, αφέθηκαν ελεύθεροι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, όπου διαμένουν σήμερα, γράφει η δημοσιογράφος Ουζέι Μπουλούτ στην ιστοσελίδα Jihad Watch.

Αφού καταχωρήθηκε προς πώληση στο βαθύ διαδίκτυο, το 7χρονο κορίτσι Γιαζίντι διασώθηκε σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησε η τουρκική Αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ένα σπίτι με κελιά του Ισλαμικού Κράτους στην Άγκυρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Η τουρκική Αστυνομία ανακοίνωσε την επιδρομή και τη διάσωση του παιδιού μέσω δελτίου Τύπου και βίντεο.

Οι Γιαζίντι είναι γηγενής και διωκόμενη μη μουσουλμανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή.

Υπέστησαν γενοκτονία από το Ισλαμικό Κράτος στην αρχαία πατρίδα τους, το Σιντζάρ (Ιράκ) το 2014.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.800 παιδιά και γυναίκες Γιαζίντι παραμένουν αιχμάλωτα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την έφοδο της Αστυνομίας, τρεις Ιρακινοί υπήκοοι, ο Anas V., ο Nasır H.R. και ο Sabah A.H.O., ανακρίθηκαν με βάση τις κατηγορίες για απαγωγή και κράτηση ενός κοριτσιού Γιαζίντι ως ομήρου στη γιάφκα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι Anas και Nasır αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης με περιοριστικούς όρους στις 27 Φεβρουαρίου -την ίδια ημέρα της επιδρομής- μετά τις ανακρίσεις τους.

Ο Sabah, ωστόσο, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Άγκυρα.

Κατά την πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, ο Sabah έδωσε κατάθεση στο δικαστήριο από τη φυλακή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του με παρόμοια δικαστικά περιοριστικά μέτρα.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Anas και ο Nasır, συμμετείχαν επίσης στην ακρόαση.

Και τα τρία μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους στην Άγκυρα.

Υποτίθεται ότι πηγαίνουν καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στις κατοικίες τους και υπογράφουν ένα έγγραφο που δείχνει ότι δεν έχουν φύγει από την Τουρκία.

Η επόμενη ακρόασή τους είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου.

Το κατηγορητήριο σχετικά με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε ότι ο Anas και ο Nasır είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από το Ιράκ.

Τα δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για την απαγωγή, ότι δεν είχαν καμία γνωριμία μεταξύ τους στο παρελθόν και ότι συναντήθηκαν μόνο ενώ ήταν υπό κράτηση της Αστυνομίας.

Το κατηγορητήριο ανέφερε επίσης ότι ο Anas και ο Nasir εργάζονταν υπό τον Τζαμπάρ Σαλμάν Αλί Φαρχάν αλ Ισάουι (Jabbar Salman Ali Farhan al-Issawi), ο οποίος είναι γνωστό ότι ήταν το πλησιέστερο άτομο στον σκοτωμένο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αλ Ισάουι σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορική επίθεση από ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις στις 28 Ιανουαρίου.

Το κατηγορητήριο περιελάμβανε τις πληροφορίες ότι ο Άνας και ο Ναζίρ ήταν υπεύθυνοι για το «Συμβούλιο Φυλακισμένων» στη Φαλούτζα στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Sabah μοιράστηκε τα ονόματα των κορυφαίων ηγετών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ με τις τουρκικές Αρχές. Αυτά τα ονόματα συμπεριλήφθηκαν επίσης στο κατηγορητήριο.

Ο Sabah ισχυρίστηκε ότι το κορίτσι Γιαζίντι μεταφέρθηκε στο σπίτι τους στο Ιράκ από τον αδελφό του, Sabbar H.O., το 2014, όταν ήταν δυόμισι ετών.

Ο Sabah υποστήριξε ότι όταν έφερε το παιδί στο σπίτι τους ο αδελφός του είπε:

«Αυτό το παιδί είναι Γιαζίντι. Το αγόρασα από το Ισλαμικό Κράτος για 500 δολάρια. Τώρα θα μεγαλώσει σε αυτό το σπίτι».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μέλος του Ισλαμικού Κράτους Sabbar H.O. πήγε στην επαρχιακή διοίκηση μετανάστευσης της Άγκυρας με τη σύζυγο του αδελφού του και υπέβαλε αίτηση για ταυτότητα για το κορίτσι Γιαζίντι το 2018.

Είπε ότι άργησαν να εκδώσουν ταυτότητα για το παιδί.

Το παιδί ονομάστηκε «Aise Sabbar A.O.» και της εκδόθηκε ταυτότητα.

Ο Sabah, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην αγορά του παιδιού:

«Δεν είμαι υπεύθυνος που ήρθε το παιδί στο σπίτι μας στο Ιράκ.

»Την έφερε εκεί ο αδερφός μου, Sabbar. Επίσης ο αδερφός μου που την ονόμασε Aise.

»Ο αδερφός μου πέθανε αργότερα σε βομβαρδισμό.

»Δεν ξέρω για την αγορά πωλήσεων γυναικών και παιδιών Γιαζίντι.

»Δεν έχω απαγάγει ή αγοράσει παιδιά».

Ο Sabah δήλωσε επίσης ότι προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος κατά την ίδρυσή του μετά από πρόσκληση του Άμπου Αμπντουλάχ, ενός από τους κορυφαίους ανθρώπους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και ότι ακολούθησε τις εντολές και τις οδηγίες του Αμπντουλάχ.

Ο Sabah συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος του έδωσε μισθό.

Τα καθήκοντά του εντός της οργάνωσης περιλάμβαναν τη χωροφυλακή σε χωριά και την αναφορά των εξελίξεων στη διοίκηση του οργανισμού.

Δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποίησε όπλα και συμμετείχε σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο Sabah συνελήφθη από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στις αρχές του 2017 για την ιδιότητα του μέλους και των δραστηριοτήτων του στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κράτησής του σε φυλακή του Ιράκ.

Μετά την αποφυλάκισή του, εισήλθε στην Τουρκία μέσω της Συρίας με πλαστό διαβατήριο που εκδόθηκε με το όνομα «Said Ahmet Muhammed».

Είπε ότι έστειλε τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τη γυναίκα του αδελφού του και το κορίτσι Γιαζίντι στο σπίτι της δεύτερης γυναίκας του πατέρα του που ζούσε στην Άγκυρα και ότι επίσης εγκαταστάθηκε με τον πατέρα του και επίσης εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του εκεί.

Εν τω μεταξύ, η διασωθείσα επτάχρονη Γιαζίντι βρίσκεται υπό κρατική προστασία στην Άγκυρα.

Οι κοινές προσπάθειες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της ιρακινής κυβέρνησης να βρουν την οικογένειά της απέτυχαν.

Διπλωμάτης της ιρακινής πρεσβείας στην Άγκυρα είπε στην ιστοσελίδα Duvar ότι η οικογένεια του κοριτσιού δεν έχει βρεθεί.

«Πιστεύουμε ότι ολόκληρη η οικογένειά της σκοτώθηκε στη σφαγή από το Ισλαμικό Κράτος στο Σιντζάρ», είπε ο διπλωμάτης.

Το παιδί λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη μέσω προγράμματος αποκατάστασης σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Duvar.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση απαγωγής και πώλησης παιδιού Γιαζίντι στην Τουρκία.

Ένα άλλο παιδί Γιαζίντι πωλήθηκε στην Άγκυρα το 2018 και στη συνέχεια απελευθερώθηκε με τη μεσολάβηση των Γιαζίντι και των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτό ήταν ένα άλλο έγκλημα που αποκάλυψε η θαρραλέα δημοσιογράφος, Hale Gönültaş.

Στις 30 Ιουλίου, τρεις ημέρες αφότου εμφανίστηκε το άρθρο της Hale Gönültaş, έλαβε απειλή θανάτου στο κινητό της τηλέφωνο από έναν τουρκόφωνο, ο οποίος της είπε ότι ήξερε τη διεύθυνση του σπιτιού της και στη συνέχεια φώναξε:

«Ο Τζιχάντ θα έρθει σε αυτήν τη γη. Προσέξτε πού πατάτε!».

Η Hale Gönültaş έχει απειληθεί ότι έγραψε για τις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους και άλλες φορές.

Τον Μάιο του 2017, για παράδειγμα, δέχθηκε παρόμοιες τηλεφωνικές απειλές μετά την ανάρτηση δύο άρθρων: «200.000 παιδιά σε στρατόπεδα του ISIS» και «Το ISIS κρατά 600 παιδιά από την Τουρκία».

Επιπλέον, ένα μήνυμα με παιδιά τουρκόφωνων να λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση από το ISIS στάλθηκε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

Στο βίντεο, στο οποίο ένας από αυτούς φαίνεται να κόβει το κεφάλι κάποιου με ένα μαχαίρι, τα παιδιά λένε: «Είμαστε εδώ για τζιχάντ».

Καθώς η Τουρκία απελευθερώνει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας), η ίδια τουρκική κυβέρνηση είναι τώρα η δεύτερη σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων που επικρίνουν τις κυβερνητικές πολιτικές.

Χιλιάδες ύποπτοι αντίπαλοι της κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένων μουσουλμάνων αντιφρονούντων, Κούρδων, αριστερών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών – χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκράτες», διώχθηκαν και φυλακίστηκαν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2020 ότι οι Αρχές κίνησαν νομικές διαδικασίες εναντίον 597.783 ατόμων, κράτησαν 282.790 και συνέλαβαν 94.975.

Η Dunja Mijatovic, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνει ότι η δικαστική διαδικασία της Τουρκίας επιδεικνύει «πρωτοφανή επίπεδα αδιαφορίας ακόμη και για τις πιο βασικές αρχές του δικαίου, όπως το τεκμήριο αθωότητας, η τιμωρία χωρίς έγκλημα και η μη αναδρομικότητα των αδικημάτων, ή δεν θα κριθώ ξανά για τα ίδια γεγονότα».

Κοιτάζοντας τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Γιατί η τουρκική κυβέρνηση είναι τόσο ανεκτική στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ISIS και τα εγκλήματά τους, ενώ είναι εντελώς εχθρική προς τους μη βίαιους επικριτές της;

Ίσως η απάντηση είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι ιδεολογικά πιο κοντά και πιο συμμαχική με το Ισλαμικό Κράτος παρά με τους ειρηνικούς πολίτες της που ζητούν δημοκρατική και νόμιμη διακυβέρνηση, καταλήγει η δημοσιογράφος Ουζέι Μπουλούτ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr