Τριακόσιοι γιατροί και νοσοκόμοι της περιοχής της Λομβαρδίας στην Ιταλία προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειάς τους, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η υποχρέωση να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.
Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στις πόλεις Μπρέσια, Μάντοβα, Κρεμόνα και Μπέργκαμο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ορίζει με απόφασή της, ότι όποιος γιατρός, νοσοκόμος, ή μέλος του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων δεν θέλει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η απόφαση έγινε δεκτή από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τις ημέρες αυτές άρχισε να εφαρμόζεται
Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο διοικητικό δικαστήριο της Λομβαρδίας, η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν είναι νόμιμη, διότι, όπως τονίζεται «δεν συνάδει με το ιταλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ αφορά ένα εμβόλιο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».
Η απόφαση του δικαστηρίου στις 14 Ιουλίου
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας αντιθέτως θεωρεί ότι αυτό που προέχει (έστω και αν πρέπει να τυχαίνουν σεβασμού οι επιλογές του κάθε πολίτη) είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και ότι όποιος έρχεται σε άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να απορρίπτει τον εμβολιασμό.
Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Λομβαρδίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, θα ληφθεί στις 14 Ιουλίου.
Στο μεταξύ, ο Iταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δηλώνει ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο 20 εκατομμύρια Ιταλοί, αλλά την ίδια ώρα προειδοποιεί:
«Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η πρόκληση του κορωνοϊού αποτελεί παρελθόν.
»Η αναμέτρηση συνεχίζεται και η επιδημία δεν έχει τελειώσει».
Χθες στην χώρα καταγράφηκαν 12 θάνατοι και 808 νέα κρούσματα.
Προς το παρόν, η μετάλλαξη Δέλτα δεν δημιουργεί νέες πιέσεις στα νοσοκομεία, αν και υπάρχει ανησυχία για τουλάχιστον 60 άγγλους φιλάθλους που φέρονται να ήρθαν το περασμένο Σάββατο στην Αιώνια Πόλη, για να δουν τον αγώνα Αγγλία-Ουκρανία, δίχως να σεβαστούν την υποχρεωτική καραντίνα.
Ο κύριος στόχος τώρα στην Ιταλία είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να να εμβολιαστούν τουλάχιστον όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μέχρι τώρα αρνήθηκαν να λάβουν τα σκευάσματα – πρόκειται άλλωστε για περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.