Η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας – Κατάρ για την ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή της πρώτης, υπογράφηκε, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδα Cumhuriet, στις 2 Μαρτίου του 2021 στη Ντόχα.
Στις 22 Ιουνίου, πριν λίγες μέρες, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου δημοσίευσε το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση έως 36 στρατιωτικών αεροσκαφών από το Κατάρ στην Τουρκία.
Πρόκειται για πολεμικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η Τουρκία και στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθούν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη βάση του Ικονίου.
Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απέχει 500 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Σμύρνης.
Θεωρείται η ιστορική έδρα του Σουλτανάτου των Σελτζούκων του Ικονίου.
Ανάμεσα στον αεροπορικό στρατιωτικό στόλο που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία, θα συμπεριλαμβάνονται γαλλικά Rafale και Mirage 2000, καθώς και αμερικανικά βομβαρδιστικά F-15, από τα οποία διαθέτει μόνο το Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κανείς άλλος.
Η Ελλάδα είχε απορρίψει την αγορά τους επί πρωθυπουργίας Σημίτη, για να μην οξύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στο πλαίσιο της πολιτικής των χαμηλών τόνων, όταν είχαν προταθεί από τους επιτελείς μας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Στη συμφωνία με το Κατάρ, περιλαμβάνονται επίσης και αεροσκάφη Boeing C-17 και C – 130 J, και Super Hercules. Πρόκειται για αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού και οπλικών συστημάτων αλλά και κατασκοπευτικά ραντάρ Awax.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Τουρκική βουλή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, ορίζεται ότι εάν η Τουρκία χρειαστεί υποστήριξη, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφοράς για να μεταφέρει το δικό της στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό, μέσα ή έξω από την Τουρκία.
Στα δε μαχητικά αεροσκάφη, σε κάθε πτήση θα βρίσκεται πάντα ένας Τούρκος πιλότος, ο οποίος θα είναι εξουσιοδοτημένος να αλλάξει την διαδρομή του αεροσκάφους εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Οι εκπαιδευτικές πτήσεις που θα γίνονται από τα αεροσκάφη του Κατάρ στην Τουρκία, θα συνοδεύονται πάντα από τουρκικά μαχητικά.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα αεροσκάφη του Κατάρ, θα είναι κλειστός όσο θα πετούν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, εκτός εάν το επιτρέπει η Τουρκία.
Σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Τουρκία, το Κατάρ έκανε άλλο ένα δώρο στη στενή φίλη και σύμμαχο χώρα Τουρκία.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα καύσιμα για όλα αυτά τα αεροσκάφη που θα βρεθούν στην Τουρκική βάση, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το Κατάρ, καθώς επίσης αυτό θα φροντίσει με δικό του προσωπικό και έξοδα, να κάνει τις συντηρήσεις των αεροσκαφών.
Το σύνολο του προσωπικού του Κατάρ δεν θα ξεπερνά τα 250 άτομα.
Έτσι η Τουρκία, βρίσκεται με ένα στόλο πολεμικών αεροσκαφών που για να τον αποκτήσει θα θεωρείτο η αγορά του αιώνα.
Και μάλιστα έχει στη διάθεσή της εκπαιδευμένους χειριστές από το Κατάρ, ετοιμοπόλεμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύουν καθημερινά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Τούρκους πιλότους σε τρία σύγχρονα όπλα που δεν διαθέτει η Τουρκία, ενώ υποτίθεται πως η Ελλάδα θα αποκτούσε με την αγορά των Rafale πλεονέκτημα στον αέρα.
Αντιθέτως η Τουρκία, θα έχει έστω και προσωρινά, κάτι που μπορεί να γίνει πιο μόνιμο, εκτός των άλλων (Mirage 2000- Rafale) και τα αμερικανικά βομβαρδιστικά F-15, που μέχρι πρότινος ήταν το υπερόπλο του Ισραήλ στην περιοχή και ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων.
Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν και με την αλλαγή στάσης του Μακρόν έναντι της Τουρκίας, αλλά και με την προτροπή Μπάιντεν να αναλάβει νέες στρατιωτικές δράσεις η Τουρκία στο Αφγανιστάν, γεγονός που τη φέρνει πιο κοντά στην άφεση αμαρτιών από τις ΗΠΑ και την ατιμωρησία της για το προπατορικό αμάρτημα στο οποίο υπέπεσε, να αγοράσει δηλαδή εξοπλιστικά από τους Ρώσους και μάλιστα τους πανίσχυρους S-400.
Όλα φαίνεται πως πηγαίνουν πρίμα για την Τουρκία κι εμείς εδώ ζούμε πλέον μια κατάσταση που μοιάζει να βαλλόμεθα από φίλια πυρά.