Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν την Πέμπτη δια του εκπροσώπου τους ότι ελέγχουν το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν εν μέσω της ευρείας επιθετικής εκστρατείας που έχουν εξαπολύσει και τα εδαφικά κέρδη που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες έπειτα από την έναρξη αποχώρησης των ξένων δυνάμεων.
Ο ισχυρισμός αυτός των ισλαμιστών δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί.
«Τα σύνορα με το Τουρκμενιστάν και τα σύνορα με το Ιράν και το Πακιστάν –με εξαίρεση μερικά μικρά τμήματα- είναι επίσης υπό τον πλήρη έλεγχο μας…
»Τα σύνορα με το Τατζικιστάν βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο μας, από το Μπατασχάν έως το Ταχάρ και το Καντούρ.
»Ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων του Αφγανιστάν με το Ουζμπεκιστάν επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, μόνο το Χαϊρατάν στην επαρχία Καλντάε βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Καμπούλ», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε παράλληλα πως οι ισλαμιστές δεν θα ανεχθούν από δω και στο εξής την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών.
«Έχουμε ήδη απορρίψει τη θέση της Τουρκίας και έχουμε διαμηνύσει ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, δεν θα επιτρέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να παραμείνουν άλλες ξένες δυνάμεις στη χώρα».
Ο Μουτζάχιντ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ταλιμπάν «δεν θα επιτρέψουν», στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (που συγκροτήθηκε από πρώην μέλη τους) να «δραστηριοποιηθεί στη χώρα, στα υπό εδάφη που κατέχει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχουν μαχητές από την Κεντρική Ασία ή την Κίνα στη χώρα».
Από τον Μάιο όταν και ξεκίνησε η διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του αφγανικού στρατού.
Από τότε έχουν καταλάβει πελώριες εκτάσεις αγροτικής γης, καθώς και πολλά κύρια συνοριακά περάσματα, περικυκλώνοντας παράλληλα μεγάλες πόλεις.
Στερούμενες από την κρίσιμης σημασίας υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, οι αφγανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχνή αντίσταση και ουσιαστικά ελέγχουν μόνο τις επαρχιακές πρωτεύουσες και τους κύριους οδικούς άξονες.
Νωρίτερα τον Ιούλιο, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν το 85% της αφγανικής επικράτειας, ένα ποσοστό που αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση και κατέστη αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.
Οι επιθέσεις και τα κέρδη των Ταλιμπάν προκαλούν ανησυχία στις γειτονικές χώρες, με πρώτο το Τατζικιστάν που μοιράζεται με το Αφγανιστάν πάνω από 1.200 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής.
Αυτή η κεντροασιατική χώρα διεξήγαγε την Πέμπτη την μεγαλύτερη ποτέ στρατιωτική της άσκηση με εμπλοκή ολόκληρου του στρατού της και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν, συνιστά επαγρύπνηση εν μέσω των μαχών που γίνονται νότια των συνόρων του στο Αφγανιστάν.
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο στα σύνορα του Αφγανιστάν.
Την Πέμπτη αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο Κατάρ και συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις.
Πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν και ο διευθυντής της Δεύτερη Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ είχε δηλώσει ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα πολιτικό συμβιβασμό, καθώς η ηγεσία τους έχει «χορτάσει πόλεμο».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν δεν συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και υπογράμμισε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ντόχα οι Ταλιμπάν παραβίασαν συστηματικά τους όρους της συμφωνίας και ιδιαίτερα τη δέσμευση τους να περιορισθεί η έκταση της βίας.