Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε σε επίθεση μέσα στη κατοικία του στην πρωτεύουσα του έθνους, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ.
Σύμφωνα με τον Ζοζέφ, ο πρόεδρος δέχτηκε επίθεση από άγνωστους ένοπλους άνδρες στο σπίτι του, στο Πορτ-ο-Πρενς, στη 01.00 τοπική ώρα (05:00 GMT).
Η σύζυγος του προέδρου Μαρτίν Μοΐζ τραυματίστηκε επίσης από την επίθεση.
«Ελήφθησαν όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους», διαβεβαίωσε ο Ζοζέφ προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος πυροβολήθηκε θανάσιμα με μία «φρικτή, απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι.
Ο 53χρονος Ζοβενέλ Μοΐζ βρισκόταν στην εξουσία από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός του Μισέλ Μαρτελί.
Η θητεία του Μοΐζ δεν ήταν εύκολη καθώς αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά και αντιμετώπισε κύματα συχνά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν πολλές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς ζητώντας την παραίτησή του.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Αϊτής, η πενταετής θητεία του Μοΐζ έπρεπε να είχε λήξει στις 7 Φεβρουαρίου 2021, πέντε χρόνια μετά από την ημέρα που παραιτήθηκε ο Μαρτελί.
Ο Μοΐζ παρέμεινε, ωστόσο, επέμεινε ότι είχε ένα ακόμη χρόνο στην εξουσία καθώς δεν είχε αναλάβει καθήκοντα έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Η καθυστέρηση προκλήθηκε από ισχυρισμούς για εκλογική απάτη, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος το 2015 και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τις οποίες κέρδισε ο Μοΐζ.
Στις 7 Φεβρουαρίου, την ημέρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι δήλωσαν ότι η θητεία του θα έπρεπε να έχει λήξει, υποστήριξε ότι απέτυχε το «πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησής του και τη δολοφονία του».
Η χρόνια αστάθεια, οι δικτατορίες και οι φυσικές καταστροφές έχουν καταστήσει την Αϊτή ως ένα από τα φτωχότερα έθνη της Αμερικής.
Ένας σεισμός το 2010 άφησε πίσω περισσότερους από 200.000 νεκρούς και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και την οικονομία.
Το 2004 ιδρύθηκε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της χώρας και αποσύρθηκε μόνο το 2017.