Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης: Ικανοποίηση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – 7 σημεία «χτυπάνε» την Τουρκία

Αναστασιάδης: Ικανοποίηση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – 7 σημεία «χτυπάνε» την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ικανοποίηση για το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Κ. Κούσιος αναφέρει τα εξής «στο δείπνο εργασίας των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προ ολίγου συμφωνηθεί Συμπεράσματα για την Τουρκία, οι σχέσεις με την οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σχεδόν ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για το κείμενο που έχει ομόφωνα συμφωνηθεί από τα 27 Κράτη Μέλη, και το οποίο αποτελεί προϊόν μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για την επικράτηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Επιθυμεί, επίσης, την ανάπτυξη μίας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, υπό την προϋπόθεση της διαρκούς διατήρησης της αποκλιμάκωσης της κρίσης από μέρους της Άγκυρας και με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ένωσης και των Κρατών Μελών της, ως αναφέρονται σε προηγούμενα Συμπεράσματα», σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

«Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί επί μίας σειράς θεμάτων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρετίζει τις αναφορές στα τελικά Συμπεράσματα, όπου μεταξύ άλλων:

(α) Τονίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνολική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251.

(β) Υπογραμμίζεται η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητείται να επιδειχθεί πλήρης σεβασμός προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα τα ψηφίσματα 550 και 789.

(γ) Επαναλαμβάνεται η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης έναντι όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζεται πως προκειμένου να δοθεί εντολή για εκσυγχρονισμό της ισχύουσας συμφωνίας θα πρέπει στο μέλλον να υπάρξει ομόφωνη απόφαση (καθοδήγηση) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

(δ) Σημειώνεται η τουρκική υποχρέωση για διατήρηση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

(ε) Εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σημειώνεται η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στη χώρα αυτή σε σχέση με την υποχρέωσή της να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών.

(στ) Υπογραμμίζεται η ανάγκη όπως η Τουρκία συνδράμει θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων.

(ζ) Επαναβεβαιώνονται οι αιρεσιμότητες, όπως είχαν τεθεί σε προηγούμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες ασφαλώς περιλαμβάνουν και την έκφραση της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως σε περίπτωση επανακλιμάκωσης από μέρους της Άγκυρας, η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά των Κρατών Μελών της και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

«Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού, και εξέφρασε ευχαριστίες προς τους ομολόγους του για την ομόφωνη καταδίκη της απαράδεχτης λύσης “δύο κρατών” που το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά», σημειώνει ο Κ. Κούσιος.

Όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος «δήλωσε, δε, κατηγορηματικά πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, επίσης, εμφαντικά την τεράστια σημασία του θέματος των Βαρωσίων και ζήτησε τη στήριξη όλων των εταίρων της Κύπρου προκειμένου να αποφευχθούν νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε επί του εδάφους, είτε επί της θαλάσσης», καταλήγει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr