Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναζητείται διάδοχος του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Αναζητείται διάδοχος του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αναζήτηση διαδόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ εστιάζει σε γυναίκες ηγέτες από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς η πρόταση για τον/την επόμενη επικεφαλής της Δυτικής Συμμαχίας θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico (κείμενο David M. Herszenhorn):

Ωστόσο, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και σε άλλες συμμαχικές πρωτεύουσες είναι ήδη έντονες, με αξιωματούχους, διπλωμάτες και αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μετά από 72 χρόνια είναι καιρός η συμμαχία να διορίσει για πρώτη φορά γυναίκα στην κορυφαία πολιτική θέση.

Άλλοι λένε ότι, δεδομένης της συνεχούς αναμέτρησης με τη Ρωσία, μία επιλογή από την Ανατολική Ευρώπη θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στη Μόσχα.

Με βάση αυτές τις δύο προϋποθέσεις τρεις γυναίκες φαίνεται να έρχονται στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων: οι πρώην πρόεδροι, Kolinda Grabar-Kitarović της Κροατίας και Dalia Grybauskaitė της Λιθουανίας και η νυν Πρόεδρος της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid

Η προτίμηση για πρώην εθνικό ηγέτη οδήγησε σε πρόσφατες εικασίες σχετικά με την πρώην πρωθυπουργό του ΗΒ, Theresa May ως πιθανή υποψήφια.

Ο Mark Sedwill, ο οποίος υπηρέτησε ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υπό την May και για λίγο υπό τον Boris Johnson, θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος του Ηνωμένου Βασιλείου για το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πρώην διπλωμάτη υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι η Βρετανία θα ασκήσει ισχυρή ώθηση για τη θέση του Γενικού Γραμματέα ως τρόπο απόδειξης της συνεχούς επιρροής της στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες τόνισαν ότι τα προσόντα θα θεωρηθούν πολύ πιο σημαντικά από την ιθαγένεια, με μια ειδική πριμοδότηση στις δεξιότητες ηγεσίας, διαχείρισης και επικοινωνίας.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται παραδοσιακά ως οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι στη διαδικασία επιλογής του Γενικού Γραμματέα.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Ιταλία, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Η Federica Mogherini, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είχε εκφράσει προηγουμένως ενδιαφέρον, αλλά οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν θα είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και ότι ο Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας συνιστά πιο πιθανό Ιταλό υποψήφιο…

Η Γαλλία δεν θα μπορεί να διαλέξει τη θέση του Γ.Γ., αλλά θα ασκήσει βέτο de facto, αναφέρουν νατοϊκές πηγές, κάτι που εξουδετερώνει ουσιαστικά κάθε πιθανότητα που έχει η Τουρκία να διεκδικήσει μια πολύ ανώτερη θέση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε πρόσφατα μεγαλύτερη πολιτική συνοχή στο ΝΑΤΟ, έναν στόχο που υποστήριξε ο Stoltenberg ως μέρος της πρόσφατης διαδικασίας «προβληματισμού» για το μέλλον της συμμαχίας.

ΠΗΓΗ: Politico, David M. Herszenhorn – NATO’s next mission: find a new boss

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Δήλωση «βόμβα» από τον Τραμπ: Δεν δεσμεύομαι ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ

Το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία: Εδαφικές παραχωρήσεις και το ΝΑΤΟ εκτός συζήτησης

Ζελένσκι: Έτοιμος για διαπραγμάτευση – «Δίνει» προσωρινά στον Πούτιν τα κατεχόμενα με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr