Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Εμπραχίμ Ραϊσί νέου Προέδρου του Ιράν

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Εμπραχίμ Ραϊσί νέου Προέδρου του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το Σάββατο την εκλογή στη προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», κατηγόρησε η Αμνηστία σε ένα δελτίο Τύπου.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ραϊσί, καταγγέλλει η Αμνηστία, «ηγήθηκε μιας βίαιης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της δικαστικής Αρχής τα τελευταία δύο χρόνια.

»Η καταστολή έγινε σε βάρος «εκατοντάδων ειρηνικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών μειονοτήτων υπό δίωξη, οι οποίοι κρατήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«(…) Είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και εκατοντάδων βίαιων εξαφανίσεων (…) μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Νοεμβρίου του 2019», που καταπνίγηκαν στο αίμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αμνηστία κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα για να απαντήσει στη συστηματική ατιμωρησία στο Ιράν».

Ιράν: Η εξόριστη αντιπολίτευση χαιρετίζει το «μποϊκοτάζ» των προεδρικών εκλογών

Η πλειονότητα των Ιρανών ψηφοφόρων αγνόησε τις προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφεραν το Σάββατο εκπρόσωποι της εξόριστης αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας αυτό το «μποϊκότάζ», ως ένα πλήγμα που καταφέρθηκε στο θεοκρατικό σύστημα της χώρας.

Ο Ραϊσί εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 61,95% των ψήφων και μια συμμετοχή στο 48,8%, το χαμηλότερο ποσοστό για μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.

Οργανώσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στο εξωτερικό, είχαν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις εκλογές, στις οποίες οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ραϊσί αποκλείστηκαν από τις αρχές της Τεχεράνης ή αποσύρθηκαν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) Μαριάμ Ραντζαβί δήλωσε πως το «εθνικό μποϊκοτάζ» είναι το «μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα» σε βάρος του συστήματος που διευθύνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το μποϊκοτάζ απέδειξε και έδειξε στον κόσμο ότι η μοναδική βούληση του ιρανικού λαού ήταν να ανατρέψει αυτό το μεσαιωνικό καθεστώς», σημείωσε.

Απαγορευμένο στο Ιράν, το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) πιστεύει πως το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 10% κι ότι οι Αρχές το πενταπλασίασαν χάρη σε «αστρονομικές παραποιήσεις», σύμφωνα με το CNRI.

Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στις αναφορές 1.200 μαρτύρων σε 400 πόλεις του Ιράν και σε περισσότερα από 3.500 βίντεο που τραβήχτηκαν σε εκλογικά κέντρα, συμπλήρωσε το CNRI, χωρίς να διευκρινίσει πώς κατέληξε σε ένα ποσοστό συμμετοχής 10%.

Οι Ιρανοί επέδειξαν «ενότητα και αλληλεγγύη», «μποϊκοτάροντας και λέγοντας όχι στο αυταρχικό καθεστώς του Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του ανατραπέντος σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και διάδοχος του θρόνου πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

«Δείξατε τη βούληση και την ισχύ του έθνους. Η ελευθερία σας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Ισραήλ: Συνελήφθη κάτοικος της Ιερουσαλήμ ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Γερμανία: Έπεσε η κυβέρνηση Σολτς – Πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου

Ερντογάν και Νετανιάχου ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο ισχυρός άνδρας στη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου: «Πριν από ένα χρόνο είπα κάτι απλό: Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, και όντως την αλλάζουμε»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr