Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την υποστήριξη της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs και της ιστοσελίδας Tribune, φιλοξένησε την πρώτη του διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Ο ιστορικός ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, συνομίλησε με την πανεπιστημιακό και ειδικό στο κουρδικό ζήτημα, Μαριάννα Χαρουντάκη (Lincoln University).
Ο Σαλέχ Μουσλίμ, πρώην συμπροέδρος του συροκουρδικού σοσιαλπατριωτικού κόμματος PYD και μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, συζήτησε με την Μαριάννα Χαρουντάκη για τη διαρκή κρίση στη Συρία και τον ρόλο της υπό κουρδικής ηγεσίας αυτόνομης διοίκησης στα βόρεια και ανατολικά της Συρίας.
«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το καθεστώς στη Συρία με δημοκρατικά μέσα. Το καθεστώς Άσαντ ακόμα πιστεύει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να προχωρήσουμε: ο στρατιωτικός», ανέφερε ο Κούρδος ηγέτης επισημαίνοντας ότι, «συμπληρώνουμε εννέα χρόνια δίχως να πολεμούμε το συριακό καθεστώς αλλά εκείνους που εισέβαλαν στη Συρία».
Η Τουρκία στις περιοχές που έχει εισβάλει και παράνομα κατέχει, στη βορειοδυτική και βόρεια Συρία, σε συνεργασία με ισλαμιστές μισθοφόρους, έχει κύριο στόχο «να αλλάξει τη δημογραφία του πληθυσμού με Τουρκμένους ή με οικογένειες από το Αφγανιστάν», εκτοπίζοντας παράλληλα τους ντόπιους από τις εστίες τους.
«Η Τουρκία πάσχει από κουρδοφοβία», είπε αναφορικά με τις τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, τονίζοντας ότι «αλλά η Άγκυρα δεν έχει λύσει καν το δικό της κουρδικό ζήτημα».
Δεν υπάρχει κατάπαυση πυρός στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία.
«Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται μέχρι τώρα» με τους «πολίτες να βρίσκονται και πάλι στη μέση του πολέμου».
Αυτός όμως που υπάρχει είναι «περιφερειακή και διεθνής σιωπή», με την πανδημία να μαίνεται δίχως καμία ιατρική υποστήριξη.
«Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές μας, αλλά στους διεθνείς οργανισμούς δεν επιτρέπεται η είσοδος», είπε αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης για να προσθέσει ότι, «περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στα στρατόπεδα μεταξύ των οποίων υπάρχει σημαντικός αριθμός οικογενειών του Ισλαμικού Κράτους».
Ο Σαλέχ Μουσλίμ κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει υπό την ευθύνη του αυτά τα θέματα.
Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση των νερών του Ευφράτη και άλλων ποταμών από την Τουρκία ως όπλο.
Η Τουρκία ελέγχει τη ροή των υδάτων για να εκβιάζει τους πληθυσμούς της Συρίας.
Έδωσε έμφαση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στον αποκλεισμό της τοπικής κυβέρνησης της βόρειας και ανατολικής Συρίας από το τραπέζι του διαλόγου για την επόμενη ημέρα της Συρίας.
«Η διοίκηση στα βορειοανατολικά -αν και εκπρόσωπος του συριακού λαού- έχει αποκλειστεί από τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα», είπε.
Η τουρκική κατοχή
Η λεγόμενη αντιπολίτευση στη Συρία αποτελείται σήμερα κυρίως από φιλοτουρκικά στοιχεία είπε, αναφερόμενος στις δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν εδάφη στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία.
«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (που έχει μετονομαστεί σε Συριακός Εθνικός Στρατός) αποτελείται κυρίως από τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Νούσρα και χρησιμοποιείται επίσης από την Τουρκία στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και ακόμη και τώρα σχεδιάζουν να στείλουν άνδρες στο Αφγανιστάν», είπε.
«Η Τουρκία (με τους μισθοφόρους της) ελέγχει επί του παρόντος το 8-10% της συριακής γης», πρόσθεσε.
Ρώσοι
«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το καθεστώς και να έχουν οικονομικές συμφωνίες με τη Δαμασκό, έτσι η προσέγγισή τους βασίζεται κυρίως στα οικονομικά τους συμφέροντα».
Ιράν
«Το Ιράν σκοπεύει να επεκτείνει τον σιιτισμό επειδή δεν υπάρχει σιιτικός πληθυσμός στη βόρεια και ανατολική Συρία».
Στόχος του Ισλαμικού Κράτους οι Κούρδοι
«Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στις κουρδικές περιοχές αλλά όχι στη Δαμασκό.
»Το ίδιο ισχύει για την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και τις επιθέσεις εκεί. Ο στόχος είναι να καταληφθεί η κουρδική γη».
Οι Κούρδοι, τόνισε, δεν προσδοκούν τίποτα από τη Ρωσία, την Τουρκία ή το Ιράν.
Αντιαεροπορική άμυνα
Οι Κούρδοι χρειάζονται αντιαεροπορική άμυνα. Αλλιώς «είναι πολύ δύσκολο να προστατευθούμε από τα τουρκικά drone. Στο έδαφος δεν έχουμε προβλήματα.
»Το θέμα είναι οι διεθνείς δυνάμεις να βοηθήσουν σε αυτήν την κατάσταση.
»Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βοηθήσουν με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι πύλες είναι κλειστές.
»Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια πολιτική λύση για τη Συρία.
«Η Ελλάδα ή η Γαλλία για παράδειγμα θα μπορούσαν να ασκήσουν διπλωματική πίεση ή να αποτρέψουν τη χρήση του βέτο.
»Σε αυτήν την περίπτωση ιατρική υποστήριξη μπορεί να φτάσει στις περιοχές μας.
»Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τους Κούρδους».